Διαβαστε τι κάνουν στην Αλεξανδρούπολη

Αγαπητοί Συνδημότες,

κατά πάγιο σχεδόν τρόπο και υπό το βάρος των προτεραιοτήτων και των στόχων του Δήμου μας, αποφεύγαμε να ασχοληθούμε με όσα λένε, γράφουν ή «καταγγέλλουν» Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, πολύ περισσότερο όταν είναι πασιφανές ότι μοναδικό τους κίνητρο είναι η απελπισία της ήττας τους στις εκλογές. Αυτό το κίνητρο είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από όλους, όσοι δεν διακατέχονται από εμμονές.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, που έχουν … εντείνει τις «προσπάθειές» τους… διαπιστώνουμε πως αυτή η απελπισία, εκτός από ένα πικρό χαμόγελο κατανόησης, προκαλεί και αναίτιες καθυστερήσεις ή μικρούς κινδύνους για την καθημερινότητα των πολιτών. Βεβαίως, το μοναδικό αποτέλεσμα που είναι ικανή να πετύχει η απελπισία, είναι  «μιζέρια»! Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τίποτε περισσότερο, που να βλάπτει τον Δήμο και τους πολίτες του, επειδή ορισμένοι θέλουν να κάνουν κακής ποιότητας αντιπολίτευση.

Διαβάστε τι έκαναν στην παραλιακή
Εκμεταλλευόμενοι την αλλαγή της διάταξης, που για πρώτη φορά φέτος, απαιτεί πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν αρκεί μια «Απόφαση Δημάρχου», όπως γινόταν κάθε χρόνο, αναλώθηκαν εσκεμμενα  επί μέρες, στο εάν πρέπει η παραλιακή να κλείνει για τα οχήματα μια ώρα αργότερα ή μια ώρα νωρίτερα και απέφευγαν να ψηφίσουν. Τελικά, υπό το βάρος της κατακραυγής των δημοτων και των επιχειρηματιών, αναγκάστηκαν να ψηφίσουν την αρχική πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Το μοναδικό που κατάφεραν ήταν να στερήσουν την αγαπημένη συνήθεια των Αλεξανδρουπολιτών και των επισκεπτών μας, για μια εβδομάδα!

Διαβάστε τι έκαναν στην Απολλωνιάδα
Κοινοποίησαν εγγράφως στην Λιμενική Αρχή και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, τις «καταγγελίες» τους για τις ψαρόβαρκες των ερασιτεχνών αλιέων της Απολλωνιάδας, που βρίσκονται εκεί πάνω από 100 χρόνια, και εκτός του ότι εξυπηρετούν τους ερασιτέχνες αλιείς μας, προσφέρουν το απαραίτητο παραδοσιακό χρώμα στην παραλία μας, που είναι αντάξιο της ιστορίας της. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σήμερα οι ψαράδες μας, δυσβάσταχτα πρόστιμα και κυρώσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Τώρα πρέπει να υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα, για να παρακάμψουμε γραφειοκρατικές διατάξεις, (για τις οποίες αδιαφορούσαν επί χρόνια οι ίδιοι) και να προστατεύσουμε τους συνδημοτες  μας από την αντιπολιτευτική μανία ορισμένων και την περίεργη αντίληψή τους για την αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε τι κάνουν για την Δυτική Χερσαία Ζώνη του λιμανιού
Αγνοώντας τις μεθοδικές και προσεκτικά στοχευμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, επιδιώκουν χωρίς καμία νομιμοποίηση πλέον, συναντήσεις με τοπικούς και κεντρικούς φορείς, στους οποίους βέβαια προκαλούν θυμηδία, όταν ακούν τις αιτιάσεις τους, εκθέτοντας την Πόλη και τους Πολίτες της. Θυμήθηκαν να κάνουν τώρα και σε εντελώς λάθος χρόνο, όσα νομίζουν ότι θα αποδείξουν την αντιπολιτευτική τους διάθεση, λες και την αμφισβήτησε κανείς!

Δέστε τι κάνουν λαϊκίζοντας, για την ανέγερση του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου μας
«Κλείνουν το μάτι» λαϊκίζοντας, σε ιστορικούς φορείς του τόπου μας, που με ανιδιοτελή κίνητρα εκφράζουν τις απόψεις τους, έστω και καθυστερημένα, για την χωροθέτηση του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου μας. Ενισχύουν την προσφυγή τους στην δικαιοσύνη, γιατί ξέρουν ότι αυτό θα προκαλέσει, απλώς, καθυστέρηση και αναστάτωση. Τους αρκεί αυτό και μόνο, κατά την πάγια τακτική τους! Για τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και για τον κίνδυνο να χαθούν χρηματοδοτήσεις, ούτε κουβέντα. Η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα, πήγαν … περίπατο στο πρώην φυτώριο!

Διαβάστε πως «ανερυθρίαστα» καταλογίζουν «απώλειες» αθλητικών διοργανώσεων
Εσχάτως, έφτασαν στο σημείο να συνδυάζουν την διοργάνωση του πρωταθλήματος βόλεϊ Final 4 K 18 που θα γίνει στη Νέα Ερυθραία, με την «καθυστέρηση» της ανέγερσης του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου της Αλεξανδρούπολης. (!!!) Ούτε που πρόσεξαν ότι οι 2 από τις 4 ομάδες που συμμετέχουν έχουν έδρες στο κέντρο και μόνον ο δικός μας ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ είναι από την Αλεξανδρούπολη. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να διεκδικήσουμε την διοργάνωση, όπως και πράξαμε. Αλλά η επιστολή του εργολάβου για το νέο Κλειστό που επισημαίνει την θεαματική και ξαφνική αύξηση του εργολαβικού κόστους από τις ανατιμήσεις των δομικών υλικών, με το Final 4 K 18, έχει τόση σχέση, όση ο Φάντης με το ρετσινόλαδο. Ωστόσο, κατά την άποψή τους, είναι κι αυτό μια ευκαιρία, για … «ποιοτική», «μαχητική» και «χρήσιμη» αντιπολίτευση! (Όσο για τις επισημάνσεις του εργολάβου, λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψη, στο πλαίσιο των συμβατικών μας υποχρεώσεων και της απόλυτης νομιμότητας.)

Αγαπητοί Συμπολίτες

 • Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες της Αντιπολίτευσης, να πυροδοτήσει ένα τόσο φτηνό προεκλογικό κλίμα και μάλιστα τόσο μακριά από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
 • Ήμασταν προετοιμασμένοι για όλα αυτά, επειδή ξέραμε τους αντιπάλους μας και γι’ αυτό «δεν κλαίμε στην ποδιά κανενός»! Είναι χρήσιμο όμως να τους μάθουν και όσοι δεν τους ήξεραν ή δεν μπορούσαν να υπολογίσουν το σημείο που μπορεί να φτάσει η πολιτική απελπισία τους.
 • Μας αναθέσατε πριν 2,5 χρόνια να αλλάξουμε στο Δήμο μας, νοοτροπίες, πολιτικές και φυσικά το ύφος της εξουσίας. Το κάνουμε, αφού αυτή την εντολή μας δώσατε!
 • Τις άλλες παρατάξεις, τις στείλατε να καθίσουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μερικοί όμως, σηκώθηκαν εδώ και καιρό από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου που τους αναλογούν και έπιασαν «μόνιμο στασίδι», στον εξώστη του «Muppet Show», κάνοντας τους ηλικιωμένους συνταξιούχους, που σχολιάζουν άσκοπα ότι κινείτε μπροστά τους.

Τους καλούμε να ξανακαθίσουν στα καθίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου! Ή να απολαύσουν την … σύνταξή τους, από τον εξώστη τους!
 

Γιάννης Ζαμπούκης
Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Κύριε ΠΡΩΗΝ δήμαρχε

Προσέξαμε μια «ανοιχτή επιστολή» που δημοσιοποιήσατε προ ολίγων ωρών, που αν δεν συνοδευόταν από τον υπέρτιτλο «ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ», δύσκολα θα αντιλαμβανόταν κανείς σε ποιον απευθύνεστε με τέτοια ένταση και εκνευρισμό, σε πρώτο ενικό πρόσωπο, σαν να μαλώνετε με καθηγητικό ύφος τα … μαθητούδια σας.

Κρίμα! Γιατί εδώ και τρία χρόνια, διακινείτε με κάθε ευκαιρία, ότι έχετε εγκαταλείψει το αλαζονικό σας ύφος, έχετε αναγνωρίσει τα λάθη σας, και ότι ο Λαμπάκης που έχασε τις εκλογές, έχει ήδη αλλάξει. Δεν προκύπτει όμως κάτι τέτοιο, από το ύφος της επιστολής σας, με τις 8 ερωτήσεις! Αν μάλιστα τις κάνατε …10 τις ερωτήσεις με το ανάλογο ύφος, θα ήσασταν ίδιος ο Μωυσής με τις 10 εντολές του, (χωρίς ερωτήσεις).

Ως Παράταξη, δεν θα κάνουμε τον κόπο να σας απαντήσουμε επί της ουσίας, αν και πολύ θα το θέλαμε, διότι όπως γράφετε, ούτε κι εσείς το επιθυμείτε. Προαναγγείλατε άλλωστε ότι «έρχεται η ώρα που θα απολογηθούμε στα νόμιμα όργανα (πέραν των Δημοτών). Υποθέτουμε λοιπόν ότι θα στείλετε στα Δικαστήρια τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και επικεφαλής της παράταξής μας. Σας δίνουμε ραντεβού, όπου θέλετε και όπου αισθάνεστε πιο βολικά. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις δικαστικές αίθουσες και φυσικά στις κάλπες. Ειδικά το τελευταίο, παρατηρούμε ότι το μετράτε με τις μέρες. Γιατί τέτοια ανυπομονησία για την επόμενη ήττα σας;

Σε ότι αφορά το … «καθηγητικό ερωτηματολόγιό» σας, είναι πασιφανές ότι το συντάξατε εσείς προσωπικά. Όλοι οι Δημότες μας, αναγνωρίζουν εύκολα το ύφος σας! Δεν μας πέφτει λόγος βέβαια, αλλά επιτρέψτε μας να σας προτείνουμε κάτι, που ίσως συμβάλει στην διαμόρφωση ενός πολιτικού διαλόγου που να ταιριάζει στο επίπεδο των Δημοτών μας. Περιοριστείτε λίγο ακόμη στον δημόσιο λόγο σας. Βοηθάει ΚΑΙ την παράταξή σας αυτό. Αφήστε στα ένα – δυο στελέχη σας να φτιάχνουν γελοιογραφίες, να κάνουν τις γνωστές πια αναρτήσεις και να επιμένουν ότι αυτός είναι ο τρόπος που γίνεται η σύγχρονη πολιτική. Εμάς δεν μας ενοχλεί καθόλου όπως προσέξατε, εδώ και μήνες! Βασικό χαρακτηριστικό της αυτοδιοίκησης, είναι η χαρά της προσφοράς. Αν έτσι την αντιλαμβάνονται οι «χαρούμενοι» συνεργάτες σας, αφήστε τους να συνεχίσουν. Τουλάχιστον οι ίδιοι το διασκεδάζουν. Μόνοι τους! Είναι κι αυτό μια προσφορά.
 

Δήμος για Όλους. Πρώτα Εσύ! 

Επαφες και του B2B ΄συναντησεις για τον Δημο Αλεξανδρουπολης στη Διεθνη Τουριστικη Εκθεση “TAXIDI 2022” στην Κυπρο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δυναμική συμμετοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην τουριστική έκθεση «ΤΑΞΙΔΙ 2022» που διεξήχθη στη Λευκωσία της Κύπρου, από 28/04/2022 έως 01/05/2022. Στα πλαίσια της πολιτικής της εξωστρέφειας και της τουριστικής προβολής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στην έκθεση συμμετείχε αυτοπροσώπως και ο ίδιος ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της ΤΙΕΔΑ Α.Ε. Βασίλη Δέλκο, τον αντιπρόεδρο της ΤΙΕΔΑ Α.Ε., Πέτρο Κυριακίδη και την ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου, Κρυσταλλένια Μπαμπούρα. Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης επεδίωξε, πραγματοποίησε και συμμετείχε σε πλήθος συναντήσεων, με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, μεταξύ των οποίων κάποιες ιδιαιτέρως σημαντικές για την τουριστική συνέχεια του τόπου μας και συγκεκριμένα:

 • Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Δημάρχου με τους εκπροσώπους του κυπριακού ταξιδιωτικού πρακτορείου «Top kinisis travel», κα Έλενα Τάνου και κ. Άκη Κελεπέση, στα γραφεία της εταιρίας, για την προοπτική συνεργασίας, με στόχο την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης (πτήσεις charter) μεταξύ Λάρνακας και Αλεξανδρούπολης, ήδη από το Πάσχα του 2023 καθώς και την πραγμάτωση συντονισμένων ενεργειών δημιουργίας τουριστικών πακέτων και προβολής της περιοχής μας, στην αγορά της Κύπρου, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την κατάκτηση αυτού του πολυετούς στόχου.
 • Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπεύθυνο της διοργάνωσης «AYIA NAPA TRIATHLON», κ.Παναγιώτη Νταή, με σκοπό την έναρξη μιας τέτοιας παγκοσμίου βεληνεκούς αθλητικής διοργάνωσης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
 • Συνάντηση με τις εκπροσώπους των αεροπορικών εταιριών «Tus Αirways», κα Κική Χάιδα και «Cyprus Airways», κα Μαρία Σαλάτα, με αντικείμενο συζήτησης την έναρξη τακτικού δρομολογίου αεροπορικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Λάρνακας, ειδικότερα μετά και από τις νέες προοπτικές που δημιουργεί η αναβάθμιση του Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, με την δημιουργία αποθήκης καυσίμων.
 • Συνάντηση με εκπρόσωπο της εταιρίας «Celestyal Cruises», κα Οδύσσεια Οδυσσέως, με αντικείμενο την προοπτική συνεργασίας και προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στα  προγράμματα-πακέτα της εταιρίας, ήδη και για τα έτη 2023-2024.
 • Συνάντηση με την εκπρόσωπο του ταξιδιωτικού πρακτορείου «Versus Τravel», κα Χαρούλα Δημοπούλου, με γνώμονα την αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών Τραϊανούπολης, με στόχο την προώθηση του ιαματικού τουρισμού στον Δήμο μας.
 • Συνάντηση με τον Δήμαρχο Στροβόλου Λευκωσίας,  του μεγαλύτερου Δήμου της Επαρχίας Λευκωσίας, κ. Αντρέα Παπαχαραλάμπους, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Στροβόλου. Συζητήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα η προοπτική αδελφοποίησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στα πλαίσια της ανάπτυξης έξυπνων πόλεων (smart cities)
 • Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου ελληνικού πολιτισμού, κ. Ξενή Ξενοφώντος, με θέμα την ανάπτυξη κοινών πολιτιστικών δράσεων.

Η προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, να εξελιχθεί σε έναν διεθνή τουριστικό προορισμό, έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται, με αποφασιστικότητα να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια προς την επίτευξη του στόχου αυτού. Ο δρόμος μακρύς και δύσβατος, η πρόθεση εμφανής και ενεργή και το θετικό πρόσημο αναπόφευκτο!

Επισημη εναρξη υλοποιησης του πλωτου τερματικου σταθμου αποθηκευσης και αεριοποιησης LNG (FSRU) ανοιχτα της Αλεξανδρουπολης

Η εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου 2022, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό της υψηλής σημασίας του FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι η παρουσία του Προέδρου του Συμβουλίου Charles Michel, του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας K. Petkov, του Προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vučić, του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovachevski, και του αποχωρούντα Πρέσβη των Η.Π.Α. Geoffrey Pyatt, νέου Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας στην Κυβέρνηση των Η.Π.Α.

Πρόκειται για την υλοποίηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης που έγινε ποτέ στα όρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αλλά και του νομού μας. Μια επένδυση που μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε διεθνή κόμβο ενέργειας και ασφάλειας για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη.

Ως δημοτική παράταξη, αλλά και σήμερα ως Δημοτική Αρχή, πιστοί στις αρχές, τις ιδέες μας και τις διακηρύξεις μας που ταυτίζονται με την ανάπτυξη, τις πρωτοπόρες ενέργειες και την εξέλιξη, πιστέψαμε στην επένδυση αυτή και την στηρίζουμε με κάθε τρόπο, όπως, υποστηρίζουμε σθεναρά και την αυστηρή τήρηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προσδοκώντας και τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Με την παρούσα επένδυση, η Αλεξανδρούπολη γίνεται σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και σημαντική πύλη ενέργειας για την Ευρώπη συμβάλλοντας στην ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία.

Η χώρα μας εισέρχεται πλέον δυναμικά στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, ως αποτέλεσμα του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης.

102 χρόνια μετά, η Αλεξανδρούπολη καλωσορίζει και υποδέχεται τούτο το έργο… και πρωταγωνιστεί! Και όλοι εμείς ως κοινωνοί, προχωράμε μπροστά και διαμορφώνουμε ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας!

Εγκαινια Μοναδας Επεξεργασιας Συμμεικτων Αστικων και Προδιαλεγμενων Οργανικων Αποβλητων (ΜΕΑ)

Παρουσία του Αξιότιμου Πρωθυπουργού της χώρας μας, είχαμε την ιδιαίτερη τιμή να εγκαινιάσουμε την ολοκλήρωση της υλοποίησης και την έναρξη λειτουργίας τριών έργων.

-Την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης

-Την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και

-Την αποκατάσταση του χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, το μεγαλύτερο τεχνικό που υλοποιήθηκε στα χωρικά όρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το οποίο εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, η οποία μάλιστα είχε και την ευθύνη επίβλεψής του.

Πλέον δε χωρά καμία δικαιολογία στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματα. Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου αποτελεί μια βασική παράμετρο για τη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών και συμβάλλοντας στην οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με τις έξυπνες, καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων και με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, οδηγούμαστε στην επίτευξη των στόχων μας για τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία.

Μια προσέγγιση που πρέπει να γίνει τρόπος ζωής!

Γιάννης Ζαμπούκης: «Όραμα Υπάρχει»

Γράφει ο Γιάννης Ζαμπούκης,

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Αφορμή για το σημερινό άρθρο αποτελεί ένα προγενέστερο άρθρο του Γιάννη Λασκαράκη, με τίτλο «Ζητείται Όραμα-Μία Πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης» που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» στις 11-2-2022, και τον ευχαριστώ θερμά γιατί με τη δημιουργική του γραφή και τα πολιτικά του επιχειρήματα, έδωσε το έναυσμα για το ξεκίνημα ενός γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου ως προς το όραμα, τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και το μέλλον του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ζούμε σε μία ιστορική χρονική συγκυρία. Η Αλεξανδρούπολη γεωστρατηγικά αναβαθμίζεται συνεχώς και αναγνωρίζεται ο μητροπολιτικός της χαρακτήρας στην ευρύτερη περιοχή. Η Αλεξανδρούπολη αποκαλύπτεται. Καλούμαστε, λοιπόν, όλοι ανεξαιρέτως να συμβάλλουμε στην αξιοποίηση αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος με θετικό τρόπο, αναδεικνύοντας, ανανεώνοντας και αξιοποιώντας όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας.

Ο ΔΗΜΟΣ δεν είναι ένα κομμάτι γης φραγμένο και κτισμένο με σκοπό να εξυπηρετήσει τα προσωπικά οφέλη ανάγκες, αλλά ένας χώρος στον οποίο πρέπει να κυριαρχεί η δικαιοσύνη, η ευγένεια, η ομόνοια για να διατηρηθεί να προστατευτεί και να εξελιχθεί η πόλις . Είναι το κέντρο της διεκδίκησης στον αγώνα επιβίωσης και της αναβάθμισης της ζωής σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πράγματι ο Καταστατικός Χάρτης του «αύριο», που μαζί με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) αποτελούν το πιο δυνατό καθοδηγητικό μας εργαλείο για  να δούμε εμάς, την πόλη μας στο μέλλον, σχεδιασμένη με τρόπο που θα προσαρμόσει το περιβάλλον στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας. Και μάλιστα να αλλάζει και σε επίπεδο υποδομών αλλά και νοοτροπιών σύμφωνα με το όραμα δημιουργίας μιας πόλης ελκυστικής, «έξυπνης», φιλικής και προσβάσιμης με επίκεντρο τον Άνθρωπο. Μια πόλη με τοπικά χαρακτηριστικά αλλά  με διεθνή εμβέλεια, με προοπτικές και ευκαιρίες έρευνας, γνώσης και καινοτομίας με οδηγό και την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και τον κάθε ένα που νοιάζεται για τον τόπο του, τον τόπο μας.

Για να επιτευχθεί, αυτό, επιβάλλεται άμεση ανάληψη ευθύνης από όλες τις παρατάξεις, από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους. Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου, εργάστηκα σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή. Πρώτος επέδειξα τη διάθεση αυτή.

Αξίζει μόνο να αναφέρω ότι από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου – η οποία σημειωτέων διεξήχθη με έναν ιδιόμορφο εκλογικό Νόμο, αυτόν του «Κλεισθένη», της απλής αναλογικής, σε πλήρη αντίθεση με απερχόμενους Δημάρχους, οι οποίοι εκλέγονταν  με 50% + 1 και προέκυπταν πλειοψηφικά  Δημοτικά Συμβούλια από τον πρώτο σε σταυρούς συνδυασμούς – από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου, λοιπόν, αναζήτησα συνεργασίες και συμμαχίες και πέτυχα να ενώσω Δημοτικούς Συμβούλους από διαφορετικές παρατάξεις προκειμένου να συνεργαστούμε όλοι για το κοινό καλό. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στην πορεία αποκαλύφθηκαν προσωπικά συμφέροντα, ιδιοτελή κίνητρα και μονομερείς πολιτικές προσεγγίσεις. Και επειδή «το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν» κατά τον Ισοκράτη, δεν θα γίνω αποδέκτης εκβιαστικών – φοβικών διλλημάτων και απατηλών πολιτικών υποσχέσεων. Δεν πρέπει, δε θα ενδώσω στον εκμαυλισμό και τη συναλλαγή και σε αυτά όσα με πολιτικό θράσος διεκδικούν ως συνδαιτυμόνες σε κοινό  φαγοπότι. Δεν ενδίδω σε συντεχνιακές συμπεριφορές με αξιακό τους κώδικα που είναι ο “παρτακισμός” ως απάντηση στις ανάγκες και τις αναμονές μιας κοινωνίας. Συντεχνιακές συμπεριφορές επικίνδυνες για τη συλλογικότητα οι οποίες δηλητηριάζουν το σώμα μιας κοινωνίας που οφείλει και πρέπει να διεκδικεί την κοινωνική και πολιτισμική συνοχή, την οικονομική ευμάρεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη ως βάσεις για την τοπική δημοκρατία. Χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια ευρωπαϊκή αστική πολιτική.

Το όραμά μου για την πόλη, για το «αύριο» του τόπου, για να δω τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης να αλλάζει και να αποτελεί Ευρωπαϊκή πόλη πρότυπο και σε υποδομές αλλά και σε συλλογικές νοοτροπίες και συμπεριφορές, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για να ξεγλιστρήσω από καθιερωμένα παιχνίδια εξουσίας και να δουλέψω για έναν Δήμο συνθέσεων που θα σέβεται το σύνολο και θα αποδέχεται τη διαφορετικότητα με αλληλοσεβασμό και με ένα λόγο συναινετικό που πραγματικά θα πετύχει την κινητοποίηση των ενεργών πολιτών και των συλλογικοτήτων.

Οι Άλλοι ακολουθούν μία παρωχημένη στρατηγική και μάλιστα πολλές φορές αρέσκονται να μπαίνουν σε ρόλους δασκάλου-μαθητή, πιστεύοντας ότι με την δικομανία, τη συνεχή επίπληξη, τη διαρκή σύγκρουση, επιτελούν σωστά τον ρόλο τους και παράγουν πολιτική. Η στάση αυτή πέρα από άκαρπη, ανούσια, αδιέξοδη είναι και καθ’ όλα παρωχημένη.

Το όραμά μου, το «φθάσε όπου δε μπορείς», που προτρέπει ο Νίκος Καζαντζάκης στην «Αναφορά στο Γκρέκο», αυτές τις 4 λέξεις που μπορεί να ακούγονται ουτοπικές, κρύβουν όμως μέσα τους τις αντοχές για να ξεπεράσουμε τα όρια των δυνατοτήτων μας και να μάθουμε να κτίζουμε όνειρα εκεί, που τελειώνουν οι ελπίδες. Να διεκδικήσουμε αληθινή δημοκρατία, που θέλει να μας στερήσει η ανακύκλωση από τους παρωχημένους εξουσιαστικούς μηχανισμούς που «χτίζονται» μέσα από τη δημιουργία μιας συμπεριφοράς όπου η συγκολλητική της ουσία είναι το ατομικό συμφέρον.

Το «αύριο» του τόπου μας, μας καλεί όλους. Ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός είναι η ιστορική μας ευκαιρία να ξεγλιστρήσουμε όλοι από το «μίζερο εγώ μας» και να προχωρήσουμε στο «Υπεύθυνο Εμείς».  Καλώ, λοιπόν, με όλη τη ευθύνη που με διακρίνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, όλους τους φορείς του τόπου, όλους τους Δημότες να ακολουθήσουμε, όλοι μαζί, μία εκ βάθρων και εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση και να δουλέψουμε με γνώμονα τον «τόπο» μας και όχι την «πάρτη» μας. Είναι θέμα πια κοινής, συλλογικής ευθύνης. Είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο να επιτρέψουμε μία ιστορική ευκαιρία να πάει χαμένη για τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός. Το οφείλουμε στον Δήμο μας. Είναι συλλογικό χρέος απέναντι στους Δημότες μας, γιατί μια κοινωνία χωρίς Συνοχή και Συνέχεια δεν έχει μακροχρόνια βιωσιμότητα.

Στο στοίχημα λοιπόν, του «αύριο» κανένας μας δεν περισσεύει. Κανενός τα όνειρα από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα δε είναι άπιαστα!

Ζαμπούκης – Η πώληση του λιμανιού θα αλλάξει την όψη της Αλεξανδρούπολης

«Η Αλεξανδρούπολη είναι σαν ένα αεροπλάνο στον αεροδιάδρομο, έτοιμο να απογειωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΟΤ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, παρουσιάζοντας την νέα όψη της ακριτικής πόλης. 

«Η Αλεξανδρούπολη είναι σαν ένα αεροπλάνο στον αεροδιάδρομο, έτοιμο να τροχοδρομήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΟΤ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, παρουσιάζοντας την νέα όψη της ακριτικής πόλης.

Είναι η πρώτη πόλη για όποιον επισκέπτεται την Ευρωπαϊκή Ένωση από ανατολικά, όπως είχε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας η τουριστική και αναπτυξιακή τροχιά να συνδυαστούν στο μέλλον και να την απορροφήσει η κοινωνία. Κρίσιμο ζήτημα αυτή την περίοδο στην πόλη είναι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμανιού, σημείωσε ο κ. Ζαμπούκης, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή θα αλλάξει τη σχέση οικονομίας-πόλης-λιμανιού. Οι επενδύσεις είναι πολύ κοντά και θα αλλάξει η όψη του λιμανιού αλλά και της Αλεξανδρούπολης, όπως είπε εμφατικά.

Ο κ. Ζαμπούκης εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ωφέλειες για την πόλη και ότι αυτό που απαιτείται στη φάση αυτή είναι ένα κοινωνικό και οικονομικό restart, όπως πριν από 100 χρόνια βοήθησαν καθοριστικά στην αλλαγή όψης της πόλης η δημιουργία του λιμανιού και η έλευση του σιδηρόδρομου.

Όσον αφορά στον τουρισμό, ο κ. Ζαμπούκης εμφανίστηκε απολύτως ικανοποιημένος από τη φετινή σεζόν καθώς στο τέλος του καλοκαιρού η πληρότητα στις υποδομές της πόλης άγγιξε το 100% , καθώς ήταν μια εξαιρετική χρονιά. ” Η πόλης μας προσφέρεται για city-break καθώς έχουν το νησί της Σαμοθράκης, το Δέλτα του Έβρου, το Διδυμότειχο, το δάσος της Δαδιάς, αλλά και την νέα πόλη που αναπτύσσεται γοργά την Ορεστιάδα”.

Τέλος ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε και στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα ανάπλασης αστικών υποδομών της Αλεξανδρούπολης προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: in.gr

Γιάννης Ζαμπούκης : «Κύριο μέλημά μας να φέρουμε την Αλεξανδρούπολη στο προσκήνιο»

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Συνέντευξη στον Περικλή Βλάχο

Η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ως εναλλακτικός τουριστικός προορισμός, για Έλληνες και ξένους. Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο, για την τουριστική προοπτική της Αλεξανδρούπολης, την δύσκολη πραγματικότητα της φετινής τουριστικής περιόδου, και τις ενέργειες και τα σχέδιά του για μία «έξυπνη» πόλη, ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Κύριε Δήμαρχε,

ξεκίνησε η τουριστική σαιζόν στην Ελλάδα, με όλες τις ιδιομορφίες λόγω covid. Πως είναι η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη; Υπήρξαν τουριστικές επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν;

Η κατάσταση στην πόλη διακρίνεται από μια αξιόλογη κινητικότητα από αλλοδαπούς αλλά και ΄Έλληνες επισκέπτες. Θα λέγαμε ότι η ελκυστική εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας σε σχέση με την πανδημία, η εύκολη προσβασιμότητά της με τη χρήση μόνο του αυτοκινήτου αλλά και ο οικογενειακός και φιλόξενος χαρακτήρας της περιοχής δεν έχει περιορίσει την τουριστική κίνηση και, κυρίως, δεν έχει αποκλείσει την Αλεξανδρούπολη από τις προτιμήσεις των βαλκάνιων τουριστών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη λειτουργία σχεδόν όλων των τουριστικών επιχειρήσεων τόσο από τον ξενοδοχειακό κλάδο όσο και από τους κλάδους των υπολοίπων τουριστικών υπηρεσιών.

Είστε ικανοποιημένοι από τις κρατήσεις, τις αφίξεις και την πληρότητα, δεδομένων των συνθηκών; Πόσο απέχουν η μέχρι στιγμής τουριστική κίνηση, από την αντίστοιχη των προ covid καλοκαιριών;

Θεωρώ ότι, πάντα δεδομένων των συνθηκών, η επισκεψιμότητα στην Αλεξανδρούπολη είναι ικανοποιητική. Μην ξεχνάμε ότι το κλείσιμο των συνόρων το καλοκαίρι του 2020 οδήγησε την πόλη σε τουριστικό αποκλεισμό που είχε σαν αποτέλεσμα τη σχεδόν μηδενική παρουσία αλλοδαπών επισκεπτών. Οπότε είναι φυσικό, μετά από μια σχεδόν καταστροφική περσινή καλοκαιρινή σεζόν, τα φετινά δείγματα να είναι θετικά και να αναγνωρίζουμε μια αυξημένη κινητικότητα. Όμως μην εξάγουμε εύκολα και ασφαλή συμπεράσματα. Το 2021 είναι έτος ανάκαμψης από την πανδημία με τις αισιόδοξες προβλέψεις να τοποθετούνται στο 45% της κίνησης του 2019 όπου βιώσαμε μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Ειδικότερα όμως για την πόλη μας, θα ήθελα να κρατήσουμε την αυξημένη επισκεψιμότητα, και να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ακόμα περισσοτέρους τουρίστες το 2021.

Πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την οικονομία της πόλης της Αλεξανδρούπολης;

Η Αλεξανδρούπολη διακρίνεται από τον αστικό χαρακτήρα της με την πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων της να είναι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ στα ευρύτερα όρια του δήμου μας πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, έντονες είναι οι επιχειρηματικές ενέργειες που αφορούν στον τουρισμό, καθώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της μπορούν να της δώσουν ισχυρό ρόλο. Επικαλούμενοι λοιπόν όλα τα αγαθά που έχει η Αλεξανδρούπολη και η ευρύτερη περιοχή, ο ευλογημένος αυτός τόπος, με στοχευμένες ενέργειες rebranding και τουριστικής προβολής έχουμε ως κύριο μέλημά μας να φέρουμε την Αλεξανδρούπολη στο προσκήνιο ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία.

Ως δήμος Αλεξανδρούπολης τι θα θέλατε από το κεντρικό κράτος, ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο ο τουρισμός και η οικονομία της πόλης;

Η Αλεξανδρούπολη, ο δήμος Αλεξανδρούπολης και οι άνθρωποί του είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε επισκέπτες τόσο από τα υπόλοιπα μέρη της χώρας μας όσο και από τις γείτονες βαλκάνιες χώρες, με σκοπό να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας, να βιώσουν την εμπειρία της θρακιώτικης φιλοξενίας, να γευτούν … να νιώσουν! Ωστόσο, δε σας κρύβω ότι οι υποδομές μας ιδιαίτερα στα σημεία εισόδου στη χώρα χρήζουν άμεσης βελτίωσης και γενναίων παρεμβάσεων ώστε να εκμηδενιστούν οι καθυστερήσεις και να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή ταλαιπωρίας για τις χιλιάδες των τουριστών που επιλέγουν τη Βόρειο Ελλάδα, και ειδικότερα τη Θράκη μας για τις καλοκαιρινή τους απόδραση και σε αυτό καίριος είναι ο ρόλος του κεντρικού κράτους.

Μπορείτε να μας περιγράψετε το προφίλ των τουριστών που επιλέγουν την Αλεξανδρούπολη ως προορισμό; Έρχονται από την Ελλάδα ή το Εξωτερικό, και από ποιες χώρες;

Τα άτομα που επιλέγουν να επισκεφτούν την Αλεξανδρούπολη προέρχονται κυρίως από τις βαλκάνιες χώρες, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία αλλά και τη Σερβία. Είναι αλήθεια ότι προ covid , και όταν η κατάσταση στη γείτονα Τουρκία ήταν διαφορετική, πολλοί ήταν οι Τούρκοι που επέλεγαν την Αλεξανδρούπολη για διήμερες αποδράσεις. Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην πόλη μας για να απολαύσουν φρέσκο ψάρι, τις βόλτες τους στην παραλιακή και ξεκούραστη διαμονή στα πεντάστερα ξενοδοχεία μας. Επίσης, δεν είναι λίγοι και οι συμπολίτες μας από άλλα μέρη της χώρας μας που παίρνουν το αυτοκίνητό τους και επιλέγουν την Αλεξανδρούπολη ως ασφαλή προορισμό.

Για ποιους λόγους επιλέγουν οι τουρίστες την Αλεξανδρούπολη;

Η Αλεξανδρούπολη έχει χαρακτηριστεί ως προορισμός ιδανικός για τις οικογένειες. Διαθέτει ακτογραμμή με οργανωμένες αμμώδεις παραλίες με ρηχά καταγάλανα νερά πολύ κοντά στην πόλη αλλά και άλλες, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά με εξίσου κρυστάλλινα νερά, οργανωμένα beach bars και water sports. Εκτός από family friendly, η Αλεξανδρούπολη είναι πλέον και bike friendly προορισμός. Διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που διευκολύνουν την κυκλοφορία μέσα στην πόλη με την ιδανική ρυμοτομία όπου όλοι οι δρόμοι καταλήγουν στη θάλασσα. Η Αλεξανδρούπολη είναι προσβάσιμη και ασφαλής για όλους! Όλες μας οι οργανωμένες μας παραλίες διαθέτουν σύστημα seatrac διευκολύνει την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα ενώ στη δημοτική πλαζ του ΕΟΤ υπάρχει ειδικό ηχητικό σύστημα που διευκολύνει την πρόσβαση ατόμων με ολική ή μερική τύφλωση στη θάλασσα.

Ο τόπος μας προσφέρεται επίσης, για εναλλακτικές μορφές διακοπών με τα ημιορεινά καταπράσινα χωριά, τις υπέροχες διαδρομές, τα μονοπάτια για πεζοπορία, τους φιλόξενους κατοίκους, τις ωραίες γεύσεις και το νόστιμο φαγητό. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει την Αλεξανδρούπολη ως βάση της διαμονής του και από εκεί και πέρα να κάνει καθημερινές εξορμήσεις σε ολόκληρο τον νομό μας, στο Δέλτα του Έβρου, τη Δαδιά, το Σουφλί, το Διδυμότειχο, τη Σαμοθράκη μας.

Πρόσφατα γιορτάσατε τα 101 χρόνια από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης. Πως οραματίζεστε την πόλη σας από εδώ και πέρα;

Δουλεύουμε καθημερινά με πολλή όρεξη και στοχοπροσήλωση ώστε να καταστήσουμε την Αλεξανδρούπολη μια έξυπνη πόλη, έναν σύγχρονο, προσβάσιμο και ασφαλή δήμο που σέβεται τους δημότες τους και τους επισκέπτες του. Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με απορροφητικότητα που ξεπερνά το 82% των κονδυλίων, αποτελεί μία στοχευμένη και συγκεκριμένη προσέγγιση που στόχο έχει να καταστήσει την Αλεξανδρούπολη ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΠΟΛΗ. Επιδιώκει την αύξηση των επισκεπτών και των τουριστών στην Αλεξανδρούπολη και προσδοκά στην κοινωνική και οικονομική βελτίωση του τόπου μας. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και την εξέλιξη του σιδηροδρόμου η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε πόλο έλξης νέων επενδυτικών σχημάτων, σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κέντρο, έναν τόπο ικανό να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους και τις νέες και να τους πείσει να παραμείνουν σε αυτόν!

Πηγή: speaknews.gr

Γιάννης Ζαμπούκης: “Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, με αυτή την πολλαπλή διάκριση συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ευφυών, βιώσιμων και καινοτόμων Δήμων της Ελλάδας”

Ακούστε τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννη Ζαμπούκη σε όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6 και τον Δ. Κολιό

Γιάννης Ζαμπούκης: “Με το βλέμμα στο αύριο”

Η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου  και   υλοποιήσιμου προγράμματος για την βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης επηρεάζεται πολλαπλά από μία αρνητική συγκυρία για την Ελλάδα. Η υγειονομική, η οικονομική και η Ελληνοτουρκική κρίση θέτουν το απρόβλεπτο στοιχείο στις προβλέψεις για το μέλλον της χώρας και άρα και του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Του

ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΜΠΟΥΚΗ

Δημάρχου Αλεξανδρούπολης

                      ●●●

Ο κεντρικός στόχος μας για τα  επόμενα χρόνια, είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και η αποτελεσματική και λειτουργική διασύνδεση της τοπικής οικονομίας με τις τάσεις της Ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις για την επιτυχία ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προγράμματος.

Δύο καθοριστικοί χρηματοδοτικοί πυλώνες για την ανάπτυξη του Δήμου μας  είναι το ΕΣΠΑ και η νέα ΚΑΠ, οι οποίοι προσδιορίζουν τις δυνατότητες άντλησης πόρων για την περιφερειακή – τοπική ανάπτυξη και τον πρωτογενή τομέα.

Οι ενέργειές μας θα αναδεικνύουν τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματά μας τα οποία μπορούν να μετεξελιχθούν σε ισχυρούς πολλαπλασιαστές ισχύος της  τοπικής  οικονομίας μας.

Ένα θέμα που σέρνεται επί σειρά ετών και μπορεί να φρενάρει την ανάπτυξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, είναι αυτό των χρυσωρυχείων στην Θράκη. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς και υπάρχει διαχρονική και σταθερή άρνηση του συνόλου τους στην προοπτική λειτουργίας χρυσωρυχείων στην περιοχή.

Η ανάπτυξη που ονειρευόμαστε σχετίζεται απόλυτα με την ΜΗ λειτουργία των χρυσωρυχείων. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη, παραγωγική και εξωστρεφής ανάπτυξή της με την απειλή των χρυσωρυχείων να αιωρείται. Η  Κυβέρνηση πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της εδώ και τώρα για αυτό το θέμα.

Ένα ακόμη ζήτημα που θα πρέπει να λύσει άμεσα η Κυβέρνηση και το οποίο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος είναι η προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων με πεδίο υλοποίησής τους την περιοχή μας. Είναι παράλογο να υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια που αναζητούν δρόμο επένδυσης και να δημιουργούνται αναχώματα από την καθυστέρηση αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων για την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο. Είναι αδιανόητη αυτή η καθυστέρηση που μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές στην απόσυρση των σχεδίων τους.

Πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά και ουσιαστικά η αξιοποίηση της Βιομηχανικής Περιοχής Αλεξανδρούπολης, ώστε να γίνει ελκυστικός τόπος για τους υποψήφιους επενδυτές.

Μετά την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ώριμα για υλοποίηση είναι τα έργα:

 • θεσμοθέτησης Εμπορευματικού Κέντρου (μετά το Θριάσιο έχει εξαγγελθεί πάμπολλες φορές)
 • λειτουργία μαρίνας τουριστικών σκαφών ( η οποία έπρεπε να λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, με έναρξη την δέσμευση που υπήρχε στην προκήρυξη της άδειας για το Καζίνο Θράκης)
 • λειτουργία υδατοδρομίου.

Σημαντική ώθηση για την τοπική ανάπτυξη θα είναι η αξιοποίηση του Αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης με την ένταξή του στο πρόγραμμα παραχώρησης χρήσης τεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, που σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης (μιας εκπαιδευτικής δομής που εδώ και πολλά έτη θα έπρεπε να λειτουργεί σύμφωνα με τις διακηρύξεις Υπουργείων).

Μέσα από την προσέλκυση επενδυτών προτείνουμε να αξιοποιηθούν τα σπουδαία Λουτρά της Τραϊανούπολης, που μπορούν να υποστηρίξουν την δημιουργία νέου brand name της Ελλάδας με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό.

Ιδιαίτερη και πολλαπλή σημασία έχει η υλοποίηση ενός αειφορικού προγράμματος ανάδειξης και αξιοποίησης του Δέλτα του ποταμού Έβρου.

Εξίσου, ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ιδιαίτερα στην εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στον τομέα του διασυνοριακού τουρισμού πρωτεύον διαχρονικό αίτημα είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Τελωνείου των Κήπων, που σήμερα βρίσκεται σε παρακμιακή και ερειπιώδη κατάσταση.

Στον Πρωτογενή Τομέα πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, προώθηση των εναλλακτικών καλλιεργειών (αιθέρια έλαια – λεβάντα – ακτινίδια – βότανα κλπ), και ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου στο Αρίστηνο.

Τέλος, το πλέον κρίσιμο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής της Θράκης αποτελεί το δημογραφικό σε συνδυασμό με το νέο μεταναστευτικό ρεύμα με έξαρση το Brain Drain.

Για την ανάγκη ανάσχεσης του ρεύματος της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων και της επιστροφής όσων έφυγαν προτείνουμε να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα Τεχνολογικό Πάρκο που θα προωθεί την καινοτομία, την έρευνα, την μεταφορά τεχνολογίας, την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων.

Πηγή εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ”

1 2 3 17