Αθλητισμός  «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ»

 

Το ακατέργαστο «διαμάντι» που ονομάζεται Αθλητισμός δεν έχει αξιοποιηθεί ώστε να προσφέρει έστω και τα ελάχιστα ανταποδοτικά οφέλη προς τους Ομίλους και τους Δημότες. Βάσει της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μπορεί να προβληθεί ως μία Αθλητική περιοχή, ένας Διεθνής πόλος έλξης για αθλητικές εκδηλώσεις και προετοιμασίες ομάδων.

 

Αφήνουμε την “συντήρηση”, ξεκινάμε την ανάπτυξη.

 

Για να αναγνωριστεί ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης ως μία «Αθλητική πόλη» θα πρέπει να προβούμε στην:

1. Δημιουργία ιστοσελίδας/ηλεκτρονικής πύλης αθλητισμού και βάσης δεδομένων , ώστε να μπορεί ο Δήμος να διαχειρίζεται και να κοινοποιεί πληροφορία σχετική με τον Αθλητισμό (τρίγλωσση).Θα περιλαμβάνει:

 • Ενημέρωση προς τον πολίτη :    

Αθλητικών Συλλόγων με πλήρη κατάλογο συλλόγων με πληροφορίες τμημάτων, συνδρομών, επικοινωνίας κλπ.

Εκδηλώσεων, events, φιλοξενίας ξένων ομάδων και προβεβλημένων αθλητικών προσώπων.

Διακρίσεων  : πλήρη ενημέρωση σχετικά με διακρίσεις, επιτυχίες, συμμετοχές κ.α.

 • Ενημέρωση προς τους Συλλόγους/Αθλητές:

Εγκαταστάσεις –  Διαθεσιμότητα / έργα / ανάπτυξη / φροντίδα αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ευκαιρίες – Συγκέντρωση αναγκών για την οικονομικότερη προσφορά.
Ανακοινώσεις επιδοτήσεων/αγώνων και άλλα/αποφάσεις/διαγωνισμούς κλπ.

 • Ενημέρωση προς τους Επαγγελματίες:

Ενημέρωση & διαφάνεια

Μέσω της Διαδικτυακής πύλης για τον Αθλητισμό.

Ιστοσελίδα αθλητισμού προς ενημέρωση των επαγγελματιών.

2. Δημιουργία ενός  «Αθλητικού καλεντάρι» για όλο το έτος, με Πανελλήνια ή Διεθνή Τουρνουά όλων των αθλημάτων εντάσσοντας το στο τουριστικό καλεντάρι του Δήμου.. Επικοινωνία με τα σωματεία για τη συνδιοργάνωση Πανελληνίων και Διεθνών αγώνων. Ενδεικτικά :

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗΝΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Κύκλωπες 27-28-29 Δεκεμβρίου ΚΥΚΛΩΠΑΚΙ Handball
24-25-26 Ιούνιος Πανελλήνιο πρωτάθλημα Beach Handball
20-24 Ιούνιος MEDITERRANEAN open beach Handball Tournament
Ο.Α.Α. Τένις 24-25 Φεβρουάριος Τουρνουά Ε3 12-16 ετών
Ο.Α.Α. Τένις 5-6 Μαϊου Τουρνουά 2ο Βετεράνων άνω 25 ετών
Ο.Α.Α. Τένις 26-27 Μαΐου Τουρνουά Πράσινο Επίπεδο 10 ετών
Ο.Α.Α. Τένις 22-23 Σεπτεμβρίου Τουρνουά 4ο Κόκκινο – Πορτοκαλί επίπεδο
ΟΦΘΑ Κολύμβηση Κυριακή του Θωμά Διεθνές Αγώνας Φάρος Έλενα Σαϊρή
Εθνικός 10 Ιουνίου Νηρηιδεια Κολυμβητικός αγώνας Ακαδημιών
ΣΕΒΑΣ 3 Μαρτίου Διαβαλκανικό
ΣΕΒΑΣ Ιούνιος Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Ολυμπιάδα Αύγουστος Τουρνουά 3*3
ΟΦΘΑ Ιστιοπλοΐα Αύγουστος 470 Masters Cup
NOA Ιστιοπλοΐα Ιούλιος Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser 4.7
NOA Ιστιοπλοΐα 24-28 Ιουλίου 11th International NOA Regatta 2019
Ποδηλάτες Αλεξ/πολης 11 Μαΐου Brevet Γη των Θρακών 300 χλμ
Ποδηλάτες Αλεξ/πολης 28 Δεκεμβρίου Πανευρωπαϊκό

3. Οργανωμένη δομή – τμήμα αθλητισμού. μέσα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης με αποκλειστική ασχολία τον τομέα του αθλητισμού με οργάνωση και εποπτεία επίτευξη των στόχων.

Οργάνωση Τμήμα Αθλητισμού με διακριτούς ρόλους και υπευθυνότητες:

 1. Αντιδήμαρχος αθλητισμού
 2. Ομάδα υποστήριξης Αθλητισμού
 • Υπεύθυνος ενημέρωσης
 • Υπεύθυνος άμεσης υποστήριξης
 • Υπεύθυνος εκδηλώσεων
 • Γραμματεία

4. Τακτικό Αθλητικό Συμβούλιο (αναδιοργάνωση του Τακτικού συμβούλιου με εκπροσώπους όλων των αθλημάτων και παλαιμάχων αθλητών)

5. Δημιουργία  Αθλητικής Ταυτότητας Δημότη .

Δημιουργία Α.Τ.Δ για όλους τόσο για τους αθλητές όσο και για τους ιδιώτες. Η ταυτότητα θα προσφέρει την σωστή αξιολόγηση και καταγραφή των αθλητών σε κάθε σωματείο .

Η Αθλητική ταυτότητα θα περιέχει επωνυμία Σωματείου, ονοματεπώνυμο αθλητή, ημερομηνία γέννησης, αριθμό μητρώου, ημερομηνία έναρξης και  θα χρήζει ετήσιας ανανέωσης λόγω του ότι η ιατρική βεβαίωση έχει ισχύ για ένα έτος.

6. Δημιουργία Α.Κ.Ε.

Δημιουργία και λειτουργία «Ανοιχτού Καναλιού  Επικοινωνίας» με τον τομέα Αθλητισμού του Δήμου. Επικοινωνίες μπορεί να περιλαμβάνουν και μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook , Chat αλλά και ρομπότ εξυπηρέτησης.

7. Εγκαταστάσεις/Φιλοξενία

 • Καταγραφή, ενεργοποίηση και αξιοποίηση των περιφερειακών γηπέδων.
 • Αναβάθμιση των υπάρχων αθλητικών εγκαταστάσεων και ανέγερση νέων κτιρίων όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν Διεθνείς αγώνες ή προετοιμασίες ομάδων.

8. ΤΟ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

9. Συνδυάζοντας τον Πολιτισμό τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό δημιουργούμε τις νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Αλεξανδρούπολης στον χώρο δίπλα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και έναντι του Δημοτικού Κάμπινγκ σε κοστολογημένη μελέτη που υπάρχει από το 2007 και την Δημοτική αρχή του κου Γ. Αλεξανδρη.

10. Αθλητικό Κέντρο πολλαπλών αθλημάτων στο κτίριο του πρώην Vollhaus όπου δύνανται να  στεγαστούν:

 • Η Ενόργανη γυμναστική : 200 παιδιά και οι οικογένειες τους αξίζει να βρουν τις κατάλληλες συνθήκες για να πραγματοποιήσουν το όνειρο για σπουδαίες διακρίσεις. Στον νέο χώρο μαζί με την Ενόργανη γυμναστική θα μπορέσουν να λειτουργήσουν επίσης τμήμα τραμπολίνο, τμήμα ακροβατικής και τμήμα αεροβικής.
 • Η Άρση βαρών
 • Γυμναστήριο πολλών χρήσεων.

11. Κατασκευή νέου κλειστού Προθερμαντηρίου δίπλα στο κλειστό «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» στο χωρο των σημερινών γηπέδων τένις όπου θα επικοινωνούν μεταξύ τους.

12. Αναβάθμιση του Σκοπευτικού Ομίλου και υποστήριξη των πολιτών που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στην σκοποβολή.

13. Ανακαίνιση και συντήρηση του Προθερμαντηρίου ΚΕΓΕ με :

 1. Αντικατάσταση παρκέ
 2. Αντικατάσταση της υπάρχουσας   τζάμαριας με φιμέ
 3. Τοποθέτηση πινάκων αποτελεσμάτων
 4. Ανακαίνιση αποδυτηρίων
 5. Λειτουργία ζεστού νερού
 6. Τοποθέτηση επιπλέον εξωτερικού φωτισμού
 7. Τοποθέτηση σημάτων Εισόδου-Εξόδου

14. Ριζική ανακαίνιση του γηπέδου «Φώτης Κοσμάς» με :

 1. Ανακαίνιση των αποθηκών του γηπέδου
 2. Ανακαίνιση των δημοσιογραφικών θεωρείων ,του κτιρίου που βρίσκεται το κυλικείο και επαναλειτουργία των χώρων που βρίσκονται πάνω από το κυλικείο.
 3. Βελτίωση ταρτάν
 4. Τοποθέτηση επιπλέον διαδρομών που λείπουν για να διεξάγονται προδιαγραφών Πανελλήνιοι αγώνες
 5. Τοποθέτηση νέων κάγκελων
 6. Ανακαίνιση του κλειστού γυμναστηρίου
 7. Βελτίωση του φωτισμού  προβολέων
 8. Ανακαίνιση των κερκίδων

15. Κλειστό Γυμναστήριο Φερών

 1. Βελτίωση της θέρμανσης
 2. Ανανέωση των υδραυλικών του κτιρίου, της μόνωσης και της θέρμανσης
 3. Αντικατάσταση του παρκέ
 4. Αντικατάσταση του ταμπλό και πίνακες αποτελεσμάτων

16. Κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης «Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης»

 1. Κατασκευή σωστής ράμπας ΑΜΕΑ προς την είσοδο για την πισίνα
 2. Επιδιόρθωση των κουπαστών στον έξω χώρο.
 3. Αγορά κουβέρτας πισίνας για εξοικονόμηση 70%

17. Κατασκευή θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων σε διάφορα σημεία στην πόλη.

18. Διοργάνωση τακτικών ποδηλατικών αθλητικών εκδηλώσεων που ενισχύουν την κουλτούρα της χρήσης ποδηλάτου στην καθημερινότητα.

19. Δημιουργία τμημάτων ήπιας άθλησης για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ΚΑΠΗ, άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβητικούς κλπ. με γυμναστές που έχουν ανάλογη εμπειρία και γνώσεις και τη βοήθεια γιατρών για τον σχεδιασμό του προγράμματος.

20. Έμπρακτη και μετρήσιμη υποστήριξη των αθλητών ΑΜΕΑ που προβάλλουν διεθνώς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και προσφέρουν χαρά και υπερηφάνεια με τις νίκες και τις διακρίσεις τους.

21. Διοργάνωση του θεσμού της Γυμναστράδας. Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής κάθε ηλικίας με έμφαση στον μαζικό αθλητισμό και τον χορό με συμμετοχή συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα και σκοπό να στηρίξει την κοινωνικότητα μεταξύ των δημοτών και ταυτόχρονα να προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της πόλης. 

22. Διοργάνωση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνιστικού Φεστιβάλ κατά του Bullying και κάθε μορφής βίας, όπου μαθητές από σχολεία κάθε σχολικής βαθμίδας όλης της Ελλάδας καταθέτουν ένα πρωτότυπο δικό τους μουσικό κομμάτι σε μουσική, στίχους και εκτέλεση κατά του bullying και κάθε μορφής βίας.
Το 1ο αντίστοιχο School Band Contest Festival, πραγματοποιήθηκε το 2017 με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου αντι bullying βιβλίου του Νίκου Μιχαλόπουλου , με τίτλο «ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ; ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ», επίσημο βιβλίο του συλλόγου ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, που κατέχει την Πανευρωπαϊκή Προεδρία για θέματα bullying και αγκαλιάστηκε από τη μαθητική κοινότητα με πρωτοφανή ανταπόκριση και με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, ακόμα και από ειδικά σχολεία. Έπαθλο του διαγωνισμού, για τους προκριθέντες στον τελικό, η κυκλοφορία του επίσημου cd του διαγωνισμού με τα τραγούδια τους.
Με αφορμή τη διοργάνωση του φεστιβάλ, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θεσμό για την πόλη μας και με πολλές ακόμα εκδηλώσεις γύρω από το  θέμα αυτό την εβδομάδα πριν τη διοργάνωση του τελικού, θα μπορούσε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να εξελιχθεί σε Δήμο -πρότυπο κατά του φαινομένου.

23. Την ίδρυση  του 1ου Ολυμπιακού Μουσείου στην Ελλάδα.
Υπάρχει μια εκπληκτική συλλογή Ολυμπιακών αντικειμένων, μοναδικής βαρύτητας με κομμάτια που δεν υπάρχουν σε αντίστοιχες συλλογές ανά τον κόσμο, από Ολυμπιακές δάδες όλων των Ολυμπιακών αγώνων, μετάλλια και διπλώματα ακόμα και από τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες και στολές Ολυμπιακών λαμπαδηδρομιών μέχρι τη λήκυθο της αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και τη πρωτότυπη μακέτα του Ολυμπιακού μας σταδίου από το γραφείο του Καλατράβα στην Ισπανία. Τηρουμένων προϋποθέσεων, θα εκτίθεται αυτή η συλλογή στην Αλεξανδρούπολη, ίσως και σε μόνιμη βάση, για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, τους μαθητές των σχολείων κάθε σχολικής βαθμίδας, αλλά και τουρίστες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Γιατί ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και από τις προτεραιότητες μας. 

24. Προώθηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων για Οργάνωση νέων Hot αθλητικών αγώνων.

25. Διοργάνωση Αθλητικού Camp την καλοκαιρινή περίοδο.

26. Επιβράβευση όλων των αθλητών που διακρίθηκαν (1η, 2η και 3η θέση) στα επίσημα πρωταθλήματα εντός και εκτός Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε κίνητρο στους νεαρούς αθλητές  και ανταμείβουμε τους κόπους των  οικογενειών τους. Τους δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν παλεύουν μόνοι τους αλλά ότι είμαστε δίπλα τους.

27. Στενή συνεργασία και έμπρακτη στήριξη των ναυταθλητικών σωματείων του Δήμου. Τα θαλάσσια σπορ πρέπει να κυριαρχούν σε ένα Δήμο που έχει το προνόμιο να βρέχεται από την θάλασσα.

28. Προώθηση των «BEACH SPORTS» μέσω της δημιουργίας γηπέδων BEACH VOLLEY – BEACH HANDBALL – BEACH SOCCER στην Δημοτική Πλαζ, στο δημοτικό κάμπινγκ και στη Δυτική χερσαία ζώνη του Λιμένα. Στόχος η ψυχαγωγία των πολιτών που ασχολούνται με αυτά τα αθλήματα αλλά και η διοργάνωση Πανελλήνιων και Βαλκανικών τουρνουά.

29. Συνεργασία με την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος και της τοπικές λέσχες μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου για την διοργάνωση αγώνων. Λαμπρό παράδειγμα η εντυπωσιακή ανάπτυξη του σιρκουί καρτ PICK PATRAS.

30. Παροχή κάθε υλικοτεχνικής υποδομής στους Ναυταθλητικούς ομίλους που προβάλλουν διεθνώς τον Δήμο. Η ιστιοπλοΐα ωριμάζει τα παιδιά αναπτύσσοντας την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την αυτοκυριαρχία τους.

Όλα τα ανωτέρω  στοχεύουν σε μία καλύτερη διαχείριση πόρων και είσοδο στη νέα εποχή μέσω της  ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών.

Τίποτα λιγότερο από ένα μοναδικό «Sports BRAND» με ξεκάθαρη στρατηγική και μέσο-μακροχρόνιους στόχους.