ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ: “Σας προσέβαλα, σας αμφισβήτησα και  σας κατηγόρησα, επειδή σας αγαπώ βαθιά!”

Παρ’ όλο που μόλις την 2/8/2019 μας υποσχέθηκε “σιωπή” μέχρι την έκδοση της απόφασης της δικαιοσύνης, ο κ. Λαμπάκης  για ακόμη μια φορά διέψευσε τον εαυτό του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα 7/8/2019, αναφέρεται  στην επίθεση που εξαπέλυσε ονομαστικά εναντίον 51 δικηγόρων – μελών του δικηγορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης,  στην ένσταση που κατέθεσε και συζητήθηκε  κατά της εκλογής του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη.

Δυστυχώς για τον κ. Λαμπάκη,  κανένα δάκρυ συγκίνησης δεν κύλησε από τα μάτια των  δικηγόρων και  καμία συγχώρεση δεν του απεδόθη για την “δήθεν” μεταμέλεια του.

Η οργή παραμένει.

Θυμήθηκε πολύ αργά τον επιστημονικό του χώρο,  αφού   πρώτα απαξίωσε  δημόσια φραστικά  τον Δικηγορικό σύλλογο που διοίκησε επί 6 χρόνια τόσο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την 15/3/2019 όσο και με τα διαλαμβανόμενα του στην ένσταση του.

Αφού αμφισβήτησε και προσέβαλε  την επιστημονική ηθική και το λειτούργημα  των συναδέλφων του κατηγορώντας τους για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, καθόσον αυτοί «έκριναν κατά παράβαση της εκλογικής διαδικασίας και νομοθεσίας υπέρ του  Ιωάννη Ζαμπούκη», ξεπερνώντας κάθε όριο ειρωνείας, εξέφρασε τα βαθιά του συναισθήματα αγάπης και ευαισθησίας γι αυτούς!

Άραγε,  αν δεν τους αγαπούσε τόσο πολύ, τι χειρότερο θα μπορούσε να γράψει και να πει;

Αναφέρεται και πάλι στους γνωστούς κοινωνικούς αγώνες του, προσπαθώντας απεγνωσμένα να στρογγυλέψει τις γωνίες,  ξεχνώντας ότι η προεκλογική περίοδος πέρασε και ότι οι Δημότες επέλεξαν νέο Δήμαρχο.

Σε ένα σημείο της ανακοίνωσης του, ο απερχόμενος Δήμαρχος αναφέρει ότι ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου  δημιούργησε  «οικονομική θαλπωρή, ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους». Με ποιον τρόπο δεν μας είπε όμως . Τους χρηματοδοτούσε ή μοίραζε τους πελάτες του που του  περίσσευαν  στην δικηγορική του εταιρία από τις  αντιδικίες  με τον δήμο;

Μήπως ο κ. Λαμπάκης ομολογεί  ότι,  με τέτοιες πρακτικές  προσπάθησε να δημιουργήσει στους συναδέλφους δικηγόρους,  διάθεση και συναισθήματα με στόχο να κρίνουν κατά παράβαση της εκλογικής διαδικασίας και νομοθεσίας υπέρ του;

Για την παράταξη

“Δήμος για Όλους – Πρώτα Εσύ!”

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Γιάννης Ζαμπούκης

Γιάννης Ζαμπούκης: “Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε με διάταξη απο τον κ.Εισαγγελέα πολύ σοβαρά έγγραφα τα οποία δεν δίνονται από το Δήμο Αλεξ/πολης”

Ακούστε τον νέο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και Επικεφαλής της παράταξης “Δήμος για όλους. Πρώτα εσύ” κ. Γιάννη Ζαμπούκη σε όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6

Πρόταση για την ανακούφιση πληγέντων από την θεομηνία

Πρόσφατα γίναμε θεατές της μεγάλης  θεομηνίας που έπληξε την βόρεια Ελλάδα  και το Δήμο μας.

Οι καταστροφές των καλλιεργειών που υπέστη ο αγροτικός πληθυσμός του Δήμου αλλά και πολλοί επαγγελματίες στην περιοχή Μάκρης, Δικέλλων και Μεσημβρίας είναι ανυπολόγιστες και ανεπανόρθωτες.

Όλοι οι φορείς οφείλουμε να συνεργαστούμε και να σταθούμε δίπλα στους συνδημότες μας που «χτυπήθηκαν» απο τα απρόσμενα καιρικά φαινόμενα.

Ο Δήμος πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του ασκώντας πίεση  προς κάθε αρμόδια αρχή (Περιφέρεια, υπουργείο Εσωτερικών κ.α.) για την εξασφάλιση  και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων, και ο κρατικός μηχανισμός να ενεργοποιηθεί άμεσα   για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.

Προτείνουμε στην δημοτική αρχή να λάβει κάποια μέτρα προσωρινής έστω ανακούφισης των πληγέντων συμπολιτών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  1. Απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης από την ΔΕΥΑΑ και τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το υπόλοιπο του 2019
  2. Αίτηση στο Υπουργείο Οικονομικών, στην ΑΑΔΕ για παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  για  παράταση  της καταβολής των εισφορών στον ΕΦΚΑ από τους αγρότες και τους επαγγελματίες που επλήγησαν πιστοποιημένα από την θεομηνία.

Γιάννης Ζαμπούκης

Επικεφαλής παράταξης

ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Η παράταξη “ΠΟΛΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ” και ο επικεφαλής της Βαγγέλης Λαμπάκης σε δύο θητείες δεν κατάφεραν να προσελκύσουν επενδυτές, να δημιουργηθούν βιοτεχνίες, βιομηχανίες και νέες θέσεις εργασίας.
Δημιούργησαν όμως μία Βιομηχανία η οποία ακόμη και μετά την ήττα τους στις εκλογές, παραμένει ανθηρή και έχει έντονη δραστηριότητα.
Αναφερόμαστε στην βιομηχανία παραγωγής αγωγών εναντίον του Δήμου Αλεξανδρούπολης και ταυτόχρονα αιτήσεων για πληρωμές μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού από προμηθευτές που είτε εκτέλεσαν εργασίες είτε προσέφεραν υπηρεσίες στο Δήμο.
Τέτοια πρωτοφανή περιστατικά που αφορούν την διαχείριση της Δημοτικής περιουσίας και των χρημάτων των Δημοτών είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας με την εξής ακολουθία:
Αναθέσεις εργασιών κατόπιν ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ εργολάβου με τους Αντιδημάρχους κ.κ Ζιώγα & Κουκουράβα!
Αγωγή του εργολάβου εναντίον του Δήμου Αλεξανδρούπολης την 27/6/2019.
Αίτημα του εργολάβου προς τον Δήμο για πληρωμή μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού την 1/7/2019
Δικηγόρος του εργολάβου είναι η σύζυγος του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Βασιλική Μιχαλακάκου.
Τα μέλη της οικονομικής επιτροπής που αποφάσισαν για το θέμα ήταν οι κ.κ Χρήστος Γερακόπουλος, Γιώργος Ουζουνίδης, Κυριάκος Αετόπουλος, Γιώργος Παντελίδης και Ελισάβετ Τσονίδου-Σκεύα, ΟΛΟΙ δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Βαγγέλη Λαμπάκη. Τα μέλη που ανήκουν στις άλλες παρατάξεις συμπτωματικά απουσίαζαν.
Μαντέψτε υπέρ τίνος ψήφισαν; Υπέρ του Δήμου και των Δημοτών η υπέρ του εργολάβου;
Δυστυχώς για τους Δημότες αποφάσισαν ομόφωνα υπέρ του εργολάβου.
Και φυσικά αυτές οι ενέργειες δεν εξαντλούνται μόνο σε αυτά τα 2 περιστατικά.
Πως ορίζεται άραγε η λέξη ΔΙΑΠΛΟΚΗ;
Σύντομα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της δημόσιας διοίκησης θα εξετάσουν την Νομιμότητα αυτής της πολιτικής τακτικής του Δημάρχου και των συνεργατών του.
Πάντως σίγουρα αυτές οι ενέργειες δεν χαρακτηρίζονται απο πολιτικη ηθική!
Να ένας ακόμη λόγος που δεν θα συνεργαστούμε μαζί σας κύριε Λαμπάκη.

7 καινοτομίες για “έξυπνες” πόλεις που αξίζει να μάθετε!

Ή πώς το Internet Of Things (IOT) συνδέει τις πόλεις σε real time.

 

Οι έξυπνες πόλεις βρίσκονται σε καλό δρόμο – και αυτή τη φορά είναι πραγματικές. Οι διαφορετικές πτυχές των πόλεων αρχίζουν να συνδέονται με συσκευές διαδικτύου (IoT). “Τα έργα εξετάζουν ένα ενιαίο σύστημα – όπως τις μεταφορές – αλλά δεν το συνδέουν με λένε, υγεία”, λέει ο Steve Turner, επικεφαλής του προγράμματος Future City στο City Council του Μάντσεστερ.

 

“Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για το IoT είναι να συνδέσει όλα τα συστήματα της πόλης.” Το City Council του Μάντσεστερ ξεκίνησε το σχέδιο CityVerve τον Ιούλιο για να συνδέσει την υγεία, τις μεταφορές, το περιβάλλον και τις υπηρεσίες της πόλης με 20 είδη αισθητήρων. Τα στοιχεία από την πρωτοβουλία – που χρηματοδοτούνται από το βραβείο των 10 εκατομμυρίων λιρών από το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού – θα χρησιμοποιηθούν για να καταστήσουν πιο ευαίσθητο τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

 

Εν τω μεταξύ, εδώ είναι μερικές από τις πιο ξεχωριστές καινοτομίες πόλης.

 

1. Στάσεις λεωφορείου

 

Το σχέδιο CityVerve του Μάντσεστερ σχεδιάζει να εγκαταστήσει έξυπνες στάσεις λεωφορείων, οι οποίες θα επιτρέψουν στους οδηγούς να γνωρίζουν πότε περιμένουν οι άνθρωποι και έξυπνο φωτισμό που θα ενεργοποιείται όταν είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να είναι πιο αποδοτικό με τη χρήση ενέργειας.

 

2. Οχήματα

 

 

vehicles.jpg

 

Η πορτογαλική εταιρεία Veniam θέλει να μετατρέψει όλα τα οχήματα σε Wi-Fi hotspots χρησιμοποιώντας δίκτυα ματιών. Το Πόρτο είναι η πρώτη πόλη που δοκιμάζει αυτό το “διαδίκτυο των κινούμενων πραγμάτων”, με τα φορτηγά και τα λεωφορεία που μεταδίδουν Wi-Fi.

 

3. Σπατάλη

 

Βοηθώντας τις εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, οι φινλανδικοί ενεργοποιητές Οι αισθητήρες του Enevo μπορούν να δουν πότε είναι γεμάτος κάδος και στη συνέχεια να σχεδιάσουν μια διαδρομή για τα φορτηγά συλλογής που λαμβάνουν υπόψη την κυκλοφορία.

 

4. Πάρκινγκ

 

parking.jpg

 

 

Η Urbiotica με έδρα τη Βαρκελώνη χρησιμοποιεί αισθητήρες για να αλλάξει τον χώρο στάθμευσης των πόλεων. Οι ασύρματες αισθητήρες του παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κυκλοφορία, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση της συμφόρησης κατά 10% στη Νίκαια ως μέρος του σχεδίου MOV’Smart.

 

5. Ποδήλατα

 

Πέρα από μια κλειδαριά χωρίς κλειδί, το BitLock επιτρέπει στους ποδηλάτες να μοιράζονται πρόσβαση στο δικό τους μοτοσυκλέτα μέσω μιας εφαρμογής. Αναπτύχθηκε από το Σαν Φρανσίσκο εκκίνησης Mesh Motion, BitLock επίσης geotags ποδήλατα. Το πρώτο σετ κλειδαριών που πωλήθηκε το 2015.

 

6. Ποδόσφαιρο

 

Το πρόγραμμα Citizen Sensing στο Μπρίστολ συνεργάζεται με τους ντόπιους για την επίλυση κοινοτικών προβλημάτων που χρησιμοποιούν τα έξυπνα προϊόντα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση της παγίδευσης σε δρομολογημένους δρόμους για να βοηθήσετε τα καταστήματα να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους.

 

 

7. Επίπεδα νερού

 

630648.jpg

 

 

Το δίκτυο Flood Network έχει αναπτύξει αισθητήρες στην Οξφόρδη για τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τα επίπεδα των υδάτων. Συνδυάζει το γεγονός αυτό με τα στοιχεία του Οργανισμού Περιβάλλοντος για να χαρτογραφήσει όπου υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας και τώρα ξεκινάει από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: manslife.gr

Η αξία των προσώπων και οι άγονες αναμετρήσεις των συμβόλων

Οι ιστορίες των δύο πόλεων συμπυκνώνουν ένα ενδιαφέρον μήνυμα: η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισοδυναμεί με ηχηρή νίκη της ΝΔ.

Η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη, η πόλη όπου γεννήθηκα και εργάστηκα και η πόλη όπου μεγάλωσα, έμελλαν να γίνουν δύο από τα κεντρικά αντεπιχειρήματα στη γενικευμένη -και μάλλον επιπόλαιη- διαπίστωση περί ενθουσιώδους αποδοχής των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Προφανώς πρόκειται περί σύμπτωσης που δε σχετίζεται με εμένα, παρότι και στις δύο περιπτώσεις είχα εμπλακεί επαγγελματικά στην υποστήριξη των δύο νικητών δημάρχων που τελικά υπερίσχυσαν των επιλογών της ΝΔ.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη και ο Γιάννης Ζαμπούκης στην Αλεξανδρούπολη επικράτησαν με εντυπωσιακό τρόπο στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών συγκεντρώνοντας σχεδόν το σύνολο των εκλογέων των υπολοίπων κομμάτων. Ο πρώτος κέρδισε 41.159 επιπρόσθετες ψήφους στον δεύτερο γύρο έναντι μόλις 2.000 ψήφων που κέρδισε ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο. Ο δεύτερος κέρδισε 6.413 επιπρόσθετες ψήφους στον δεύτερο γύρο έναντι μόλις 435 που κέρδισε ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο. Είκοσι φορές περισσότερες ψήφοι για τους δύο νικητές σε βάρος των δύο υποψηφίων της ΝΔ! Πώς δημιουργήθηκε το κύμα υπέρ των δύο υποψηφίων που τόλμησαν να κατέβουν υποψήφιοι χωρίς τη στήριξη είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ; Και υπάρχει άραγε πολιτικό περιεχόμενο πίσω από την εξέλιξη αυτή;

Τόσο ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο Γιάννης Ζαμπούκης ξεκίνησαν την προεκλογική εκστρατεία τους απο χαμηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας και μόνο αραιά θετικά σχόλια, κυρίως για την εργατικότητά τους και την απόστασή τους από την κεντρική πολιτική, αλλά όχι για την οικειότητά τους με τους πολίτες. Δύο τεχνοκράτες που αισθάνονταν πιο άνετα απέναντι στα προβλήματα παρά απέναντι στους ανθρώπους. Η στοχοπροσήλωσή τους είχε εκτιμηθεί, αλλά όχι από ένα τμήμα του ακροατηρίου ικανό να τους οδηγήσει στον δεύτερο γύρο. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο ότι το αιφνίδιο της έκπληξης του πρώτου γύρου θα έριχνε το φως επάνω τους και θα μετέφερε το δίλημμα από το κομματικό επίπεδο στο προσωπικό. Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών δεν αφορούσε πλέον την έμμεση ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, διαμέσου της καταψήφισης ενός υποψηφίου που στηριζόταν από την κυβέρνηση, αλλά τη συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων του δεύτερου γύρου. Και σε αυτήν, οι υποψήφιοι της ΝΔ βρέθηκαν δεύτεροι. Το χρίσμα δεν ήταν από μόνο του συνθήκη ικανή να επεκτείνει την απήχηση των δύο υποψηφίων της ΝΔ πέραν από τα όρια του στενού κομματικού κοινού της.

Οι ιστορίες των δύο πόλεων συμπυκνώνουν ένα ενδιαφέρον μήνυμα: η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισοδυναμεί με ηχηρή νίκη της ΝΔ. Η πλειονότητα των πολιτών έδειξε ότι πράγματι θέλει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι ίδιοι πολίτες επιθυμούν να έρθουν στα πράγματα οι άνθρωποι της ΝΔ, όποιοι και αν είναι αυτοί. Αρκεί κανείς να δει πόσο έτοιμοι ήταν οι πολίτες να καταψηφίσουν επιλογές προσώπων που είχαν το χρίσμα της ΝΔ, όταν είχαν αντίπαλο που δεν προερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι περιπτώσεις των Δήμων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης δεν είναι οι μόνες, παρότι είναι από τις πλέον εμφατικές. Τα πρόσωπα συνεχίζουν να έχουν την αξία τους, όταν τους δίνεται ο χώρος να αναμετρηθούν πέραν από τις άγονες αναμετρήσεις των συμβόλων.

*Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Πηγή: news247.gr

Ποδηλατόδρομος που φωσφορίζει στο σκοτάδι στην Πολωνία

Οι λάτρεις του ποδηλάτου σίγουρα θα απολαύσουν την οδήγηση σε αυτό το, όμορφα, φωτισμένο τμήμα ποδηλατόδρομου στην Πολωνία, το οποίο αποκαλύπτει την μπλε λάμψη του το βράδυ.

Όποιος βρεθεί στην αγροτική πόλη Lidzbark Warminski θα έχει την ευκαιρία να ποδηλατήσει πάνω σε ένα μοναδικό ποδηλατόδρομο, ο οποίος εκπέμπει φωτεινό μπλε χρώμα όλη τη νύχτα.
Η φόρτιση του ποδηλατόδρομου γίνεται την ημέρα – μέσω του ήλιου και αποτελεί νέα προσθήκη σε ένα μεγαλύτερο μονοπάτι αναψυχής που οδηγεί μέχρι τη λίμνη Wielochowskie. 

Ο πρόεδρος της TPA, Κος Igor Routman, εξηγεί:

«Το υλικό που χρησιμοποιήσαμε για τον ποδηλατόδρομο εκπέμπει φως για δέκα ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος μπορεί να φωσφορίζει καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και να συσσωρεύει ξανά το φως την επόμενη μέρα».

Εκτός του ότι είναι πολύ όμορφο, το φωτιζόμενο τμήμα του ποδηλατόδρομου, εξυπηρετεί επίσης έναν μεγαλύτερο σκοπό να κρατήσει τους ποδηλάτες και τους πεζούς ασφαλείς το βράδυ. Επίσης, η αποκλειστική χρήση ηλιακής ενέργειας το κάνει και φιλικό προς το περιβάλλον!

«Ελπίζουμε ότι ο φωσφορίζον ποδηλατόδρομος θα βοηθήσει να αποφευχθούν τα ατυχήματα ποδηλατών και πεζών τη νύχτα», συμπληρώνει ο Igor Routman, προσθέτοντας: «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ στην Πολωνία, ειδικά στις περιοχές μακρύτερα από τις πόλεις που είναι σκοτεινότερες και οι συνθήκες οδήγησης πιο δύσκολες τη νύχτα».

Το φωτεινό μπλε χρώμα του ποδηλατόδρομου επιλέχθηκε για να συμπληρώσει το πανέμορφο τοπίο της περιοχής.

«Ο ποδηλατόδρομος φωσφορίζει με ένα πολύ φωτεινό μπλε, το οποίο δημιουργεί πανέμορφη αντίθεση με το σκοτεινό δάσος και το ποτάμι τη νύχτα. Η μπλε λάμψη συμπληρώνει την ομορφιά του τοπίου με τη λίμνη και τους μικρούς λόφους», προσθέτει περήφανα ο Igor Routman.

Την ημέρα, ο ποδηλατόδρομος διατηρεί ένα γαλάζιο χρώμα περιμένοντας υπομονετικά τη δύση του ηλίου για να αναδείξει την υπέροχη μπλε λάμψη του!

Προς το παρόν, μόνο τα 109μ. της διαδρομής του ποδηλατόδρομου φωτίζονται τη νύχτα, αλλά μετά από αυτή τη φάση δοκιμών, το έργο πρόκειται να επεκταθεί.

«Θέλουμε να δοκιμάσουμε αυτό το μικρό σχετικά τμήμα, να δούμε πώς θα αντέξει στο χειμώνα και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο για την επέκτασή του», δηλώνει ο πρόεδρος της TPA, κος Igor Routman.

«Έναστρη Νύχτα» και «Starpath»

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πειραματιστεί με αυτή την ιδέα, αλλά δεν έχουν ακόμη βρει μία λύση φιλική προς το περιβάλλον όπως ο ποδηλατόδρομος της TPA Sp. z o.o. 

Το 2014, ένας ολλανδός σχεδιαστής δημιούργησε έναν ποδηλατόδρομο με την ονομασία «Έναστρη Νύχτα» στην πόλη του Αϊντχόβεν, η οποία φιλοξενούσε για αρκετά χρόνια τον διάσημο καλλιτέχνη Van Gogh.

Ακόμα πιο πριν, το 2013, στο πάρκο Christ’s Pieces Park στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, μία εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Pro-Teq Surfacing, είχε ψεκάσει μία φωσφορίζουσα επίστρωση με την ονομασία «Starpath», σε ένα μονοπάτι 1.614 τετραγωνικών μέτρων για να το φωτίσει το βράδυ.

Πηγή: mbike.gr

Ο υπ. Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης μιλάει για όλους και για όλα , στον MAXIMUM FM 93,6

Ακούστε τον υποψήφιο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και Επικεφαλής της παράταξης “Δήμος για όλους. Πρώτα εσύ” κ. Γιάννη Ζαμπούκη σε όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6

 

Πηγή: radiomax.gr

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΕ

«ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΕ»

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014 GR03

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

                                

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας εκτελεί το έργο «Γεωθερμικό Σύστημα Τηλεκλιματισμού και άλλες Εφαρμογές ΑΠΕ», το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2009−2014» (http://eeagrants.org/www.eeagrants.gr) και συγκεκριμένα στην Προγραμματική Ενότητα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Το Πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία για την περίοδο 2009−2014 προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική και οικονομική συνοχή μεταξύ των κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ο οποίος αποτελείται από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και τα τρία προρρηθέντα κράτη. Στην Προγραμματική Ενότητα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 85% από το εν λόγω Πρόγραμμα και κατά 15% από το Ελληνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο έργο, εκτός του Δήμου Νέας Ιωνίας, συμμετέχουν και οι εξής τρεις φορείς:
– Το Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγ. Όλγα».
– Η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών.
– Το Κέντρο Βρεφονηπιακής Αγωγής και Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΒΡΕΦΟ) Νέας Ιωνίας.

Κύριο αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή γεωθερμικού συστήματος τηλεκλιματισμού, αποτελουμένου από τα εξής μέρη:
1) Τις γεωτρήσεις, το μηχανοστάσιο και την δεξαμενή ύδατος. Προβλέπεται να εγκατασταθούν στον χώρο του Δημοτικού Σταδίου.
2) Τα εξής δημόσια κτήρια:
α) Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγ. Όλγα»
β) Πρότυπο Στέγη Ανηλίκων Αρρένων
γ) 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Νέας Ιωνίας
δ) 4ο/7ο Παιδικό Σταθμό Νέας Ιωνίας
ε) 14ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας
στ) 6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας
ζ) 7ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας
η) 5ο Λύκειο Νέας Ιωνίας
θ) Δημαρχείο,
στα οποία το γεωθερμικό σύστημα τηλεκλιματισμού θα παρέχει θέρμανση ή ψύξη μέσω αντλιών θερμότητος ύδατος – ύδατος. Ειδικώς στο Νοσοκομείο «Αγ. Όλγα» το γεωθερμικό σύστημα τηλεκλιματισμού θα χρησιμοποιηθή όχι για κλιματισμό αλλά για παραγωγή θερμού ύδατος χρήσεως.

3) Το δίκτυο διανομής, το οποίο συνδέει τα εξυπηρετούμενα κτήρια με το κεντρικό μηχανοστάσιο του συστήματος.
Οι παρεμβάσεις στα κτήρια της ως άνω παρ. 2 συμπληρώνονται με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μετατροπέων και αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED. Στο Νοσοκομείο «Αγ. Όλγα» προβλέπεται και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για παραγωγή θερμού νερού χρήσεως.

Το έργο αποβλέπει σε:
– Επιδεικτική χρήση των πράσινων ενεργειακών τεχνολογιών (ΑΠΕ) σε κτήρια μεγάλης προσελεύσεως κοινού στην «κοινότητα» του Δήμου Ιωνίας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους.
– Αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους στα ως άνω κτήρια.
– Μείωση εκπομπών CO2 και άρα βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος της «κοινότητας» του Δήμου Ιωνίας.
– Συμβολή στην επίτευξη των εθνικών στόχων σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την ενέργεια (στα πλαίσια πάντα του σκοπού του προγράμματος).

 

Τα ονομαστικά φορτία του που καλείται να καλύψει το Γεωθερμικό Σύστημα είναι:

Ονομαστικό Φορτίο Εγκατάστασης Ψύξης          :           800 kW-c

Ονομαστικό Φορτίο Εγκατάστασης Θέρμανσης  :           800 kW-th

 

Τα φορτία θα καλυφθούν από την αντληση νερού από δύο γεωτρήσεις (παραγωγικές). Μετα την επαγωγική αφαίρεση του απαιτούμενου θερμικού φορτίου απο την αντλούμενη ποσότητα νερού, αυτό θα επανεισάγεται στον υπόγειο υδροφόρο μέσω 4 γεωτρήσεων.

Το εργο ενταχθηκε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014 GR03 βάσει την υπ’ αριθμ 113 ΧΜ ΕΟΧ-29/05/2015 απόφασης με ποσό 1.672.431,00€

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Οριζόντιοι Γεωθερμικοί Εναλλάκτες

Στην εγκατάσταση αυτή δημιουργείται συναλλαγή θερμότητας με το έδαφος τοποθετώντας σωλήνες κατάλληλης διαμέτρου σε οριζόντια διάταξη.

Ο τρόπος τοποθέτησης μπορεί να είναι είτε σε ενιαία οριζόντια εκσκαφή είτε σε τάφρους .

Η τοποθέτηση γίνεται σε βάθος από 1.0 έως 5,0μ με πυκνότητα 0,5~1μ ή σε σπείρες.

Ο οριζόντιος εναλλάκτης συνιστάται σε κατασκευές με επάρκεια περιβάλλοντα χώρου και για μη βραχώδη εδάφη. Πλεονέκτημα η ευκολία κατασκευής  και το χαμηλό κόστος. Τυπικές εγκαταστάσεις οριζοντίων εναλλακτών παρουσιάζονται στο σχήμα – (εικόνες) 5.4.1

 

Σχήμα 1 Τυπικές εγκαταστάσεις Γεωθερμικών εναλλακτών οριζοντίου τύπου.

 

Κατακόρυφοι Γεωθερμικοί Εναλλάκτες

Για την συναλλαγή θερμότητας με το υπέδαφος όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση οριζόντιου συστήματος, χρησιμοποιείται ο κατακόρυφος εναλλάκτης. Η ανάπτυξη του γεωθερμικού εναλλάκτη γίνεται με σωλήνες κατακόρυφα εντός γεωτρήσεων διαμέτρου 6’’ – 8’’ και βάθους μέχρι 120μ. Στην περίπτωση χρήσης ειδικών σωληνώσεων χαλκού με επένδυση το βάθος μπορεί να προσεγγίσει και τα 200μ. Το πλήθος των γεωτρήσεων είναι συνάρτηση της ισχύος της εγκατάστασης.

Οι κατακόρυφοι γεωεναλλάκτες εφαρμόζονται σε εγκαταστάσεις  με  περιορισμένο περιβάλλοντα χώρο ανεξαρτήτως σύστασης υπεδάφους. Στάδια εφαρμογής κατακόρυφου γεωθερμικού εναλλάκτη σχήμα – (εικόνες) 5.4.2.  Στο σχήμα 5.4.3 παρουσιάζεται διάταξη κλειστού κατακόρυφου κυκλώματος για μεγάλα κτίρια.

σχήμα 2 Στάδια εφαρμογής γεωθερμικού εναλλάκτη κατακόρυφου τύπου.

 

Θεόδωρος Βουρδόλης: “Η καθημερινότητα απασχολεί το πολίτη που έχει κουραστεί εδώ και 9 χρόνια…”

Ακούστε τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Αλεξανδρούπολης κ. Θεόδωρο Βουρδόλη σε όσα ανέφερε  στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό

Πηγή:

1 2 3 16