ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Σε ένα καθαρό Σπίτι, σε μια καθαρή Γειτονιά, σε ένα καθαρό Οικισμό σε μια καθαρή Πόλη,  η ζωή μας γίνεται ωραιότερη και ποιοτικότερη.

Ο τομέας καθαριότητας στον Δήμο Αλεξανδρούπολης λειτουργεί χάριν στην ηρωική προσπάθεια των εργαζομένων. Τα περισσότερα απορριμματοφόρα είναι ακινητοποιημένα από βλάβες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει αδιέξοδο όσο και αν οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Πρέπει ο καθένας από εμάς να βελτιώσει την συμπεριφορά του απέναντι στο περιβάλλον που ζει. Και πρέπει να μεταδώσουμε ο ένας στον άλλον τον υγιή τρόπο σκέψης για να μεταμορφώσουμε τον Δήμο μας σε έναν “ΚΑΘΑΡΟ ΔΗΜΟ”  που πραγματικά αξίζει να ζεις.

  1. Αναδιάρθρωση και δίκαιη ανακατανομή του προσωπικού με σωστή και οργανωμένη διοικητική μέριμνα και καθοδήγηση του υπάρχοντος προσωπικού. Στελέχωση μέσω ΑΣΕΠ όπου κρίνεται απαραίτητο
  2. Αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών της υπηρεσίας καθαριότητας με την προμήθεια νέων σύγχρονων οχημάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες του Δήμου μας που είναι ένας εκ των μεγαλυτέρων στην Ελλάδα.
  3. Θέσπιση  αυστηρών κανόνων και αυστηρή τήρηση τους ώστε να μην επιτρέπουμε στους  κακομαθημένους και στους αγενείς να δείχνουν απροκάλυπτα με τις πράξεις τους την έλλειψη σεβασμού στους υπολοιπους συνδημότες σε θέματα καθαριότητας.
  4. Δράσεις ανακύκλωσης µε προγράμματα ενημέρωσης στα σχολεία για την ευαισθητοποίηση των παιδιών.
  5. Περιορισμός της ανεξέλεγκτης αφισορύπανσης με την κατασκευή ειδικών   χώρων προβολής εκδηλώσεων
  6. Προστασία και συστηματικός καθαρισμών των ακτών του Δήμου.
  7. Εκστρατεία ενημέρωσης για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων από το κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά.

ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!

 

ΠΡΑΣΙΝΟ

Η Αλεξανδρούπολη, δυστυχώς, βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις με την χαμηλότερη ποσοστιαία αναλογία σε χώρους πρασίνου καθώς και σε τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, χαμηλότερα ακόμη και από την Αθήνα!

Οι χώροι πρασίνου είναι ανεπαρκείς (πολλοί από αυτούς απειλούνται με περεταίρω υποβάθμιση) αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.

Δεδομένης της ευεργετικής επίδρασης του πρασίνου για την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας πόλης, το «πρασίνισμα» της πόλης μας αποτελεί προτεραιότητά μας! Στόχος μας είναι να πλημμυρίσουμε με δέντρα και λουλούδια τα πάρκα, τις παιδικές χαρές και τα παρτέρια που υπάρχουν στους δρόμους!

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε μια ολοκληρωμένη «Στρατηγική για το Πράσινο», βάσει σχετικών μελετών, η οποία θα περιλαμβάνει:

1. Την προστασία των υφιστάμενων και την δημιουργία νέων αστικών και περιαστικών πάρκων στο μέλλον (για τις περιοχές πέριξ του κέντρου) στο μέγεθος του Πάρκου Αλτιναλμάζη (αλλά σαφώς με μεγαλύτερη κάλυψη από δέντρα και φυτά).

2. Την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου πρασίνου εντός της πόλης, το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • Διατήρηση και ανάδειξη υφιστάμενων διαδρόμων βλάστησης υψηλής αισθητικής και οικολογικής αξίας (όπως η περιοχή πίσω από την Εφορία, κατά μήκος του ρέματος, το αλσύλλιο στον Περιφερειακό).
  • Η δημιουργία μικρών ζωνών πρασίνου (όπου υπάρχει περιθώριο) και εμπλουτισμός των υφιστάμενων.
  • Επέκταση του πράσινου σε πλατείες και άλλους χώρους στο κέντρο (φύτευση νέων  δέντρων, τοποθέτηση παρτεριών).

Οι παρεμβάσεις στο αστικό πράσινο και τα φυτικά ή φυσικά υλικά χρησιμοποιηθούν (πέτρα, ξύλο) θα πρέπει να συνάδουν με την τοπική χλωρίδα και την τοπική αρχιτεκτονική, καθότι αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της τοπικής μας ταυτότητας. Αυτό υποδηλώνει την εμπλοκή εξειδικευμένου προσωπικού (αρχιτέκτονες τοπίου κ.λπ.) προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι από όλες τις πλευρές το επιθυμητό. Επιπλέον, οι χώροι πρασίνου θα πρέπει να έχουν επαρκή έκταση και να διασπείρονται στον οικιστικό ιστό κατά τόπο ώστε να είναι προσιτοί για όλους τους δημότες.

3.Την αξιοποίηση αχρησιμοποίητων αδόμητων χώρων (εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, διάφοροι ακάλυπτοι χώροι, «αλάνες») και την μετατροπή τους, μέσα από ενέργειες μικρής κλίμακας, σε «πάρκα τσέπης», δηλαδή ελεύθερους, καλλωπισμένους, χώρους, όπου εκεί μπορούν να αναπτυχθούν πολλαπλές λειτουργίες συνδεδεμένες με την έννοια του πάρκου (ξεκούραση, παρατήρηση, παιχνίδι, αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες).

Η δημιουργία τέτοιων πάρκων θα γίνεται με την ενεργό εμπλοκή Ομάδων Γειτονιάς, στο πλαίσιο του συμμετοχικού σχεδιασμού και της συλλογικής δράσης. Η πρακτική αυτή είναι ήδη πολύ δημοφιλής σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις ενώ παραδείγματα μπορεί κανείς να συναντήσει και στην Ελλάδα (όπως το πιλοτικό πρόγραμμα «ΠΟΛΗ2» του Δήμου Αθηναίων, που χρηματοδοτεί προτάσεις ενεργών ομάδων πολιτών για ήπιες παρεμβάσεις σε γειτονιές της πρωτεύουσας ). Είναι καιρός να δούμε τέτοιες δράσεις και στην πόλη μας!

4. Παροχή κινήτρων προς τους ιδιώτες (επιδότηση κόστους, ετήσιοι διαγωνισμοί με ειδικά βραβεία), προκειμένου να προβούν σε ενέργειες ενσωμάτωσης πρασίνου στα κτίριά τους (κάθετοι κήποι, πράσινες ταράτσες). Φανταστείτε την πόλη από ψηλά να είναι γεμάτη από όμορφες εικόνες γεμάτες μικρές πράσινες οάσεις!

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ!