Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Είναι ο τομέας που πρέπει να απογειώσει την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Πρώτο μέλημα του Δήμου θα είναι να  συνεργαστεί με τους επαγγελματίες του τουρισμού (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τουριστικοί πράκτορες, επιχειρήσεις εστίασης, υπηρεσίες μεταφορών, ξεναγοί, συλλογικοί φορείς εργαζομένων στους ανωτέρω τομείς, μουσεία κ.α.) προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε μια ενιαία τουριστική πολιτική  και στρατηγική για την προσέλκυση τουριστών – επισκεπτών σχεδιάζοντας μαζί την τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας για τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι σήμερα ο τουρισμός μας είναι συμπτωματικός και εξαρτάται μόνο από τις πολιτικές και οικονομικές διακυμάνσεις της γείτονος και μόνο χώρας .

Δεν θα επενδύσουμε σκέψη, ενέργεια και χρήματα σε λάθος κατευθύνσεις με άναρχη και άστοχη διαχείριση, κυνηγώντας τουρίστες που δεν ήρθαν και όπως φαίνεται δεν θα έρθουν ποτέ.  Άμεσος στόχος μας είναι το γεωγραφικό τόξο από την Θεσσαλονίκη έως την Κωνσταντινούπολη συμπεριλαμβανομένων και των δύο βόρειων μας  χωρών  της ευρωπαϊκής ένωσης, Βουλγαρίας και   Ρουμανίας. 

Οι ειδικοί και μόνο, θα σχεδιάσουν ένα εύστοχο σχέδιο δράσης, αφού ακούσουν τις προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αυτών δηλαδή που θα εφαρμόσουν  την θεωρία στην πράξη με στενό συμπαραστάτη τον Δήμο και με κεντρικό μήνυμα το από «ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» στο «ΕΦΙΚΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» μέσα από την δύναμη που έχει ο Τόπος η Ιστορία του και οι Άνθρωποι του.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

 • Tην δημιουργία ανεξάρτητου φορέα με καταστατικό σκοπό το marketing τόπου (place marketing – place branding), την τουριστική ανάπτυξη και προβολή  με την ουσιαστική συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό με τη δημιουργία ενός και μόνο φορέα – οργανισμού τουρισμού (Ξενοδόχοι, Τουριστικοί πράκτορες, επιχειρήσεις εστίασης κ.α.) και των θεσμικών φορέων (Σύνδεσμος ξενοδόχων Θράκης, Επιμελητήριο Έβρου, Εμπορικός Σύλλογος, Επαγγελματικά Σωματεία – Σύλλογοι, Μουσεία κ.α.)  του Δήμου που ασχολούνται με τον Τουρισμό .

Επιβάλλεται η δημιουργία του ενός και μόνο ενιαίου νέου  φορέα   σχεδιασμού και διαχείρισης του τόπου μας, ερευνώντας την ικανοποίηση των μέχρι σήμερα επισκεπτών και την  αναγνωρισιμότητα της περιοχής μας από τους ξένους τουρίστες,  που  στόχο πρέπει να  έχει  την ικανοποίηση των αναγκών των αγορών – στόχων στις οποίες απευθυνόμαστε . 

Δύο είναι τα σημεία που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα στον σχεδιασμό για να κριθεί ως επιτυχημένος . 

α) Οι επιχειρήσεις μας  και οι κάτοικοι μας να αποκτούν ικανοποίηση από την κατανάλωση των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρονται. 

β) οι προσδοκίες των αγορών – στόχων  να ικανοποιούνται σε τέτοιο βαθμό που τα αγαθά και οι υπηρεσίες που τους παρέχει ο τόπος μας, να  είναι αυτά τα οποία επιθυμούν να λάβουν. 

 

Άμεσοι   στρατηγικοί στόχοι του ενιαίου φορέα

 • Ενίσχυση της ταυτότητας της περιοχής μας  που θα στηρίζεται στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.
 • Δημιουργία επικοινωνιακής πολιτικής, και στρατηγικής ενίσχυσης του υπάρχοντος branding για τον Δήμο με την τοποθέτηση μας στις αγορές-στόχο ως προορισμό μοναδικής ταυτότητας.
 • Αύξηση των αφίξεων τα επόμενα 5 χρόνια και επέκταση σε νέες αγορές .
 • Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου μέσω της ανάπτυξης νέων μορφών τουρισμού (π.χ. αγροτουρισμού ,πεζοπορικού, ιαματικού  ,υπερηλίκων ) και προσέλκυση νέων επισκεπτών για αυτές τις μορφές και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. 
 • Αύξηση του ημερήσιου ποσού που διατίθεται ανά επισκέπτη.

Άμεσοι  τακτικοί στόχοι

 • Την δημιουργία κεντρικής και υπεύθυνης διαχείρισης της ιστοσελίδας του Δήμου όπου θα υπάρχουν  επικαιροποιημένες και οργανωμένες ανά κατηγορία, συγκεντρωμένες, μορφοποιημένες και ομαδοποιημένες σε ενιαία αισθητική, το αυτονόητο, σε όλες τις  γλώσσες που χρειάζονται. Τη σύνδεση της επίσημης αυτής  σελίδας του Δήμου με το διαδίκτυο για την προβολή μας και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την υποδοχή των επισκεπτών, την καθοδήγηση και την εξυπηρέτηση τους. Ειδικότερα :
  • Εφαρμογή για smartphones & tablets με πλήρη τουριστικό οδηγό (Ενημέρωση, αξιοθέατα, φαγητό, ποτό, διασκέδαση, ψώνια) για τον επισκέπτη.
  • QR CODE σε όλα τα επισκέψιμα σημεία με link στην ιστοσελίδα με πλήρη σχετική ενημέρωση για το καθένα.
  • Ψηφιακό “ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ” όπου οι επισκέπτες του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα γίνονται οικειοθελώς μέλη του “ALEXANDROUPOLIS FAN CLUB”. Έτσι θα έχουν την δυνατότητα  να ενημερώνουν το τοπικό  ‘’trip advisor” για  πιθανά αρνητικά φαινόμενα που αντιμετώπισαν κατά την παραμονή τους στο Δήμο, να καταθέτουν δημιουργικές προτάσεις και απόψεις, και φυσικά να είναι σταθεροί αποδέκτες πρόσκλησης  με την δημιουργία αυτόματα βάσης δεδομένων υποψηφίων εκ νέου επισκεπτών, για κάθε νέα τουριστική πρόταση που θα γίνεται σε τακτική η έκτακτη βάση. Τα μέλη του FAN CLUB  θα συμμετέχουν σε κληρώσεις και διασκεδαστικούς διαγωνισμούς που θα γίνονται τακτικά με θέματα του Δήμου (Αξιοθέατα, ιστορία κλπ) , ανταποδίδοντας τους την συμμετοχή με  όμορφα αναμνηστικά δώρα που θα προσφέρουν επιχειρήσεις-χορηγοί.
  • Διαδικτυακή σύνδεση με οργανισμούς τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό για “ψηφιακή γνωριμία” .
 • Άνοιγμα σε νέες αγορές
 • Ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού.
 • Βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με στόχο την αύξηση των αφίξεων,
 • Αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής των τουριστών και τη μείωση της εποχικότητας.
 • Δημιουργία βάσης δεδομένων και καταχώρηση των στοιχείων.
 • Δημιουργία πακέτων φιλοξενίας
 • Δημιουργία συμβουλίου εθελοντών ξεναγών και παροχή εκπαίδευσης και γνώσης για ομαδικές ή και κατά μόνας ξεναγήσεις στην περιφέρεια του Δήμου, στους οικισμούς και στον αστικό ιστό.
 • Ανάδειξη και προβολή των Προϊστορικών θέσεων της περιοχής
 • Αναβίωση των µύθων του Δήμου (Σπηλιά του Κύκλωπα, Αρχαία Εγνατία, Διέλευση Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπάρτακος  κ.α.).
 • Επιδίωξη αεροπορικών συνδέσεων με χαμηλού κόστους  εταιρείες  και πρωτίστως  με Ολλανδία και Γερμανία 

Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός λόγω της πολυμορφίας του δείχνει να απομακρύνεται από το μοντέλο « ήλιος-θάλασσα » και με τα νέα δεδομένα ευνοούνται οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού .

ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ:

ΜΑΖΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα ταξίδια αυτά έχουν σχέση με επαγγελματικούς ή επιστημονικούς σκοπούς και τα  άτομα που συμμετέχουν σε μία τέτοια μορφή τουρισμού προέρχονται συνήθως από υψηλά κοινωνικά στρώματα με αποτέλεσμα να συμβάλλουν οικονομικά στην ανάπτυξη του τόπου επίσκεψης . Για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδριακού τουρισμού πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και οργανωτικές ικανότητες. Στον Δήμο μας λειτουργούν ξενοδοχεία υψηλών παροχών και εγκαταστάσεων  σε Πανελλαδικό επίπεδο τα οποία διαθέτουν άριστες υποδομές και ολοκληρωμένη επάρκεια για την φιλοξενία μεγάλων επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και σεμιναρίων.Η επανεκκίνηση αυτής της μορφής τουρισμού θα πρέπει συνδυαστικά να  συμπλεύσει πέραν της κατ επανάληψη υψηλής παροχής υπηρεσιών με τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου και κυρίως με την πυκνότητα και  την έλευση ανταγωνιστικών μεταξύ τους εταιρειών ως προς τις  τιμές και  τα δρομολόγια.

 Η μορφή αυτή του τουρισμού περιλαμβάνει τα άτομα που ταξιδεύουν ως εκθέτες, επισκέπτες, ή δουλεύουν στην οργάνωση μίας εμπορικής έκθεσης. Στη σύγχρονη εποχή οι εκθέσεις αποτελούν μεγάλα οικονομικά γεγονότα και συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.Ήδη πραγματοποιούνται στο δήμο μας  η Αγροκτηνοτροφική έκθεση Φερών και η Εμπορική έκθεση του Επιμελητήριου Έβρου καθώς και μικρότερες θεματικές εκθέσεις.

Αφορά προσκυνητές τουρίστες που με κίνητρο το θρησκευτικό συναίσθημα επισκέπτονται μία περιοχή. Η επίσκεψη αυτή μπορεί να είναι σε ναούς, εκκλησίες, μοναστήρια. Στα όρια του δήμου μας  η θρησκεία και η πίστη είναι πανταχού παρούσες. Από την  Αγία Αναστασία Μάκρης και την η ιερά μονή Παναγιάς του Έβρου επίσης στην Μάκρη  έως την ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου  στο Αετοχώρι  και την καθολική  εκκλησία . Μένει μόνο η οργανωμένη και στοχευμένη ανάδειξη των λατρευτικών χώρων και μνημείων ασύγκριτης πολιτισμικής αξίας όπως η Κοσμοσώτειρα Φερών ,για την οποία αναφερόμαστε  λεπτομερώς σε άλλη ενότητα.

Έχει σχέση με τη πολιτιστική κληρονομιά μίας περιοχής η οποία είναι σημείο αναφοράς για επίσκεψη από τους τουρίστες. Είναι μορφή τουρισμού που μπορεί να γίνει καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και στην περιοχή μας μπορεί άνετα να συνδυαστεί και  με τον θρησκευτικό και με τον περιηγητικό και με τον ιατρικό .

 • Ενδυνάμωση του Πανελλήνιου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών
 • Διεθνές Φεστιβάλ Ποντιακής ,Θρακιώτικης ,Κεμανέ ,Κρητικής κλπ λύρας
 • Λαϊκός πολιτισμός (χοροί, πανηγύρια, δρώμενα )
 • Eισαγωγή παραστατικών τεχνών(performance ,street theatre ,σύγχρονος χορός)
 • λαϊκό θέατρο (θέατρο σκιών Τουρκία –Ελλάδα )
 • Εκθέσεις ζωγραφικής
 • Φεστιβάλ κινηματογράφου με συγκεκριμένη θεματική( πχ παιδικός κινηματογράφος ) .
 • Παγκόσμια ημέρα της μουσικής,
 • Ωδεία,
 • Μουσικές μπάντες.
 • Ημέρα της ποίησης

Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο τεράστιας αξίας τουριστικό προϊόν που διαθέτουμε και ονομάζεται ΔΕΛΤΑ του ΕΒΡΟΥ. Ο παγκοσμίως γνωστός βιότοπος μας , με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές του πρέπει να αποτελεί βασικό προϊόν  της φυσιογνωμίας του Δήμου και της ταυτότητας του. Για το Δέλτα αναφερόμαστε λεπτομερώς στην ενότητα των Φερών.

Αποτελεί  μορφή τουρισμού η οποία συνδέεται με διάφορες μορφές τουριστικής δραστηριότητας στη φύση όπως αναφερθήκαμε ανωτέρω στην ενότητα της Μακρης Αλεξανδρούπολης («τουρισμός φύσης» ή «φυσιολατρικός τουρισμός»). Ο  οικοτουρισμός συμπληρώνεται από ορισμένες άλλες μορφές τουρισμού (περιηγητικός/πεζοπορικός τουρισμός για τον οποίο γίνεται λεπτομερή αναφορά στην αντίστοιχη ενότητα και τον τουρισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων (τουρισμός περιπέτειας) που δεν συμβάλουν εξ ορισμού απαραίτητα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στο φυσικό περιβάλλον και εν μέρει έχουν έντονο το στοιχείο της περιπέτειας.Την τιμητική έχει η περιοχή μας όχι μόνο για τον υδροβιότοπο του Δέλτα του Έβρου αλλά για το ότι η πόλη μας είναι αφετηρία ή συνδυαστικός σταθμός με το δάσος τη Δαδιάς όπου αναπτύσσεται  οικολογικά αξιόλογη και ως επί το πλείστον περιοχή θεσμοθετημένης περιβαλλοντικής προστασίας  όπου  εμπεριέχονται δραστηριότητες που μπορεί να έχουν επιστημονικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα (τουρισμός παρατήρησης των οικοσυστημάτων). Στηρίζουμε το Δέλτα του Έβρου  – για το οποίο θα γίνει εκτενής αναφορά στην ενότητα των Φερών- και λέμε ναι σε αυτό το ρευστό πολιτισμικό σύνολο που καταργεί τις πολιτικές και προάγει τις σχέσεις των ανθρώπων. Υποστηρίζουμε την καταγραφή των ιδιοκτησιών των καλυβών και όχι το «ξήλωμα» τους με την αξιοποίηση ως οργανωμένων και ασφαλών δομών φιλοξενίας (τουρισμός περιπέτειας).

Σε αυτή την ήπια μορφή τουρισμού όπου οι επισκέπτες  μας θα πρέπει να γνωρίζουν τους αγροτικούς μας χώρους ,τις αγροτικές ασχολίες ,τα τοπικά προϊόντα ,τις παραδοσιακές κουζίνες και τα πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής μας. Στην κατηγορία  αυτή εντάσσεται η πρόταση μας για την ευρύτερη περιοχή της Μάκρης. Οι ελαιώνες της περιοχής αυτής έχουν την τιμή να παράγουν την ειδική ποικιλία της ελιάς Μάκρης. Μπορεί να μην έχουμε τα δέντρα των πέντε χιλιάδων  και πλέον ετών ,έχουμε όμως εκατοντάδες των χιλίων ετών .Είναι υποχρέωση μας να αναδειχθεί το σύνολο του ως ιστορικός ελαιώνας και μαζί με αυτόν και η  Μάκρη ως ένα άλλο ευρύτερο σύνολο.

 • Πλατεία Μάκρης – ανάδειξη νερόμυλου  και οθωμανικών λουτρών – χαμάμ.
 • Αγία Αναστασία Μάκρης
 • Η προϊστορική τούμπα και η ονομαζόμενη Σπηλιά του Κύκλωπα  όπου υπάρχουν απομεινάρια  Νεολιθικού οικισμού εγκαταλελειμμένα σήμερα  καθώς και βυζαντινά οχυρωματικά έργα.
 • Μια περιοχή με σημαντική αλλά άγνωστη ταυτόχρονα ιστορία από τον μύθο ,την προϊστορία (νεολιθική εποχή) μέχρι την σημερινή πολιτισμική κληρονομιά. Στα πλαίσια της αγροτουριστικής ανάπτυξης θα πρέπει να συνδέσουμε την διατροφή με την πανίδα και την καλλιέργεια. Να δημιουργήσουμε περιπατητική διαδρομή για τους επισκέπτες το καλοκαίρι αλλά κυρίως για τους στοχοποιημένους επισκέπτες του χειμώνα, μέσα στον ελαιώνα και την ταξιδιωτική εμπειρία  της ηρεμίας κάτω και ανάμεσα στα υπεραιωνόβια δέντρα.

Δημιουργία και ανάδειξη διαδρομών με διεθνείς προδιαγραφές , τουριστικού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με μουσεία, Πανεπιστήμια, Αρχαιολογική Υπηρεσία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικούς, ορειβατικούς, ποδηλατικούς, προσκόπους, εθελοντές πυροσβέστες ενώνοντας  το χθες και το σήμερα (Ζώνη, Δικελα, Μακρη,  Κίρκη, Άβαντας, Νίψα, Λουτρά, Δορίσκος, Φέρες κ.α.).

Προβολή ανεκμετάλλευτων μέχρι σήμερα σημείων με ενδιαφέρον όπως :

 • τα πατητήρια στον Άβαντα,
 • η περιπατητική Διαδρομή Ελαιώνος Μάκρης ,
 • η περιπατητική διαδρομή των κάστρων του Άβαντα
 • οι Ανεμόμυλοι Μελίας και η γύρω περιοχή με ιστοριοδιφική  και αισθητική αξία , 
 • τα προβιομηχανικά κτίρια Κίρκης,
 • διαδρομές από και προς Via Egnatia.

Όλα από την αρχή θα πρέπει να γίνουν στον χώρο της Τραιανούπολης που φιλοξενεί τις ομώνυμες ιαματικές πηγές που προσφέρουν υψηλής αξίας ποσιθεραπεία και  λουτροθεραπεία.

Από το 1995  (!) σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΤΙΕΔΑ  έχει η λουτρόπολη υπαχθεί σε  ολοκληρωμένο εκσυγχρονισμό βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών της με σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και πλήρως ανακαινισμένο και εμπλουτισμένο υδροθεραπευτήριο (νέοι ατομικοί λουτήρες , υδρομασάζ, εισπνοθεραπεία, ποσιθεραπεία κτλ.) Καθημερινά οι επισκέπτες δέχονται τις συμβουλές και τη βοήθεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού…. Μια επίσκεψη στο φωτογραφικό υλικό της ιστοσελίδας και μόνο εξηγεί απολύτως τους λόγους αποτυχίας  της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού.

Υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρωπαϊκά προγράμματα για την τρίτη ηλικία τα οποία αξιοποιούν έντονα κυρίως οι λαοί της Βόρειας Ευρώπης.Ένα από τα  χαρακτηριστικά των τουριστών αυτών είναι το υψηλό μορφωτικό επίπεδο και οικονομική άνεση.  Ο Δήμος μας πρέπει να αποτελέσει ένα σοβαρό προορισμό δημιουργώντας δομές δημιουργικής απασχόλησης, ενημέρωσης για την ιστορία και τον πολιτισμό μας προσφέροντας ταυτόχρονα ευκαιρίες και υπηρεσίες ψυχαγωγίας και χαλάρωσης στους υπερήλικες επισκέπτες μας.

Οι σχολικές εκδρομές έχουν ιδιαίτερη σημασία σε δύο εποχές του χρόνου (Χειμώνα, Άνοιξη). Ο Δήμος μας οφείλει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του σε όλα τα επίπεδα (αξιοθέατα, νεανική διασκέδαση κλπ) και να τα επικοινωνήσει  δυναμικά και στοχευμένα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Οι μαθητές που θα επισκέπτονται τον τόπο μας πρέπει να τον βάζουν θετικά για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά τους ως μια πανέμορφη ανάμνηση και μια εμπειρία που θα ήθελαν να ξαναζήσουν.

Αγροτικές παιδικές κατασκηνώσεις στην περιοχή των Φερών  με δημιουργικές δράσεις γύρω από τον πρωτογενή τομέα. Μέσα από την 15ήμερη σπορά και  καλλιέργεια φυτών, ψαρέματος στις όχθες του Έβρου, αρμέγοντας κατσίκες, αγελάδα, πρόβατα κ.λπ  έρχονται τα παιδιά μέσα στην ύπαιθρο σε άμεση επαφή με τη οικολογία . Σε συνεργασία με τι φάρμες της περιοχής θα γίνονται παρουσιάσεις στα παιδιά και με την χορήγηση προϊόντων τους θα έρχονται σε δημιουργική επαφή με την προετοιμασία και μαγειρική με υλικά της   θρακικής  γης.

  • Δημιουργία Ινστιτούτου Γαστρονομίας σε επίπεδο Θράκης.
  • Θεματικά γεύματα.
  • Γιορτή πίτας.
  • Γιορτή κρασιού με αναβίωση εθίμων, τον Οκτώβριο, στην εποχή της ,τότε που προσφέρει η γη τα προϊόντα της  και όχι τον Αύγουστο που οι δραστηριότητες μας και οι γιορτές μας πρέπει να αναπτύσσονται μπροστά στην θάλασσα.
  • Φεστιβάλ Παγωτού & Σοκολάτας τον Ιούνιο κάθε έτους.

Υποστήριξη και ενίσχυση όλων των εκδηλώσεων που έχουν σχέση με την θάλασσα και το Θρακικό πέλαγος με ιδιαίτερο βάρος στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες που προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο το Δήμο μας στην ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρέπει να επενδύσουμε τουριστικά στο Θρακικό πέλαγος,  ένα πλεονέκτημα που αμέτρητες πόλεις θα ζήλευαν. Όμως και ο ορεινός όγκος προσφέρεται για πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις που θα προσελκύσουν αθλητές όπως π.χ.  η δημιουργία κατάλληλων ήπιων υποδομών (ξενώνες φιλοξενίας, αθλητικοί χώροι κλπ) για προσέλκυση μικρών ομάδων Μπάσκετ, Βόλεϊ, χάντμπολ κλπ με στόχο την ολιγοήμερη προπονητική προετοιμασία και την ξεκούραση.

Αναβίωση της Ναυτικής εβδομάδος ως επίσημης εορτής της Αλεξανδρούπολης.

Ζούμε σε έναν Δήμο που απλώνεται μπροστά στην θάλασσα και εμείς της γυρνάμε την πλάτη. Με δυο οργανωμένα ναυταθλητικά σωματεία  η πόλη , με σύστημα ναυτοπροσκόπων, με δυο δημοτικά κολυμβητήρια – το ένα σύγχρονο και κατάλληλο για τη διοργάνωση  επίσημων αγώνων, με πλήθος εθελοντών, κατά την θερινή περίοδο ενδεικτικά μπορούν να λάβουν χώρα παράλληλες :

 • Αθλητικές και Προσκοπικές δραστηριότητες.
 • Γνωριμία με  ιδιαίτερα αθλήματα όπως το  Κανόε – Καγιάκ & SUP,
 • Ναυτοπροσκοπικά παιχνίδια και επιδείξεις
 • Πολίτες όλων των ηλικιών να  κάνουν μια πρώτη γνωριμία με το άθλημα της κολύμβησης όπου οι ενήλικες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βασικές αρχές κολύμβησης και τα παιδιά με την παρουσία εθελοντών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε θαλάσσια παιχνίδια
 • εκθέσεις θεματικές
 • γνωριμία με τα  εντευκτήρια των ναυταθλητικών ομίλων  και  παρακολούθηση των προπονήσεων των Σχολών Ιστιοπλοΐας
 • γνωριμία με την Ιστιοπλοΐα τριγώνου «ΟΡΤΙΜΙΣΤ» & «LASER»
 • Βραδινή Κωπηλασία Προσκόπων με Φανούς.
 • Ράλι θρακικού πελάγους με αγωνιστική διαδρομή Αλεξανδρούπολης –Σαμοθράκης –Θάσου –Μακρης.
 • Συμμετοχή των  ενώσεων επαγγελματικών φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, σωματείων φωτογραφίας, Συλλόγων Ερασιτεχνών και επαγγελματιών  Αλιέων Κεντρικό λιμεναρχείο ,ΟΛΑ κλπ.

Όλοι πραγματικά μια γιορτή μπροστά στην θάλασσα. Ενδεικτικά : 

 • Αθλητικά σωματεία με τη  διοργάνωση αγώνων beach volley και  beach handball.
 • Οικολογικές οργανώσεις με την ενημέρωση και δράση για την περιβαλλοντική προστασία των ακτών και των θαλασσών της χώρας.
 • Σύλλογος αιμοδοτών με εθελοντική αιμοδοσία υπέρ των πασχόντων από Μεσογειακή αναιμία.
 • Επιδείξεις- συναυλίες με την συμμετοχή των μαθητών μαθητριών  από το Μουσικό Σχολείο της πόλης, το δημοτικό ωδείο, την  ορχήστρα του Δήμου μας.

Πρέπει να περάσουμε στους νέους ανθρώπους

ότι ο τόπος μας αξίζει

Αν δεν τον αγαπήσουμε εμείς

δεν θα πείσουμε κανέναν επισκέπτη!