Είναι θλιβερό το ότι την 4η Οκτωβρίου κάθε χρόνου (παγκόσμια ημέρα των ζώων) βλέπουμε στα social media αμέτρητα πολιτικά πρόσωπα (Βουλευτές, Δημάρχους, Περιφερειάρχες, Συμβούλους κλπ) να “ανεβάζουν” φωτογραφίες με ζώα και να στέλνουν ευχές για να δείξουν τα φιλοζωικά τους αισθήματα και να μένουν μόνο εκεί .

Το πρόβλημα όμως παραμένει και είναι μεγάλο. Τα αδέσποτα συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και κατά συνέπεια να ταλαιπωρούν τους πολίτες. Μια καλύτερη τύχη γι αυτά τα πλάσματα, θα βελτίωνε και την καθημερινή ζωή των Δημοτών.

Με στοχοπροσήλωση και  ενδιαφέρον θα εξασφαλίσουμε  την χρηματοδότηση των υποδομών  για την λύση του προβλήματος και την επούλωση της πληγής.  Έτσι θα δράσουμε:

 1. Δημιουργία ειδικού τμήματος “ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΖΩΩΝ” στην  Δημοτική Αστυνομία, με πλήρη υποστήριξη από πλευράς υλικοτεχνικής επάρκειας, για την αυστηρή επίβλεψη και τον εντοπισμό φαινομένων όπως η κακοποίηση των ζώων ,αφού προηγουμένως :
 • πραγματοποιηθεί  ψηφιοποίηση όλου του αρχείου και μητρώου των αδέσποτων του δήμου,
 • γίνει δήλωση των  δεσποζόμενων ζώων προκειμένου να βοηθάμε τους δημότες με το να τους θυμίζουμε τον ιατρικό έλεγχο του κατοικίδιού τους, να τους επιδοτούμε στειρώσεις και να γίνεται τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπ,
 • γίνει συνεπικούρηση στις υιοθεσίες και φιλοξενίες αδέσποτων ζώων του δήμου,
 • τεθεί σε κυκλοφορία αυτοκίνητο για την μεταφορά τους τηρώντας την υγειονομική νομοθεσία (αποστείρωση),
 • διαμορφωθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού, που γίνεται σε σύμπραξη με τις φιλοζωικές οργανωμένες δομές ,
 • γίνονται τακτικές ενημερώσεις σχολείων και εκδηλώσεις με ένα πρόγραμμα στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων.
 1. Με την τοποθέτηση  ηλεκτρονικού τσιπ σε όλα τα καταγεγραμμένα ζώα και την χρήση scanner (αναγνώριση με μικροτσίπ) θα ελέγχονται τα δεσποζόμενα για την υγιεινή τους κατά τις περιπατητικές τους δραστηριότητες, την αμέλεια ιατρικού ελέγχου και εμβολιασμού τους, την εφαρμογή της νομοθεσίας κλπ.
 2. Καταγραφή και περισυλλογή  των αδέσποτων από τους δρόμους.
 3. Κτηνιατρική εξέταση και φροντίδα των ζώων που θα περισυλλεγούν.
 4. Αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στο κυνοκομείο και η αναβάθμιση του σε μεγαλύτερο.
 5. Διαμόρφωση του χώρου για επισκεψιμότητα, προκειμένου να υποδεχτεί μαθητές από σχολεία και οικογένειες, με απόλυτη ασφάλεια για τους πολίτες.
 6. Ξενάγηση, περιήγηση, ενημέρωση και γνωριμία με τα αδέσποτα.
 7. Ονοματοδοσία από μαθητές ως νονοί/νονές σε ένα αδέσποτο επιλογής τους.
 8. Κάθε αδέσποτο θα φωτογραφηθεί και οι φωτογραφίες όλων θα καταχωρούνται στην ειδική σελίδα της ιστοσελίδας του Δήμου, ώστε να υπάρχει πρόσβαση από όλο τον κόσμο για δυνατότητα ελεγχόμενων υιοθεσιών. Πρόγραμμα επιδότησης υιοθεσιών (π.χ με τροφές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ).
 9. Θα θεσπίσουμε ετήσια γιορτή  Φιλοζωίας (PET-TOP FESTIVAL) όπου οι πολίτες θα παρουσιάζουν τα πρώην  και νυν αδέσποτα που υιοθέτησαν καθώς και θα βραβεύονται για την φροντίδα που παρέχουν.
 10. Ενημέρωση οργανωμένη και υπεύθυνη  σχετικά με την περισυλλογή, καταγραφή, κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο υγείας, την ηλεκτρονική σήμανση, στείρωση, τον αντιλυσσικό εμβολιασμό, την υιοθεσία ή την επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων, την περίθαλψη σε τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα, την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα φιλοζωίας.
 11. Μέσω των οργανωμένων δομών θα προσκαλέσουμε τον πολίτη να μην παρατάει ή σκοτώνει το ζωντανό του άλλα να το παραδίδει στο Δήμο.
 12. Ειδικά για την περίπτωση των κουταβιών θα πρέπει η επιμέλεια και ο πολιτισμός μας για αυτά να επικεντρωθεί σε τρία σημεία :
 • Σε ξεχωριστό χώρο φιλοξενίας των κουταβιών μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολίων τους και τη ειδικής διατροφής που χρειάζονται
 • Σε χώρο αναρρωτήριου με συνεχή φύλαξη και ανταπόκριση της φροντίδας  του Δήμου κάθε στιγμή της ημέρας κ νύχτας,
 • Στην επανένταξη στον φυσικό χώρο τους και στην  διασφάλιση της  σίτισης τους (ποιοτική τόσο εντός  όσο και εκτός του χώρου φιλοξενίας ) ,με συμμετοχή πάντα των  εθελοντών.
 1. Στην διαμόρφωση ειδικών χώρων (αυλές με φυσική και τεχνητή σκίαση ) για τα ζώα που μεγάλωσαν μέσα σε κυνοκομείο και η κοινωνικοποίηση τους είναι διαφορετική ,ελεύθερα μέσα σε αγέλες .
 2. Θα εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία ως προς την αποτέφρωση των αδέσποτων νεκρών ζώων και όσων ιδιοκτητών νεκρών ζώων, το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους.
 3. Την δημιουργία Δημοτικού κοιμητηρίου ζώων για όσους επιλέγουν την υγειονομική ταφή.
 4. Η κατασκευή περιφραγμένων χώρων «βόλτας» σκύλων, προκειμένου να δοθεί μία ικανοποιητική λύση στο χρόνιο πρόβλημα κατόχων και μη κατόχων σκύλων.

Στόχος μας  είναι :

 • να αναδείξουμε  το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται ενεργά,
 • να προσελκύσουμε  οργανωμένα και αξιόπιστα εθελοντές( πχ άτομα για την περισυλλογή φοβικών),
 • να αναδιοργανώσουμε την φιλοζωική μας δράση  με ανοιχτή πρόσκληση   προς συμμετοχή  στους κτηνιάτρους του Δήμου μας ,
 • να ενισχύσουμε οικονομικά   τις δράσεις τους,
 • να αποτελέσει  δομημένη βάση η  ψηφιακή πλατφόρμα αποτελεσματικής προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες και ,
 • οι κάτοχοι ζώων  να τηρούν τις υποχρεώσεις τους σαν ιδιοκτήτες και να συνεργάζονται με τον Δήμο προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί το θέμα «αδέσποτα» πολιτισμένα, δίνοντας στις έννοιες «ευαισθησία και υπευθυνότητα» το πραγματικό τους νόημα.

Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε στην  εικόνα πολιτισμού της κοινωνίας μας, με τους τρόπους συμπεριφοράς  μας ,την αξιοπρεπή διαβίωση, την αγάπη και την ειλικρινή φιλοζωία.

 

Θέλουμε τους εθελοντές, με τον νόμο δίπλα στον Δήμο.