ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!

Σχεδιάζουμε με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο Δήμος στα χέρια του δημότη!!!!

Δημιουργούμε συνθήκες για ποιότητα ζωής στο Δήμο.

Οι κατευθυντήριες αρχές της παράταξης “Δήμος για Όλους – Πρώτα Εσύ” για την επίτευξη του στρατηγικού σχεδιασμού είναι:

  • Διαφάνεια  στη Διοίκηση του Δήμου με σωστή  διαχείριση των διαθέσιμων πόρων σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας. Η φράση “ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ” δεν περιλαμβάνεται στο λεξιλόγιο της παράταξης μας. Σε έκτακτες ανάγκες οι απευθείας αναθέσεις θα αποφασίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο με απόλυτη διαφάνεια.
  • Προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων στη θάλασσα και στη στεριά από κάθε επενδυτική δραστηριότητα, ανεξέλεγκτες κατασκευές,  κακή διαχείριση αποβλήτων η λυμάτων, αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών, εκπομπή αερίων, παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών, εγκατάλειψη οχημάτων κ.λπ
  • Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ.  Είναι αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα των δημοτών. Είναι ποιότητα ζωής. Είναι η εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης. Είναι Πολιτισμός.
  • ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ.   Υπερασπίζουμε  την συλλογικότητα, τη διαφορετικότητα, τη σύνθεση των απόψεων τη συμμετοχή, την ατομική προσφορά και ευθύνη, και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των δημοτών που θα συνδιαμορφώνουν το μοντέλο διοίκησης του Δήμου.
  • ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ  Διαρκής προσπάθεια για αύξηση της απασχόλησης. Σεβασμός στην εργασία. Η εργασία φέρνει αξιοπρέπεια, η αξιοπρέπεια φέρνει αυτοπεποίθηση, η αυτοπεποίθηση φέρνει δημιουργικότητα και η δημιουργικότητα παράγει πλούτο.
  • e-ΔΗΜΟΣ. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, συμμετοχή  και παροχή  υπηρεσιών στους Δημότες! Ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ‘’πλατφόρμα’’ για τον πολίτη και τον επισκέπτη του Δήμου.  Οι ευφυείς πόλεις παρέχουν ψηφιακές εφαρμογές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αναβαθμίζουν το επίπεδο της εξυπηρέτησης των κατοίκων, των επισκεπτών, των επιχειρήσεων και των οργανισμών του Δήμου.
  • ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΑΞΙ-ΖΟΥΜΕ!  Ενεργοποίηση των θεσμών του εθελοντισμού και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς όφελος των πολιτών. Η αφύπνιση της προσφοράς και της δοτικότητας από τον άνθρωπο προς τον συνάνθρωπο εξυψώνει τα πνευματικά ιδεώδη
  • ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ, ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ  Δικαίωμα ποιοτικής ζωής σε δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα. Η αφοσίωση των ζώων, βελτιώνει την ψυχολογία και την διάθεση, προσφέρει χαρά και  συνδράμει στην σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών.
  • Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ. Επενδύουμε στη Θάλασσα. Ένα σπουδαίο αγαθό και προνόμιο του Δήμου μας. Θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες, Αλιεία,  πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, ψυχαγωγία.
  • ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.  Η ελεύθερη άσκηση νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η καινοτομία, η στήριξη βιώσιμων ιδεών είναι το θεμέλιο για την μείωση της ανεργίας και  την αύξηση της απασχόλησης
  • ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ.  Ελεύθερη έκφραση, διακίνηση ιδεών, πρόσβαση σε κάθε πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα, ανάπτυξη των τεχνών. 
  • ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ. Αισθητική, πολεοδομική και χωροταξική  αρτιότητα των πόλεων και των οικισμών.
  • ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Κοινωνικός Δήμος ανοιχτός σε Όλους. Ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, αλληλεγγύη. Αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Η κεντρική Κυβέρνηση έχει εντάξει τον Δήμο  Αλεξανδρούπολης στον γεωστρατηγικό σχεδιασμό της ενέργειας και των μεταφορών. Για τον σκοπό δημιουργούμε ένα συνολικό πλαίσιο διεκδίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση:

  • Ολοκλήρωση των διαδικασιών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμένα.
  • Δημιουργία υποδομών επιβατικού λιμένα .
  • Εκβάθυνση του λιμένα έτσι ώστε να υπάρχει ικανότητα πρόσδεσης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων.
  • Σύνδεση με την Εγνατία οδό και σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς –  Αλεξανδρούπολη – Καβάλα  – Θεσσαλονίκη
  • Ολοκλήρωση  του κάθετου άξονα της  Εγνατίας  Αλεξανδρούπολης – Ορμένιο
  • Δημιουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Σαμοθράκη – Λήμνο – Ίμβρο (επιβατική ακτοπλοΐα κλπ)  και με   Ραιδεστό και Τσανακαλε (εμποροκιβώτια κλπ)
  • Δημιουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης
  • Διεκδίκηση για σταθερή αεροπορική σύνδεση με τις Παρευξείνιες χώρες, και  την κεντρική Ευρώπη.
  • Μελέτη για την περαιτέρω αξιοποίηση της Αιολικής ενέργειας  με αυστηρούς όρους πρώτα για το περιβαντολογικο αποτύπωμα και μετα για την διαχείριση των οικονομικών ωφελειών (αντισταθμιστικά κλπ)
  • Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλο τον Δήμο.
  • Αποπεράτωση των έργων τηλεθέρμανσης και εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων σε συνδυασμό με εφαρμογές αστικής γεωθερμίας.

Ο Νόμος του Κλεισθένη δίνει πολλές δυνατότητες αυτοοργάνωσης των κατοίκων και στηρίζει θεσμικά την ανεξάρτητη δράση των τοπικών κοινοτήτων.   

Στη νέα λοιπόν  πραγματικότητα που δημιουργεί ο Νόμος, δημιουργείται η ανάγκη ενός επιχειρησιακού αναπτυξιακού χαρακτήρα σχεδίου, που θα αφορά όλες τις κοινότητες.

Στόχος του σχεδίου να αξιοποιηθούν ανθρώπινοι και φυσικοί πόροι και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά ώστε πρώτα να δημιουργηθούν συνθήκες  αξιοπρεπούς και άνετης ζωής στις κοινότητες  και μετά μεγέθυνση πληθυσμιακά και οικονομικά.

Με την ανάπτυξη των κοινοτήτων,  θα πετύχουμε την οικιστική αποσυμφόρηση με απώτερο στόχο την δημιουργία κατάλληλου και ευνοϊκού περιβάλλοντος και συνθηκών ζωής στους οικισμούς που θα σέβεται τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους και θα τους δίνει κίνητρα για την μόνιμη εγκατάσταση τους και διαβίωσης τους εκτός του αστικού ιστού.   

Η Αλεξανδρούπολη είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που δημιουργήθηκαν με σχέδιο πόλης. Όμως η κατ επιλογή εφαρμογή του και τα προβλήματα μικρών ιδιοκτησιών στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, δημιουργήσαν στρέβλωση και ουσιαστικά έχουμε μια πόλη με τσιμεντένια «κουτιά».

Ο τομέας καθαριότητας στον Δήμο Αλεξανδρούπολης λειτουργεί χάρη στην ηρωική προσπάθεια των εργαζομένων. Πολλά απορριμματοφόρα είτε είναι ακινητοποιημένα από βλάβες είτε κυκλοφορούν με σοβαρά τεχνικά προβλήματα με συνέπεια  ανά πάσα στιγμή να προκύπτουν προβλήματα.

  1. Αναδιάρθρωση και δίκαιη ανακατανομή του προσωπικού με την συμμετοχή των εργαζομένων για σωστή και οργανωμένη διοικητική μέριμνα και καθοδήγηση του υπάρχοντος προσωπικού. Στελέχωση μέσω ΑΣΕΠ όπου κρίνεται απαραίτητο.
  2. Αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών της υπηρεσίας καθαριότητας με την προμήθεια νέων σύγχρονων οχημάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες του Δήμου μας που είναι ένας εκ των μεγαλυτέρων στην Ελλάδα.
  3. Ψηφιακός έλεγχος πληρότητας κάδων με αισθητήρες – μικροτσιπ.
  4. Θέσπιση  αυστηρών κανόνων και αυστηρή τήρηση τους – αφού προηγηθεί ενημέρωση – ώστε να μην επιτρέπουμε στους  κακομαθημένους και στους αγενείς να δείχνουν απροκάλυπτα με τις πράξεις τους την έλλειψη σεβασμού στους υπόλοιπους συνδημότες σε θέματα καθαριότητας.
  5. Εκστρατείες ενημέρωσης για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων από το κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά.
  6. Δράσεις ανακύκλωσης µε προγράμματα ενημέρωσης στα σχολεία για την ευαισθητοποίηση των παιδιών.
  7. Περιορισμός της ανεξέλεγκτης αφισορύπανσης με την κατασκευή ειδικών   χώρων προβολής εκδηλώσεων
  8. Προστασία και συστηματικός καθαρισμών των ακτών του Δήμου με χρήση Drone στις τουριστικές περιοχές την καλοκαιρινή περίοδο (σύμφωνα με τις σχετικές άδειες και τις προδιαγραφές της Νομοθεσίας) για τον εντοπισμό σημείων έντονης ρύπανσης  με απορρίμματα και την άμεση επέμβαση της υπηρεσίας καθαριότητας
  9. Θεωρούμε αναγκαία την λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων χωρίς όμως την καύση απορριμμάτων παρά μόνο βιοαερίου. Με βάση την αποφασισμένη χωροθέτηση της ΜΕΑ θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για την οδική σύνδεση , αφού τα  βαριά οχήματα που μεταφέρουν τα απορρίμματα είναι δυσκίνητα και δεν πρέπει να διέρχονται από αστική περιοχή.
  10. Στηρίζουμε το Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας. Διευκολύνουμε τη δημιουργία σχετικών επιχειρήσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΠΡΑΣΙΝΟ

Πρόταση διαμόρφωσης χώρων αναψυχής και πρασίνου

Η Αλεξανδρούπολη, δυστυχώς, βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις με την χαμηλότερη ποσοστιαία αναλογία σε χώρους πρασίνου καθώς και σε τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, χαμηλότερα ακόμη και από την Αθήνα!

Οι χώροι πρασίνου είναι ανεπαρκείς (πολλοί από αυτούς απειλούνται με περαιτέρω υποβάθμιση) αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.

Δεδομένης της ευεργετικής επίδρασης του πρασίνου για την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας πόλης, το «πρασίνισμα» της πόλης μας αποτελεί προτεραιότητά μας! Στόχος μας είναι να πλημμυρίσουμε με δέντρα και λουλούδια τα πάρκα, τις παιδικές χαρές και τα παρτέρια που υπάρχουν στους δρόμους!

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε μια ολοκληρωμένη «Στρατηγική για το Πράσινο», βάσει σχετικών μελετών, η οποία θα περιλαμβάνει:

1.Την προστασία των υφιστάμενων και την δημιουργία νέων αστικών και περιαστικών πάρκων στο μέλλον (για τις περιοχές πέριξ του κέντρου) στο μέγεθος του Πάρκου Αλτιναλμάζη (αλλά σαφώς με μεγαλύτερη κάλυψη από δέντρα και φυτά).

2. Την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου πρασίνου εντός της πόλης, το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • Διατήρηση και ανάδειξη υφιστάμενων διαδρόμων βλάστησης υψηλής αισθητικής και οικολογικής αξίας (όπως η περιοχή πίσω από την Εφορία, κατά μήκος του ρέματος Βανικιώτη, το αλσύλλιο στον Περιφερειακό κ.α).
  • Η δημιουργία μικρών ζωνών πρασίνου (όπου υπάρχει περιθώριο) και εμπλουτισμός των υφιστάμενων.
  • Επέκταση του πρασίνου σε πλατείες και άλλους χώρους στο κέντρο (φύτευση νέων  δέντρων, τοποθέτηση παρτεριών).

Οι παρεμβάσεις στο αστικό πράσινο και τα φυτικά ή φυσικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν (πέτρα, ξύλο) θα πρέπει να συνάδουν με την τοπική χλωρίδα και την τοπική αρχιτεκτονική, καθ ότι αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της τοπικής μας ταυτότητας. Αυτό υποδηλώνει την εμπλοκή εξειδικευμένου προσωπικού (αρχιτέκτονες τοπίου κ.λπ.) προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι πολυπλεύρως  το επιθυμητό. Επιπλέον, οι χώροι πρασίνου θα πρέπει να έχουν επαρκή έκταση και να διασπείρονται στον οικιστικό ιστό κατά τόπο ώστε να είναι προσιτοί για όλους τους δημότες.

3.Την αξιοποίηση αχρησιμοποίητων αδόμητων χώρων (εγκαταλελειμμένα οικόπεδα,  ακάλυπτοι χώροι πολυκατοικιών , «αλάνες») και την μετατροπή τους, μέσα από ενέργειες μικρής κλίμακας, σε «πάρκα τσέπης», δηλαδή σε ελεύθερους, καλλωπισμένους, χώρους, όπου εκεί μπορούν να αναπτυχθούν πολλαπλές λειτουργίες συνδεδεμένες με την έννοια του πάρκου (ξεκούραση, παρατήρηση, παιχνίδι, αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες). Προτείνουμε τα πάρκα αυτά να υιοθετηθούν από σχολεία ,συλλόγους και επιχειρήσεις.

Η δημιουργία τέτοιων πάρκων θα γίνεται με την ενεργό εμπλοκή των Ομάδων Γειτονιάς, στο πλαίσιο του συμμετοχικού σχεδιασμού και της συλλογικής δράσης. Η πρακτική αυτή είναι ήδη πολύ δημοφιλής σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις ενώ παραδείγματα μπορεί κανείς να συναντήσει και στην Ελλάδα (όπως το πιλοτικό πρόγραμμα «ΠΟΛΗ2» του Δήμου Αθηναίων, που χρηματοδοτεί προτάσεις ενεργών ομάδων πολιτών για ήπιες παρεμβάσεις σε γειτονιές της πρωτεύουσας ). Είναι η ώρα  να δούμε τέτοιες δράσεις και στην πόλη μας!

4. Νέες παρεμβάσεις – Σε κάθε ανάπλαση δεσμεύεται 10% του προϋπολογισμού για νέες φυτεύσεις. Οι νέες αναπλάσεις θα έχουν την φιλοσοφία ανάκτησης ζωτικού χώρου εντός του ιστού της πόλης και των οικισμών ( ανάπλαση ανοικτής κοίτης Βανικιώτη , Κοτζιά στις Φέρες κτλ.) . Προτείνεται  η σύνδεση του πάρκου των Προσκόπων με την δημοτική πλαζ παρακάμπτοντας την Εθνική οδό. Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο Γ.Π.Σ. και σε συνέργεια με τους λοιπούς φορείς, θα γίνει  ανάπλαση  της  κοίτης του ρέματος Βανικιώτη με φύτευση , πεζογέφυρες, ποδηλατοδρόμο και ήπιες περιπατητικές διαδρομές. Ομοίως  ανάπλαση του ρέματος Κοτζιά στις Φέρες και σύνδεση του  με το υφιστάμενο σχέδιο αναβάθμισης του Οικισμού και  αναβάθμιση του  πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας με εξεύρεση νέας στέγης και απομάκρυνση του Πρωτοδικείου

5. Παροχή κινήτρων προς τους ιδιώτες (επιδότηση κόστους, ετήσιοι διαγωνισμοί με ειδικά βραβεία), προκειμένου να προβούν σε ενέργειες ενσωμάτωσης πρασίνου στα κτίρια τους (κάθετοι κήποι, πράσινες ταράτσες). Φανταστείτε την πόλη από ψηλά να είναι γεμάτη από όμορφες εικόνες γεμάτες μικρές πράσινες οάσεις!

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ!

Παραλιακή ζώνη από Βανικιώτη έως ΕΟΤ

  1. Θεωρούμε ότι η ζώνη αυτή είναι άγνωστη στον κάτοικο της πόλης, έχει μηδαμινή επισκεψιμότητα, δυσχερή πρόσβαση και πλημμελή αξιοποίηση
  2. Η θέα ειδικά τον χειμώνα λόγω καλύτερης ορατότητας είναι εντυπωσιακή και ο επισκέπτης αισθάνεται ότι δε βρίσκεται σε αστική περιοχή
  3. Οι οδικές προσβάσεις χρήζουν βελτίωση 
  4. Ο αιγιαλός είναι σε άσχημη κατάσταση – μπορεί με προϋποθέσεις να γίνει μία περιπατητική διαδρομή ήπιας μορφής
  5. Οι υφιστάμενες χρήσεις με τους ελεύθερους χώρους μπορούν να αναβαθμιστούν 
  6. Ανάπλαση του ρέματος Βανικιώτη από τον βόρειο κόμβο της Παπαναστασίου μέχρι τον νέο περιφερειακό. Ο χώρος του ρέματος από σκουπιδότοπος που είναι σήμερα θα μετατραπεί σε χώρο περιπάτου, αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού.

Οργάνωση Γειτονιάς

Ο Δήμος (ή η Κοινότητα) οφείλει καταρχήν να ενθαρρύνει τον σχηματισμό  Ομάδων Γειτονιάς. Στην συνέχεια, οφείλει να στηρίζει στην πράξη την υλοποίηση κάθε πρότασης (προσφορά σε υλικοτεχνικά μέσα), χωρίς να έχει κάποια σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Η πρακτική αυτή είναι πολύ δημοφιλής σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις ενώ παραδείγματα μπορεί κανείς να συναντήσει και στην Ελλάδα (όπως το πιλοτικό πρόγραμμα «ΠΟΛΗ» του Δήμου Αθηναίων, που χρηματοδοτεί προτάσεις για ήπιες παρεμβάσεις σε γειτονιές της πρωτεύουσας).

Ό ρόλος του Δήμου μπορεί να επεκταθεί σε άλλα πεδία, όπως στην αλλαγή των όψεων πολυκατοικιών, μέσω κινήτρων προς τους ιδιώτες (επιδότηση κόστους, ετήσιοι διαγωνισμοί με ειδικά βραβεία), προκειμένου να προβούν σε ενέργειες ενσωμάτωσης πρασίνου στα κτίρια τους (κάθετοι κήποι, πράσινες ταράτσες).

Ο Δήμος δεν θα πρέπει να είναι αποκομμένος από την κοινωνία, όπως και η κοινωνία δεν θα πρέπει να αποτελεί παθητικό δέκτη πολιτικών, αλλά ένα ζωτικό κύτταρο της πόλης, ένα φορέα κοινωνικής αλλαγής, μέσα από τον συμμετοχικό σχεδιασμό και την ενεργό δράση.

Παραλιακό μέτωπο

Είναι πλέον εμφανές ότι για ακόμη μια φορά το παραλιακό μέτωπο της Αλεξανδρούπολης μετασχηματίζεται , η παρούσα φάση αποτελεί παρά μόνο μια ελάχιστη προσπάθεια στο να αποδοθεί το παραλιακό μέτωπο στον πολίτη και στον επισκέπτη με ελάχιστες περιστασιακές  χρήσεις.   Προτείνεται μεγάλη βαρύτητα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς για την οριστική αποδέσμευση του χερσαίου τμήματος και την επιστροφή του στην ιδιοκτησία του Δήμου. 

Προτείνουμε τη διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού πάνω στο νέο υπόβαθρο όπως έχει διαμορφωθεί. Αυτή η ανάπλαση αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει να δώσει ο δήμος Αλεξανδρούπολης αφού προϋποθέτει την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και αποτελεί παρέμβαση κομβικού χαρακτήρα.

Στην παρέμβαση συμπεριλαμβάνουμε ένα συνολικό σχεδιασμό

  • Το πάρκο της Ακαδημίας
  • Το γήπεδο Φώτης Κοσμάς
  • Την Ζαριφειο παιδαγωγική Ακαδημία
  • Το πάρκο Προσκόπων
  • Ενοποίηση χώρων πράσινου
  • Την δημιουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής
  • Τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο Γ.Π.Σ. και ανταλλαγές για την επέκταση του παραλιακού μετώπου προς τα Δυτικά
  • Διασύνδεση αθλητικών εγκαταστάσεων ήπιας χρήσης ( προπονητήρια – ανοιχτά γήπεδα)
  • Πεζοδρομήσεις
  • Την ανάκτηση ζωτικού χώρου στο εμπορικό κέντρο

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ενιαίου παραλιακού  μετώπου που εκτείνεται από βορρά προς νότο: από την Λεωφόρο Δημοκρατίας έως τον αιγιαλό και από Ανατολή προς Δύση: από τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ και το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ έως την Δημοτική Πλαζ. Με ενοποίηση κέντρων ενδιαφέροντος, χώρων αναψυχής , αθλοπαιδιών , και διαμετακομιστικών κόμβων . Δημιουργία βρόγχων ποδηλατοδρόμων και διαδρομών εμπορικού, περιπατητικού και ποδηλατικού ενδιαφέροντος. Ζητούμενο  παραμένει ο ισοσκελισμός της υψομετρικής διαφοράς μεταξύ της παραλίας (πλατεία Φάρου) της Αλεξανδρούπολης με το επίπεδο του αιγιαλού. Η σύνδεση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με ενοποίηση χρήσεων – επέκταση της πλατείας προς το θρακικό πέλαγος, αναβάθμιση του επιπέδου με την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων με τυχόν υπόγειους χώρους στάθμευσης  και την δημιουργία αναβαθμών πρασίνου.

Αναλυτικά , στην λογική της απομάκρυνσης επιβαρυντικών χρήσεων του κέντρου ζητείται η ενοποίηση των πάρκων Προσκόπων – Ακαδημίας με την δημοτική πλαζ με διακριτές διαδρομές , την δημιουργία χώρου πρασίνου ανατολικά του λιμένα. Σταδιακός μετασχηματισμός του γηπέδου Φώτης Κοσμάς σε χώρο πρασίνου με ήπιες αθλητικές υποδομές, με την διατήρηση υποδομών που εξυπηρετούν αθλητικούς συλλόγους. Η ενεργειακή αναβάθμιση του Παρασκευόπουλος προϋποθέτει την δημιουργία συνοδευτικής υποδομής / προθερμαντηρίου που θα μεταβάλλει σταδιακά την χρήση από αγωνιστική σε προπονητική με την ολοκλήρωση του νέου κλειστού γηπέδου εκτός του κέντρου.  Τα γήπεδα του tennis θα μεταφερθούν εναντι του Δημοτικου κάμπινγκ πλησίον του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στη θέση τους θα κατασκευαστεί το Προθερμαντηρίου με όλες τις απαραίτητες βοηθητικές παρεμβάσεις  μετά την απομάκρυνση του παλιού κολυμβητηρίου. Με την κατασκευή αγωνιστικού γηπέδου τένις θα ολοκληρωθεί μια συνολική προσέγγιση στο άθλημα

Ταυτόχρονη επιδίωξη η μετεγκατάσταση του δημοτικού θεάτρου , του δημαρχιακού μεγάρου και των δημοτικών υπηρεσιών σε νέες ενιαίες εγκαταστάσεις με την απομάκρυνση η  τον περιορισμό των στρατοπέδων που βρίσκονται εντός της πόλης . Σε συνεργασία με τον Ο.Λ.Α θα αναζητηθεί βιώσιμη λύση για την Μαρίνα σκαφών αναψυχής .Απαιτείται συντονισμός θαλάσσιας χωροταξικής πολιτικής, οικονομοτεχνικών συνθηκών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.  Η μαρίνα και οι συνοδές εγκαταστάσεις αποτελούν χρόνιο αίτημα για τις ναυτικές ομάδες της περιοχής και θα συνεισφέρουν στην μετατόπιση του κέντρου ενδιαφέροντος προς την θάλασσα και την σύνδεση με τον αστικό ιστό.

Χωροταξία

Η στρατηγική της ανάπτυξης ενός συγχρόνου δήμου αποτελεί μονόδρομο και χαρακτηρίζεται από άξονες που έχουν διαμορφωθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από την σωστή εφαρμογή να ακολουθήσουμε επιτυχημένα παραδείγματα περιοχών με αντίστοιχες γεωγραφικές , οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες και ταυτόχρονα  να μεταφράσουμε επιτυχημένα στην πράξη τις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας.

Εξετάζοντας τα χωρικά σχέδια και την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών πόλεων τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε γενικές τάσεις αποφόρτισης των πολεοδομικών κέντρων και ενίσχυσης των χρήσεων περιφερειακά και την υιοθέτηση πολιτικών με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ,του δημογραφικού και της υποβάθμισης του επιπέδου της διαβίωσης .Έτσι γεννήθηκαν οι αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Ο μετασχηματισμός των αρχών αυτών και τα νέα δεδομένα διαμορφώνουν την αναπτυξιακή πολιτική στον τομέα του χωρικού σχεδιασμού στους εξής άξονες :

  • Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή / Εκπομπές αερίων
  • Πράσινη υποδομή
  • Γαλάζια οικονομία
  • Χωρικά Σχέδια / Ιδιαιτερότητες Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Χρηματοδοτικά Εργαλεία προς διατήρηση Συνοχής
  • Ψηφιακή Μετάβαση
  • Αντίκτυπος Μεταναστευτικών Ροών
  • Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα
  • Κυκλική Οικονομία
  • Ανεργία των νέων

Σχεδιάζοντας την Αλεξανδρούπολη του αύριο έχουμε στο μυαλό μας μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη αντίστοιχου  μεγέθους πληθυσμιακά που έχει την τύχη να καταλαμβάνει ένα εκτεταμένο γεωγραφικό εμβαδόν με διάσπαρτους οικιστικούς πυρήνες.  Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσουμε τα προβλήματα είτε συστημικά , είτε διαχειριστικά , από λάθη και παραλείψεις των δημοτικών αρχών,  που επιβαρύνουν την τοπική συνθήκη. Λόγω αυτών το σύνολο του Δήμου της Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζει σήμερα :

  • Επικίνδυνη δημογραφική υποβάθμιση στους οικισμούς , ακόμη και σε εκείνους που θα μπορούσαν αυτόνομα να παρουσιάσουν σημαντικά προτερήματα ( Φέρες , Τραϊανουπολη , Μάκρη κτλ.) .
  • Σοβαρή στρέβλωση κυκλοφοριακού φόρτου στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης λόγω υπερφόρτωσης του εμπορικού κέντρου, απουσία κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού δεκαετιών , πλήρη απουσία ενημέρωσης.
  • Χαμηλή τουριστική επισκεψιμότητα. Απουσία τουριστικής ταυτότητας
  • Δυσλειτουργία σε δομές καθημερινότητας σε όλη την έκταση του Δήμου.
  • Απουσία ξεκάθαρής χωροταξικής πολιτικής και Στρατηγικού σχεδιασμού με ιεράρχηση έργων και αναγκών.
  • Απομόνωση οικισμών εκτός του πολεοδομικού κέντρου λόγω έλλειψης υποδομών ( οδικό δίκτυο)  και υποστηρικτικών δομών.

Βασιζόμενοι στις αρχές της Βιωσιμότητας και της Αειφορίας προτείνουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική και μια σειρά παρεμβάσεων που σαν σκοπό έχουν να διαμορφώσουν τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης στο σύνολο του για τις επόμενες δεκαετίες σαν ένα δήμο που θα είναι σχεδιασμένος για τον Άνθρωπο , θα απλωθεί στο σύνολο των οικισμών του, θα αποκεντρώσει τις υπηρεσίες του , θα προωθήσει την συνέργεια σε όλους τους τομείς ώστε να ενισχυθεί η αγροτική οικονομία και το πλούσιο τουριστικό – πολιτιστικό απόθεμα.

Σχέδιο Βιώσιμης Αστική Κινητικότητας

Η υπάρχουσα δημοτική κυκλοφοριακή μελέτη δυστυχώς καθυστέρησε να εφαρμοστεί και αποτελεί ένα παρωχημένο εργαλείο . Είναι αδιαμφισβήτητο ότι κινείται σε σωστούς άξονες αλλά η σύγχρονη πρακτική την έχει ξεπεράσει και η αποσπασματική της εφαρμογή κάθε άλλο πάρα βοήθησε την κυκλοφοριακή κατάσταση εντός του πολεοδομικού ιστού. Υπολείπονται σοβαρές υποδομές (περιφερειακός) και μετεγκαταστάσεις (Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων).

  • Συνολικός σχεδιασμός λειτουργίας των Μέσων μαζικής μεταφοράς Σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ και όχι επιδότηση σπασμωδικών καταναγκασμών (minibus).
  • Τοποθέτηση  γραμμής που θα συνδέει όλες τις δημόσιες και δημοτικές  υπηρεσίες σε μία διαδρομή Εφορία – Κολυμβητήριο – Αντιπεριφέρεια – Φάρος (Δικαστήρια, Ταχυδρομείο, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Δημαρχείο) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Δημοτών.
  • Ενημερωτική καμπάνια πληροφόρησης των πολιτών ώστε  να γίνει σταδιακή ενσωμάτωση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Στόχος των παραπάνω είναι η Αποκέντρωση χρήσεων με την μεταφορά υπαρχουσών (π.χ. δημοτικό μέγαρο , αστυνομία,  μεραρχία, ταχυδρομείο ), απαγόρευση εγκατάστασης νέων, εξασφάλιση ζωτικών χώρων στο κέντρο για πράσινο και ήπιες χρήσεις και η σταδιακή  πεζοδρόμηση του πολεοδομικού κέντρου. Ο Δήμος πρέπει να σταθεί αρωγός στην μετεγκατάσταση του σταθμού ΚΤΕΛ , στην αναβάθμιση του σιδηρόδρομου και στην ανάπτυξη της δραστηριότητας του αερολιμένα και του Λιμένα Αλεξανδρούπολης καθώς και στην ανάπτυξη των αστικών ΜΜΜ.

Χώροι στάθμευσης

Η χωροθέτηση των υπαίθριων χώρων στάθμευσης είναι ενδεικτική του σχεδιασμού και μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις  που μπορούν να υλοποιηθούν σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (Τεχνικές υπηρεσίες, μελετητές ,περιφέρεια , λοιποί δημόσιοι φορείς που έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα κτλ.) και μέσα από διαδικασίες διεκδίκησης άλλων ζωτικών χώρων. Η φιλοσοφία παραμένει η διάταξη αυτών περιμετρικά ενός διευρυμένου αστικού κέντρου και ο στόχος είναι η ρεαλιστική πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες ΜΜΜ που θα είναι ανταποδοτικές και για τον φορέα  όσο και για τους ίδιους τους χρήστες.

  • στο παλιό νοσοκομείο στην οδό  Δήμητρας στο ανατολικό πρόσωπο του ΟΤ επί της οδού Α. Παπαναστασίου μπορούν να εξασφαλιστεί κατόπιν μελέτης σημαντικός αριθμός θέσεων στάθμευσης.
  • ο ελεύθερος χώρος ανατολικά της ΔΟΥ έως την ανοικτή κοίτη του ρ. Βανικιώτη πρέπει να αξιοποιηθεί τόσο προς χώρο στάθμευσης αλλά και χώρο πρασίνου σε συνάρτηση με τη δημιουργία γραμμικού χώρου πρασίνου και αναψυχής επί της κοίτης του ρέματος και της δυτικής παρόχθιας ζώνης έως την μικρή περιφερειακή οδό – βορειοδυτικό τμήμα της πόλης
  • στο ίδιο περίπου ύψος αλλά στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης  ανατολικά του πολυδύναμου υπάρχει επαρκής διαθέσιμος χώρος  για στάθμευση

Οι δύο αυτοί χώροι βρίσκονται σε ένα νοητό αλλά ρεαλιστικά εφαρμόσιμο οδικό ημιδακτύλιο που περικλείει την ευρύτερη κεντρική περιαστική περιοχή.

Στο πλαίσιο του νέου ΓΠΣ μπορεί να τους αποδοθεί η προτεινόμενη χρήση σε συνδυασμό με χώρο πρασίνου .

Για τη μείωση των ροών εντός του κέντρου πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις – κίνητρα για τη μη χρήση του αυτοκινήτου

Θα επιδιώξουμε μέσω ΣΔΙΤ την κατασκευή  υπογείων  ή υπέργειων ρομποτικών  πάρκινγκ παράλληλα με αναπλάσεις  χώρου πρασίνου και κατόπιν  των  απαραίτητων  τεχνικών  ερευνών και μελετών για  την διευθέτηση χρήσεων γης.

Προώθηση της χρήσης ποδηλάτου

  • Επέκταση ποδηλατοδρόμων .Η ολοκλήρωση της μελέτης των ποδηλατοδρόμων θα δημιουργήσει διαδρομές και θα καταστήσει την χρήση του ποδηλάτου πιο αποδοτική στον πολίτη και τον επισκέπτη.
  • Δημιουργία χώρων θέσης στάθμευσης ποδηλάτων .

Υδρολογική διαχείριση

Η έκταση και η γεωγραφική θέση του Δήμου Αλεξανδρούπολης δημιουργεί την ανάγκη μιας εκτεταμένης υδρολογικής διαχείρισης .

Σε επίπεδο διεθνές ως τελικός αποδέκτης των πλημμυρικών  φαινομένων του Έβρου ποταμού πρέπει να ενταθεί ο συνεργατικός ρόλος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την οριστική διευθέτηση των έργων υποδομής για την πολιτική προστασία και την προστασία του πολύτιμου Δέλτα.

Εντός των ορίων του δήμου υφίστανται μια σειρά από αξιόλογα ρέματα και η μέχρι τώρα διαχείριση του υδάτινου στοιχείου τόσο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας όσο και σε αρδευτικό δυναμικό κρίνεται ανεπαρκής. Σκοπεύουμε να δρομολογήσουμε μια σειρά διευθετήσεων και υδραυλικών μελετών σε ρέματα που εγκυμονούν κινδύνους σε κατοικημένες περιοχές . Και την δημιουργία αποθεσιοφυλακειων στο Μέγα Ρέμα , στο ρέμα Ειρήνη και στο ρέμα Ιτέας που θα αποφέρουν χιλιάδες κυβικά μέτρα αδρανών υλικών με σκοπό την αποκατάσταση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας

Συνοικία Οδού Άβαντος

  • Για πολλά χρόνια η γειτονιά αυτή είναι υποβαθμισμένη και οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι και χριστιανοί ακούνε μόνο υποσχέσεις.
  • Αξιοποίηση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους, για τη σύσταση και λειτουργία «Ομάδων Βελτίωσης Συνθηκών Διαβίωσης».
  • Εκπόνηση μελέτης για την ρυμοτομία και εγκατάσταση δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης όπου αυτά δεν υφίστανται.
  • Όλη η περιοχή θα ενταχθεί στην προαναφερθείσα μελέτη για να δημιουργηθούν άμεσα ανθρώπινες συνθήκες ζωής.
  • Προεκτείνουμε τα πεζοδρόμια έτσι ώστε να υπάρχει σύνδεση με τον υπόλοιπο αστικό ιστό.
  • Αναβάθμιση των κοιμητηρίων.
  • Βελτίωση του οδοφωτισμού.
  • Προωθούμε διαδικασίες απαλλοτρίωσης για την πλήρη διάνοιξη της οδού Πολυζωίδη για την πλήρη σύνδεση της οδού Άβαντος με την συνοικία ανατολικά της.
  • Δημιουργούμε δομή υποστήριξης ηλικιωμένων, παιδικό σταθμό, παιδική χαρά  και κέντρο δημιουργικής απασχόλησης νέων.
  • Καθημερινή  αποκομιδή των απορριμμάτων από την περιοχή!

Σε τέτοιες δύσκολες εποχές όπου χιλιάδες συμπολίτες μας παλεύουν για την επιβίωση, ο Δήμος πρέπει να δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον, την μέριμνα και το Κοινωνικό του πρόσωπο.

Ο Εθελοντισμός είναι ένας ιερός, ανθρώπινος θεσμός που δίνει λύσεις σε μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τις κοινωνίες και τους πολίτες .

Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης θα παλέψουμε όλοι,  ώστε ο εθελοντισμός με πρωτοποριακές και δημιουργικές ιδέες να αναπτυχθεί σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα.

Θέλουμε να είμαστε υπερήφανοι που ζούμε σε ένα ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

    • ΑμεΑ
    • Δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Φιλοξενίας για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).
    • Βοήθεια στο Σπίτι και Κατ’ οίκον Φροντίδα για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).
    • Τοποθέτηση  ειδικών πλακιδίων  όδευσης τυφλών με ραβδώσεις  για τη διευκόλυνση κίνησης των ατόμων με οπτική αναπηρία.
    • Τοποθέτηση σε όλους τους  υπάρχοντες φωτεινούς σηματοδότες ηχητικής και φωνητικής σήμανσης για τη διευκόλυνση κίνησης των ατόμων με αναπηρία.
    • Δημιουργία νέων θέσεων  στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ με σωστή σηματοδότηση, όπως προβλέπεται από τον ΚΟΚ..
    • Για τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας να διατηρηθεί το 50% της έκπτωσης σε όλα τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία από τα ΚΕΠΑ έως και 79%, οι οποίοι λαμβάνουν προνοιακό επίδομα λόγω αναπηρίας και οι συντάξιμες αποδοχές τους λόγω αναπηρίας  δεν ξεπερνούν το ποσό  των 18.000 ευρώ  (ποσό που εμπίπτει και στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ) ετησίως .
    • Στα άτομα  με πιστοποιημένη αναπηρία από 80% και πάνω να γίνεται  ολική απαλλαγή από τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας . Μαζί  με τα παραπάνω δικαιολογητικά  η αίτηση  να συνοδεύεται και από βεβαίωση μέλους του συλλόγου ΑμεΑ.
    • Το σύστημα προσβασιμότητας SEATRAC να τοποθετείται στην πλαζ της ΤΙΕΔΑ το πρώτο πενθήμερο του Ιουνίου , να οριστεί οπωσδήποτε ένα άτομο για την επίβλεψη και συντήρηση του μηχανήματος για τη σωστή και συνεχόμενη λειτουργία του.
    • Να δημιουργηθεί  προσβάσιμη τουαλέτα για ΑμεΑ στην πλαζ ΤΙΕΔΑ (πρώην ΕΟΤ) , καθώς δεν υπάρχει  μέχρι στιγμής.
    • Σήμανση στις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων  ΑμεΑ στην είσοδο της πλαζ  ΤΙΕΔΑ.
    • Είσοδο χωρίς οικονομική επιβάρυνση σε εκδηλώσεις  του Δήμου Αλεξανδρούπολης,  σε εκδηλώσεις ΤΙΕΔΑ και στην πλαζ της ΤΙΕΔΑ.
    • Πρόσληψη από την ΤΙΕΔΑ ατόμου με αναπηρία κατά τη θερινή περίοδο (πλαζ –κάμπινγκ ΤΙΕΔΑ).
    • Έκπτωση 50% στη  διαμονή σε άτομα με αναπηρία και το συνοδό τους στο κάμπινγκ ΤΙΕΔΑ.
    • Συμμετοχή εκπροσώπου  (ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος) του Συλλόγου ΑμεΑ , ο οποίος θα ορίζεται από το ΔΣ του συλλόγου, σε όλες τις επιτροπές του Δήμου, όπως Πολυκοινωνικό , Επιτροπή Διαβούλευσης , Επιτροπή Ποιότητας ζωής.  Επιτροπή Κυκλοφοριακής Αγωγής .         
    • Ολοκληρωμένο σχέδιο για την διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων  των ΑμεΑ, την προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους και  την αποτελεσματική και αξιοπρεπή κοινωνική φροντίδα, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις και την απαίτηση των καιρών. Στηρίζουμε την λειτουργία ΚΔΑΠ ΑμεΑ και δημιουργούμε νέα όπου υπάρχει ανάγκη.
    • Ψηφιακός έλεγχος με ειδικούς “έξυπνους αισθητήρες”, όλων των θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ, για την άμεση ενημέρωση και επέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας όταν κάποιες από αυτές τις θέσεις καταλαμβάνονται απο ασυνείδητους.
  • Οι συνδημότες μας της τρίτης ηλικίας αποτελούν μια ξεχωριστή κοινωνική ομάδα που πρέπει να έχουν το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση μας. Για τον σκοπό αυτό οργανώνουμε καλύτερα όλες τις κοινωνικές δομές και εμπλουτίζουμε τις δράσεις στα Κ.Α.Π.Η.
  • Δημιουργούμε επιμορφωτικές δράσεις για συγγενείς και συνοδούς ατόμων τρίτης ηλικίας με σοβαρά προβλήματα υγείας και την ανάγκη οργανωμένης ψυχολογικής στήριξης.
  • ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ:
    • Δεσμευόμαστε για δίκαιη μεταχείριση στους πολύτεκνους και για ειδική μεταχείριση στους υπερπολυτεκνους.
    • Διατήρηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΑ στο 50%.
    • Έκπτωση στην χρήση του κολυμβητηρίου από το πρώτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας.
    • Επιδότηση από το δήμο για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στο δήμο μας.
    • Εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας ανά εισόδημα στα τροφεία των παιδικών σταθμών.
    • Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη ανάλογα με την κλιμάκωση του εισοδήματος.
    • Υποτροφίες για τους ταλαντούχους μαθητές των ωδείων μας.
    • Κατάργηση του εισιτηρίου εισόδου στον ΕΟΤ και εκπτώσεις στην χρήση του δημοτικού camping και των δημοτικών κατασκηνώσεων.
    • Εκπτωτικά προγράμματα των μουσείων του δήμου, στις δημοτικές εκδηλώσεις και στις εκδηλώσεις που είναι συνδιοργανωτής  ο δήμος.
  • Στήριξη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών με δυναμική διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας, για την  εγγραφή νέων εθελοντών αιμοδοτών, αιμοπεταλιοδοτών και δοτών μυελού των οστών. Συνεχής ενημέρωση των πολιτών με έντυπο υλικό. Κοινός μας στόχος να δημιουργήσουμε  “ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ”, με πλήρη εξοπλισμό και επιπλέον όχημα αιμοληψίας
  • Δωρεάν παροχή της ψηφιακής εφαρμογής για κινητά “Ασφαλής Δημότης” για χρήση άμεσης ανάγκης από τους υπερήλικες, τους ανήλικους αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειας.
  • Δημιουργία ειδικού  “Ταμείου Ανθρωπιάς & Αλληλεγγύης” υπό την εποπτεία του Πολυκοινωνικού για ενίσχυση της στέγασης και της σίτισης απόρων και αστέγων συμπολιτών μας. Διοργάνωση κοινωνικών φιλανθρωπικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς, καλλιτεχνικούς, αθλητικούς και επιστημονικούς συλλόγους του Δήμου μας για την οικονομική στήριξη του ταμείου.
  • Αναβάθμιση του κοινωνικού παντοπωλείου, του κοινωνικού ιατρείου και του κοινωνικού φαρμακείου.
  • Δημιουργία της κάρτας “ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ” για την ευκολότερη πρόσβαση των αναξιοπαθούντων συνδημοτών μας σε διάφορες κοινωνικές δομές καθώς και σε εκπτωτικά προγράμματα που θα υλοποιούνται από τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους και το επιμελητήριο.
  • Στέγαση του συλλόγου “ΜΕΡΙΜΝΑ” σε χώρο με κατάλληλες υποδομές για την εύρυθμη λειτουργία του.
  • Δημιουργία δομής “ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ”
  • Στηρίζουμε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» και διεκδικούμε την συνέχιση της λειτουργίας του.
  • Ανοιχτή και μόνιμη συνεργασία με το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την από κοινού οργάνωση δράσεων προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής φροντίδας  σε παιδιά και ηλικιωμένους, καθώς και τη  δημιουργία δομών στήριξης κακοποιημένων γυναικών, μοναχικών ανθρώπων κ.λπ.
  • Αναβάθμιση του Βιοαγρού με την αύξηση παραγωγής από εθελοντές και παροχή προϊόντων σε δημότες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
  • Δημιουργία e-shopping “USED PRODUCTS” όπου θα μπορούν οι συμπολίτες να προσφέρουν είτε δωρεάν είτε σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, προϊόντα από 2ο χέρι σε άριστη κατάσταση, ώστε από την πώληση τους να δημιουργούνται  έσοδα για το “ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ”.
  • Αξιοποίηση χώρων του camping και άλλων δημοτικών κτιρίων που βρίσκονται σε αχρησία για την στέγαση αστέγων συμπολιτών ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρέπει να αποκτήσει σημαντική θέση στον ψηφιακό κόσμο. Η χρήση νέων τεχνολογιών θέλει Πολιτική βούληση  και ικανά μυαλά.

  1. Ψηφιακή επικοινωνία & Διαβούλευση
    Η ψηφιακή διαβούλευση δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να συμμετέχουν και να προσφέρουν στο δήμο με ιδέες και προτάσεις. Πρόκειται μια διαδικασία που υλοποιείται από αρκετούς δήμους με θεαματικά αποτελέσματα. Ενισχύεται με αυτό τον τρόπο η δημοκρατία και δίνεται κίνητρο για συμμετοχή στους δημότες.
  2. Κατάθεση αιτημάτων και παρακολούθηση της εξέλιξης
    εφαρμογή: Ψηφιακός Δημότης
    κατηγορία: ψηφιακή επικοινωνία για καταγγελίες, παράπονα & προτάσεις
    Εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερώνουν το δήμο για τυχόν προβλήματα και να υποβάλλουν σχετικά αιτήματα. Αφού κατατεθεί κάποιο αίτημα αξιολογείται και δρομολογείται η επίλυσή του. Ο πολίτης μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη του αιτήματος. Σκοπός είναι η βελτίωση της καθημερινότητας, ο καλύτερος προγραμματισμός των εργασιών και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού. Με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα θα δίνεται η δυνατότητα να παράγονται αναφορές και να εντοπίζονται τυχόν αδυναμίες. Επιπλέον, θα είναι δυνατός ο εντοπισμός των επαναλαμβανόμενων προβλημάτων και πιθανόν η πρόληψη τους. Τέλος η ταχύτητα επίλυσης των αιτημάτων από τη μεριά του Δήμου μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα και σε περαιτέρω βελτίωση.
  3. Ηλεκτρονικές Ψηφοφορίες / ψηφιακή διακυβέρνηση.
    Η συμμετοχή των πολιτών βελτιώνει την εξυπηρέτηση την καθημερινότητα, εξασφαλίζει τον έλεγχο και τη διαφάνεια της διαχείρισης του Δήμου.
  4. Αξιοποίηση ανοιχτού λογισμικού με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Συνεργασία με φορείς και ανεξάρτητους συλλόγους που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες.
  5. Social WiFi
    Ενεργοποίηση και επέκταση ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου για το Δήμο με τη συμμετοχή πολιτών αλλά και επιχειρήσεων. Η υπηρεσία μάλιστα θα μπορούσε να λειτουργήσει και ανταποδοτικά.
  6. Υλοποίηση οδηγού με σκοπό την ολοκληρωμένη προβολή σε επίπεδο: τουριστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό, αθλητικό και επαγγελματικό οδηγό. Επίσης θα ενισχύσουμε την προβολή σε υφιστάμενες τράπεζες πληροφοριών όπως Wikipedia κα.
  7. Δημιουργία εφαρμογής “Ασφαλής Δημότης” και δωρεάν παροχής της σε όλους. Σε έκτακτη ανάγκη τα μέλη της οικογένειας (παιδιά, φοιτητές, υπερήλικες) είναι διαρκώς σε επικοινωνία με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό.  Ταυτόχρονα υπάρχει ταχύτατη πρόσβαση σε υπηρεσίες άμεσης ανάγκης (Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική κλπ) Η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όταν λάβει τις σχετικές πιστοποιήσεις να συνδεθεί με τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.
  8. Δημιουργία πλατφόρμας Δημοτικής WEB TV σε διασύνδεση με όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με multimedia εφαρμογές για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία δημοτών και επισκεπτών με σύγχρονο οπτικοακουστικό περιεχόμενο.
  9. Δημιουργία περιβαλλοντικών & μετεωρολογικών σταθμών (τηλεμετρία) μέτρησης θερμοκρασίας, υγρασίας, ποιότητας αέρα, ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και άλλες σχολές την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων.
  10. Ψηφιακή παρακολούθηση αντλιοστασίου λυμάτων.
  11. Τοποθέτηση ψηφιακών αισθητήρων ελέγχου πληρότητας (μικροτσιπ) σε κάδους απορριμμάτων, για την καλύτερη ενεργειακή & παραγωγική  διαχείριση του προσωπικού της υπηρεσίας καθαριότητας. Το μικροτσιπ θα δίνει σήμα – ενημέρωση στο κέντρο ελέγχου   και θα τροποποιούνται αναλόγως τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων.
  12. Δεδομένα στάθμευσης & μετακίνησης. Σε συνδυασμό με τους σταθμούς τηλεμετρίας υλοποίηση εφαρμογής για εύρεση διαθέσιμης θέσης στάθμευσης (με έξυπνους αισθητήρες), πληρωμής αλλά και ενημέρωσης για την κίνηση.
  13. Αυτοματοποιημένο μηχανισμό (ΑΤΜ) έκδοσης πιστοποιητικών.
  14. Εκπαίδευση και ψηφιακός δήμος
    Συμμετοχή στη δράση Learning City
  15. Συμμετοχή του Δήμου στο crowdhackathon smartcity
  16. Δημιουργία αίθουσας τηλεδιάσκεψης

Έξυπνη πόλη

Στόχος

Η αποτελεσματική ενσωμάτωση των φυσικών, ψηφιακών και ανθρώπινων συστημάτων στο δομημένο περιβάλλον για την επίτευξη ενός βιώσιμου, σύγχρονου και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για τους Δημότες.

Σημειώσεις Οφέλη
e-AXD StartUps

Ο Δήμος στηρίζει τη StartUp εταιρία σου!

Πλήρη κατάλογος startup επιχειρήσεων με δυνατότητα αναζήτησης κατά κατηγορία επιχείρησης (π.χ. υγεία, web services, business services) κτλ

  • Ευκαιρίες ανάδειξης startup στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • Δημιουργία StartUp HUB
  • Δημοσιοποίηση «επιβράβευση» εταιριών
  • Προσέλκυση επενδυτών
  • Δημιουργία εύφορου εδάφους συνεργασιών
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • Ανταποδοτικά οφέλη με τον Δήμο
e-AXD Co-Work Ο Δήμος προσφέρει πολυχώρο για νέους επαγγελματίες. Πληρωμένο ενοίκιο, τηλέφωνο, διαδίκτυο. Κεντρικό σύστημα φωτοαντιγράφων και γραμματείας. Συνεχή σεμινάρια βελτίωσης.
  • Εύκολη ίδρυση εταιρείας startup
  • Η κάθε εταιρία έχει μία και μοναδική υποχρέωση προς τον Δήμο, να συμμετέχει σε τουλάχιστον ένα project ανέξοδα.
  • Μείωση δημοτικών εξόδων
  • Αύξηση παραγωγής
e-AXD Co-Lab Φυτώρια νέων επιχειρηματικών μυαλών με επίβλεψη έμπειρων στελεχών. Μηνιαίες συναντήσεις για ιδεογένεση σχετικά με το πως ο Δήμος μπορεί να προσπεράσει τις προκλήσεις και να πετύχει τους στόχους του (μέρος του AXD Co-Work).
  • Ενεργή συμμετοχή νέων
  • Δημιουργικές συζητήσεις
  • Εθελοντική εργασία
  • Δημιουργία θέσεων εργασίας
  • Ανταποδοτικό Περιβάλλον Ανάπτυξης
e-AXD Smart – Pay Ηλεκτρονικές πληρωμές με συνεργασία με τράπεζα
  • Δημοτικά πρόστιμα
  • Μηνιαία κάρτα στάθμευσης
  • Κάρτα πολίτη μεταφοράς
  • Κάρτα αθλητή
  • Δημοτικά τέλη
  • Κτλ
e-AXD Smart  – Learn Δυνατότητα σύζευξης μαθητών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές με εκπαιδευτικό προσωπικό. Online streaming event και εκδηλώσεων, ημερίδων κτλ. Δυνατότητα On Demand playback για όσους δε μπορούσαν να το παρακολουθήσουν στην ώρα του.
  • Βοήθεια στις εκτός – πόλης περιοχές που δυσκολεύονται να ενημερωθούν και να παραστούν σε χρήσιμα σεμινάρια, ημερίδες κτλ.
  • Δυνατότητα πληρωμής (E-Pay) για απομακρυσμένη παρακολούθηση εκδηλώσεων οι οποίες δεν μπορούν να αναπαραχθούν on demand έπειτα της λήξης
  • Δυνατότητα ανταποδοτικού οφέλους με ανοιχτή συνεργασία με όποια φροντιστήρια διατίθενται να συμμετέχουν.
e-AXD Smart – help Συστήματα ηλεκτρονικής βοήθειας προς τους Δημότες. Εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και ευπαθών ομάδων για την παραλαβή δικαιολογητικών από την οικία και παράδοση εγγράφων στην οικία τους.

Online αιτήσεις για βοήθεια από το πολυκοινωνικό

Online κρατήσεις για τα βιβλία της βιβλιοθήκης του Δήμου.

  • Αντίγραφα αιτήσεων
  • Παρακολούθηση αίτησης
  • Βοήθεια σχετικά με… (π.χ. πολεοδομία, υπηρεσία καθαριότητας)
e-AXD Smart – Study Ανάπτυξη υποδομών ενίσχυσης φοιτητών μέσω εμπλοκής σε ερευνητικά προγράμματα.

Ψυχολογική υποστήριξη φοιτητών και δημιουργία ηλεκτρονικών παραπόνων. Προσέλκυση νέων φοιτητών με επιδότηση εξόδων βάση κριτηρίων.

Το σχολείο είναι ο ναός της παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται να προσφέρουν σωστή μάθηση στα παιδιά, τους αυριανούς ενεργούς Δημότες που θα αναλάβουν την ανάπτυξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το περιβάλλον στα σχολικά κτίρια πρέπει να είναι ασφαλές, καθαρό, υγιεινό, άψογο!

  • Άμεση και λεπτομερής καταγραφή από ειδικούς, όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολικά κτίρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης και ταχεία επίλυση και αποκατάσταση τους.
  • Έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλότητας και θέσπιση Μητρώου Επισκευών και Συντήρησης για όλα τα σχολικά κτίρια.
  • Ολοκλήρωση άμεσα του προσεισμικού ελέγχου όλων των σχολικών κτιρίων και πραγματοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων σε όλα όσα διαπιστωθούν προβλήματα.
  • Επισκευή ή και εκ νέου εγκατάσταση Συστημάτων Πυροπροστασίας σε όλα τα σχολικά κτίρια και έκδοση σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία των προβλεπόμενων Πιστοποιητικών Πυρασφάλειας
  • Επανασχεδιασμός και ανάπλαση των σχολικών αυλών.
  • Τακτική συνεργασία των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων με τις υπηρεσίες των Δήμων για την στενή παρακολούθηση και την διαρκή ετοιμότητα σε θέματα επισκευών, κατασκευών και βελτιώσεων των χώρων υγιεινής.
  • Συνεργασία με ιατρούς και διατροφολόγους για την απόκτηση διατροφικής συνείδησης από τους μαθητές.
  • Επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας των σχολικών κυλικείων σε ότι αφορά τα προς πώληση είδη, για την καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με την διατροφή όπως η παιδική παχυσαρκία.
  • Ανάπτυξη του θεσμού “Σχολές Γονέων” με ψηφιακή πλατφόρμα (e-learning).
  • Μηνιαία συνάντηση με τα 15μελή των μαθητών, με ατζέντα θεμάτων και προτάσεων προς ενέργεια.
  • Ενθάρρυνση και υποστήριξη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (Μουσική, χορός, Θέατρο, κ.α.) σε όλα τα σχολεία και δυναμική προβολή τους μέσω του WEBTV του Δήμου και των τοπικών ΜΜΕ.
  • Εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση των σχολικών αθλητικών χώρων και του αθλητικού εξοπλισμού για την υλοποίηση προγραμμάτων άθλησης για τους μαθητές.
  • Οργανωμένες δράσεις ανακύκλωσης σε κάθε σχολείο.
  • Προγράμματα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής φροντίδας στα σχολεία σε συνεργασία με το Νοσοκομείο και την Ιατρική σχολή.
  • Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας κοινωνικού φροντιστηρίου (e-learning) για οικονομικά αδύναμους μαθητές.
  • Ανάπλαση και αξιοποίηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής με αναζήτηση χορηγιών από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (Ασφαλιστικές, Εισαγωγές & Εμπόριο Αυτοκινήτων κλπ). Εκπαιδευτικά προγράμματα για την εμπέδωση του Κ.Ο.Κ με στόχο την οδική ασφάλεια.
  • Ανέγερση νέου Δημοτικού σχολείου στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Παρμενίων.
  • Τα υπάρχοντα σχολικά κτίρια στο Δήμο μας έχουν αρκετά χρόνια που έχουν κατασκευαστεί. Ως εκ τούτου διαμορφώνονται ανάγκες συντήρησης των κτιρίων, ελέγχου στατικότητας, συντήρησης δικτύων θέρμανσης και υδραυλικών εγκαταστάσεων. Οι αίθουσες γυμναστικής των σχολείων καλύπτουν καθημερινές ανάγκες άθλησης των μαθητών αλλά και των αθλητών των σωματείων. Άρα η διατήρηση της λειτουργικότητας τους είναι απαραίτητη.
  • Δημιουργία  μιας σύγχρονης «Βιβλιοθήκης Τεχνικής Εκπαίδευσης».
  • Στηρίζουμε την εφαρμογή λύσεων αστικής γεωθερμίας με στόχο την  φθηνή ενέργεια (θέρμανση και ψύξη)  σε όλα τα σχολικά κτίρια. Επίσης με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνδυασμό με τον λεγόμενο εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό παραγόμενης με καταναλισκόμενη ενέργεια πετυχαίνουμε σημαντική μείωση κόστους στην χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφορά των οικονομικών πόρων σε άλλες δράσεις που αφορούν την λειτουργία των σχολικών κτιρίων. Την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων, βάσει των οποίων θα γίνεται η κατανομή των επιχορηγήσεων.
  • Αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων των σχολείων  όπου υπάρχουν.
  • Στηρίζουμε την πραγματοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτισμού και αγωγής υγείας.
  • Ενισχύουμε μέσα από τις δομές κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου την στήριξη απόρων μαθητών.
  • Σε συνεργασία με μεγάλα φιλανθρωπικά ιδρύματά και πανεπιστήμιά δημιουργούμε υποτροφίες για μαθητές του Δήμου μας που αρίστευσαν και για   φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών.

Όλες τις εποχές του χρόνου στον Δήμο Αλεξανδρούπολης ο Πολιτισμός θα πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα μας με εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, δρώμενα, εργαστήρια, σεμινάρια, επιδείξεις, προβολή της τοπικής παράδοσης, θρησκευτικές γιορτές, πανηγύρια, δράσεις σε σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους  κ.α”

“Κοινοτικό πνεύμα με συναίσθημα”

“Το συναίσθημα να γίνει συνείδηση και η συνείδηση πράξη.”

  1. Κεντρικός μας στόχος είναι η διαμόρφωση μιας νέας εικόνας και ταυτότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης ως “Ανοιχτός Δήμος με πολιτισμική ταυτότητα”
  2. Άξονας “ΤΟΠΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”. Άμεση σύνδεση του Πολιτισμού με το Τουριστικό προϊόν της περιοχής μας.
  3. Δημιουργία Ετήσιου Πολιτιστικού Ημερολογίου, σε στενή συνεργασία με τους συλλόγους. Το ημερολόγιο αυτό, θα παράγεται τόσο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Δήμου, όσο και σε έντυπη μορφή. Θα είναι μεταφρασμένο σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, βουλγάρικα, τούρκικα, ρώσικα), με σκοπό την πολύπλευρη τουριστική προβολή των οργανωμένων πολιτιστικών δράσεων του Δήμου και των συλλόγων, με στόχο την προσέλκυση οργανωμένης εξωτερικής επισκεψιμότητας.
  4. Έγκυρη ενημέρωση και τεχνική υποστήριξη των συλλόγων (πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, σύλλογοι γονέων, σύλλογοι ΑμεΑ), για την υποβολή προτάσεων ένταξης για χρηματοδότηση από Εθνικά Προγράμματα, Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και projects Διεθνών Οργανισμών.
  5. Δημιουργία Συμβουλίου Εθελοντών.
  6. Δημιουργία δικτύου των μουσείων του Δήμου Αλεξανδρούπολης με ανοιχτή πλατφόρμα για δυνατότητα επέκτασης του σε επίπεδο Θράκης για την προώθηση της εξωστρέφειας και της δυναμικής στοχευμένης προβολής τους εντός και εκτός συνόρων με σύγχρονα μέσα.
  7. Ανάπτυξη διαύλων άμεσης επικοινωνίας των μουσείων με τα σχολεία και τους μαθητές με σημαντικές δημιουργικές εκδηλώσεις. Στρατηγική προβολής των μουσείων για να αποτελέσουν μία σοβαρή συνισταμένη της πολιτισμικής ταυτότητας που στοχεύουμε να διαμορφώσουμε για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.Τα μουσεία μας πρέπει να “εκπέμπουν” ζωντάνια και όχι να είναι κλειστά κτίρια με χαμηλή έως και μηδενική επισκεψιμότητα.
  8. Καθιέρωση θεματικών εορτών γεύσεων για την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων σε τριεθνές επίπεδο και με κέντρα αυτών των εκδηλώσεων την Αλεξανδρούπολη, τις Φέρες και την Τραιανούπολη.
  9. Δημιουργία άξονα “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ”. Δικτύωση των ωδείων (ιδιωτικών & Δημοτικών) με το μουσικό γυμνάσιο, τον σύλλογο μουσικών Δήμου Αλεξανδρούπολης για την καταγραφή όλων των μουσικών σχημάτων  που δημιουργούν στον Δήμο. Αυτή η δημιουργικότητα θα στεγαστεί στο “ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ”
  10. Δημιουργία νέων Δράσεων Πολιτισμού σε ετήσια βάση, με σκοπό να θεσμοθετηθούν και να αποκτήσουν πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη, όπως:
  • Βαλκανικό  Φεστιβάλ “Art & Culture”
  • Βαλκανικό  Φεστιβάλ “Smell & Taste”
  • Ποντιακό Αντάμωμα (Νίψα, Πεύκα, Παλαγία, Δωρικό, Αετοχώρι, Ν.Χηλή).
  • Φεστιβάλ Περιφερειακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου.
  • Χορωδιακή Συνάντηση (Εαρινή ή Χριστουγεννιάτικη).
  • Θεματικά Συνέδρια Πολιτισμού & Ιστορίας (σε διετή βάση).
  1. Δημιουργία στούντιο ηχογραφήσεων για μουσικές παραγωγές επαγγελματικού επιπέδου.
  2. Ενδυνάμωση του Δημοτικού Ραδιοφώνου ως μέσο ανάδειξης όλων των μουσικών δραστηριοτήτων. Διάθεση ραδιοφωνικού χρόνου από το Δημοτικό ραδιόφωνο, σε όλα τα ενδιαφερόμενα μαθητικά συμβούλια για την δική τους ιδιαίτερη έκφραση.
  3. Δημιουργία Αγροτικού Μουσείου στην Δημοτική Ενότητα Φερών.
  4. Συντονισμός των δράσεων-εκδηλώσεων των πολιτιστικών συλλόγων και συστηματική προβολή τους μέσω όλων των διαθέσιμων μέσων προβολής. Ψηφιοποίηση όλου του πολύτιμου διαθέσιμου αρχείου των συλλόγων, των μουσείων και κάθε άλλου πολιτιστικού φορέα για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  5. Δημιουργία θεματικού τομέα στις παιδικές κατασκηνώσεις με τίτλο “ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ” όπου θα υπάρχει διδακτική, βιωματική, δημιουργική απασχόληση των παιδιών σε ευχάριστες δράσεις όπως το ψάρεμα, οι καλλιέργειες, το άρμεγμα κλπ.
  6. Δημιουργία ράμπας skate και διοργάνωση διαγωνισμών και πρωταθλημάτων
  7. Συνεργασία με φορείς παραγωγής πολιτισμού (π.χ. El Culture) για την αποτελεσματική συνύπαρξη της Παράδοσης και της Λαογραφίας, με τον Λαϊκό και  με τον σύγχρονο Πολιτισμό.
  8. Άξονας “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΘΑΛΑΣΣΑ”. Αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας.
  9. Ενίσχυση όλων των σωματείων αλλά και των δράσεων που έχουν σχέση με το Θρακικό Πέλαγος (Ιστιοπλοία, κολύμπι, θαλάσσια σπορ)
  10. Δημιουργία Ξενώνα φιλοξενίας σχολών καλών τεχνών. Φοιτητές που θα δημιουργούν σε μικρά εικαστικά πάρκα των πόλεων και των οικισμών.
  11. Προβολή των πολιτιστικών θησαυρών του ναού της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών, της Τραϊανούπολης, του Αρχαίου Δορίσκου, της Αρχαίας Ζώνης, του βραχώδους Ναού των Αγίων Θεοδώρων, των Ενετικών Κάστρων Άβαντος – Ποταμού κ.α.
  12. Παραχώρηση χώρων έκφρασης και δημιουργίας στους street art  καλλιτέχνες .
  13. Παραχώρηση οργανωμένου χώρου έκφρασης και επίδειξης των  χειροτεχνών
  14. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ετήσια επιχορήγηση βάσει της κείμενης νομοθεσίας με δίκαιη κατανομή προς όλους τους συλλόγους ανάλογα με την δραστηριότητα τους, με μια απλή αίτηση που θα διατίθεται από το γραφείο πολιτισμού. Στήριξη αξιόλογων εκδηλώσεων, ενεργειών και δράσεων των συλλόγων μέσω συνδιοργανώσεων με το Δήμο Αλεξ/πολης. Σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, για την ουσιαστική και διάφανη εφαρμογή των παραπάνω.

Το ακατέργαστο «Διαμάντι» που ονομάζεται Αθλητισμός δεν έχει αξιοποιηθεί ώστε να προσφέρει έστω και τα ελάχιστα ανταποδοτικά οφέλη προς τους Ομίλους και τους Δημότες. Βάσει της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μπορεί να προβληθεί ως μία Αθλητική περιοχή, ένας Διεθνής πόλος έλξης για αθλητικές εκδηλώσεις και προετοιμασίες ομάδων.

 Αφήνουμε την “συντήρηση”, ξεκινάμε την ανάπτυξη.

Για να αναγνωριστεί ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης ως μία «Αθλητική πόλη» θα πρέπει να προβούμε στην:

  • Δημιουργία Ιστοσελίδας/Ηλεκτρονικής πύλης Αθλητισμού και βάσης δεδομένων ώστε να μπορεί ο Δήμος να διαχειρίζεται και να κοινοποιεί πληροφορία σχετική με τον Αθλητισμό (δίγλωσση).

Θα περιλαμβάνει:

Ενημέρωση προς τον πολίτη :

Αθλητικοί Σύλλογοι: Πλήρη κατάλογος συλλόγων με πληροφορίες τμημάτων, συνδρομών, επικοινωνίας κ.α

Εκδηλώσεις:  Ενημέρωση με εκδηλώσεις, events, φιλοξενίας ξένων ομάδων και προβεβλημένων προσώπων

Διακρίσεις:  Πλήρη ενημέρωση σχετικά με διακρίσεις, επιτυχίες,
συμμετοχές κ.α.

Ενημέρωση προς τους Συλλόγους/Αθλητές:

Εγκαταστάσεις  Διαθεσιμότητα / έργα / ανάπτυξη / φροντίδα αθλητικών
εγκαταστάσεων

Ευκαιρίες Συγκέντρωση αναγκών για την οικονομικότερη προσφορά.
Ανακοινώσεις επιδοτήσεων/αγώνων και άλλα/αποφάσεις/διαγωνισμούς

Ενημέρωση προς τους Επαγγελματίες:

           Ενημέρωση & διαφάνεια

           Μέσω της Διαδικτυακής πύλης για τον Αθλητισμό.

           Ιστοσελίδα αθλητισμού προς ενημέρωση των επαγγελματιών.

Ένα «Αθλητικό καλεντάρι» για όλο το έτος, με Πανελλήνια ή Διεθνές Τουρνουά όλων των αθλημάτων. Επικοινωνία με τα σωματεία για Συνδιοργάνωση Πανελληνίων και Διεθνών αγώνων.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΜΗΝΑΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Κύκλωπες

27-28-29 Δεκεμβρίου

ΚΥΚΛΩΠΑΚΙ Handball

24-25-26 Ιούνιος

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Beach Handball

20-24 Ιούνιος

MEDITERRANEAN open beach Handball Tournament

Ο.Α.Α. Τένις

24-25 Φεβρουάριος

Τουρνουά Ε3 12-16 ετών

Ο.Α.Α. Τένις

5-6 Μαϊου

Τουρνουά 2ο Βετεράνων άνω 25 ετών

Ο.Α.Α. Τένις

26-27 Μαΐου

Τουρνουά Πράσινο Επίπεδο 10 ετών

Ο.Α.Α. Τένις

22-23 Σεπτεμβρίου

Τουρνουά 4ο Κόκκινο – Πορτοκαλί επίπεδο

ΟΦΘΑ Κολύμβηση

Κυριακή του Θωμά

Διεθνές Αγώνας Φάρος Έλενα Σαϊρή

Εθνικός

10 Ιουνίου

Νηρηιδεια Κολυμβητικός αγώνας Ακαδημιών

ΣΕΒΑΣ

3 Μαρτίου

Διαβαλκανικό

ΣΕΒΑΣ

Ιούνιος

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

Ολυμπιάδα

Αύγουστος

Τουρνουά 3*3

ΟΦΘΑ Ιστιοπλοΐα

Αύγουστος

470 Masters Cup

NOA Ιστιοπλοΐα

Ιούλιος

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser 4.7

NOA Ιστιοπλοΐα

24-28 Ιουλίου

11th International NOA Regatta 2019

Ποδηλάτες Αλεξ/πολης

11 Μαΐου

Brevet Γη των Θρακών 300 χλμ

Ποδηλατες Αλεξ/πολης

28 Δεκεμβρίου

Πανευρωπαϊκό

  • Οργανωμένο τμήμα Αθλητισμού. Μέσα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης με αποκλειστική ασχολία τον τομέα του Αθλητισμού. Με οργάνωση και εποπτεία επίτευξη των στόχων.
  1. Οργάνωση Τμήμα Αθλητισμού:

Ένα σύστημα, όπως ο Δήμος, στηρίζεται στη τέχνη της οργάνωσης.

  1. Αντιδήμαρχος αθλητισμού

Λαμβάνει αποφάσεις κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμαρχο. Συσκέπτεται τακτικά με τους υφιστάμενους

  1. Ομάδα υποστήριξης Αθλητισμού
  • Υπεύθυνος ενημέρωσης
  • Υπεύθυνος άμεσης υποστήριξης
  • Υπεύθυνος εκδηλώσεων
  • Γραμματεία

Με διακριτούς ρόλους και υπευθυνότητες

  1. Τακτικό Αθλητικό Συμβούλιο

Τακτικό συμβούλιο με εκπροσώπους όλων των αθλημάτων όπου θα αναλύονται οι ανάγκες και θα λαμβάνονται συμβουλές. Σε κάθε συμβούλιο ο Δήμος θα αναλύει τις δράσεις από το προηγούμενο συμβούλιο και τι σκοπεύει να πράξει μέχρι το επόμενο.

  • Εξωτερικές Καινοτομίες / Ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη καλύτερη ενημέρωση του κοινού. Περισσότερες επιλογές επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
  • Δημιουργία Α.Τ.Δ.

Δημιουργία Αθλητικής Ταυτότητας Δημότη για όλους. Τόσο για τους αθλητές όσο και για τους ιδιώτες.
Η ταυτότητα θα προσφέρει την σωστή αξιολόγηση και καταγραφή των αθλητών σε κάθε σωματείο.

Η Αθλητική ταυτότητα θα περιέχει όνομα Σωματείου, ονοματεπώνυμο αθλητή, ημερομηνία γέννησης, Αριθμός Μητρώου, ημερομηνία έναρξης. Η ταυτότητα θα χρήζει ετήσια ανανέωση λόγω του ότι η ιατρική βεβαίωση έχει ισχύ για ένα έτος.

  • Δημιουργία Α.Κ.Ε.

Δημιουργία και λειτουργία «Ανοιχτό Κανάλι Επικοινωνίας» με τον τομέα Αθλητισμού του Δήμου. Επικοινωνίες μπορεί να περιλαμβάνουν και μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook Chat αλλά και ρομπότ εξυπηρέτησης.

  • Εγκαταστάσεις/Φιλοξενία
  • Καταγραφή, ενεργοποίηση και αξιοποίηση των περιφερειακών γηπέδων.
  • Αναβάθμιση των υπάρχων αθλητικών εγκαταστάσεων και ανέγερση νέων κτιρίων όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν Διεθνείς αγώνες ή προετοιμασίες ομάδων.
  • ΤΟ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

          Μία χρυσή ιστορία που πρέπει να επαναληφθεί. Το Οφείλουμε στους Δημότες

  • Συνδυάζοντας τον Πολιτισμό τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό δημιουργούμε τις νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Αλεξανδρούπολης στον χώρο δίπλα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και έναντι του Δημοτικού Κάμπινγκ.
  • Αθλητικό Κέντρο πολλαπλών αθλημάτων στο κτίριο του Vollhaus όπου θα στεγαστούν:
  1. Η Ενόργανη γυμναστική. 200 παιδιά και οι οικογένειες τους αξίζει να βρουν τις κατάλληλες συνθήκες για να πραγματοποιήσουν το όνειρο για σπουδαίες διακρίσεις. Στον νέο χώρο μαζί με την Ενόργανη γυμναστική θα μπορέσουν να λειτουργήσουν επίσης τμήμα τραμπολίνο, τμήμα ακροβατικής, τμήμα αεροβικής.
  2. Handball.
  3. Άρση βαρών
  4. Γυμναστήριο πολλών χρήσεων
  • Κατασκευή νέου κλειστού Προθερμαντηρίου δίπλα στο κλειστό «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» όπου θα επικοινωνούν μεταξύ τους.
  • Αναβάθμιση του Σκοπευτικού Ομίλου και υποστήριξη των πολιτών που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στην σκοποβολή.
  • Ανακαίνιση και συντήρηση του Προθερμαντηρίου ΚΕΓΕ
  1. Αντικατάσταση παρκέ
  2. Αντικατάσταση τα υπάρχοντα τζάμια με φιμέ
  3. Τοποθέτηση πίνακες αποτελεσμάτων
  4. Ανακαίνιση αποδυτηρίων
  5. Λειτουργία ζεστού νερού
  6. Τοποθέτηση επιπλέον εξωτερικού φωτισμού
  7. Τοποθέτηση σημάτων Εισόδου-Εξόδου
  • Κλειστό Γυμναστήριο Φερών
  1. Βελτίωση της θέρμανσης
  2. Ανανέωση των υδραυλικών του κτιρίου, της μόνωσης και της θέρμανσης
  3. Αντικατάσταση του παρκέ
  4. Αντικατάσταση του ταμπλό και πίνακες αποτελεσμάτων
  • Κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης «Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης»
  1. Κατασκευή σωστής ράμπας ΑΜΕΑ προς την είσοδο για την πισίνα
  2. Επιδιόρθωση των κουπαστών στον έξω χώρο.
  3. Αγορά κουβέρτας πισίνας για εξοικονόμηση 70%
  • Κατασκευή θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων σε διάφορα σημεία στην πόλη.
  • Διοργάνωση τακτικών ποδηλατικών αθλητικών εκδηλώσεων που ενισχύουν την κουλτούρα της χρήσης ποδηλάτου στην καθημερινότητα.
  • Δημιουργία τμημάτων ήπιας άθλησης για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ΚΑΠΗ, άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβητικούς κλπ. με γυμναστές που έχουν ανάλογη εμπειρία και γνώσεις και τη βοήθεια γιατρών για τον σχεδιασμό του προγράμματος.
  • Έμπρακτη και μετρήσιμη υποστήριξη των αθλητών ΑΜΕΑ που προβάλλουν διεθνώς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και προσφέρουν χαρά και υπερηφάνεια με τις νίκες και τις διακρίσεις τους.
  • Διοργάνωση του θεσμού της Γυμναστράδας. Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής κάθε ηλικίας με έμφαση στον μαζικό αθλητισμό και τον χορό με συμμετοχή συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα και σκοπό να στηρίξει την κοινωνικότητα μεταξύ των πολιτών και ταυτόχρονα να προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της πόλης. 
  • Διοργάνωση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνιστικού Φεστιβάλ κατά του Bullying και κάθε μορφής βίας, όπου μαθητές από σχολεία κάθε σχολικής βαθμίδας όλης της Ελλάδας καταθέτουν ένα πρωτότυπο δικό τους μουσικό κομμάτι σε μουσική, στίχους και εκτέλεση κατά του bullying και κάθε μορφής βίας.
    Το 1ο αντίστοιχο School Band Contest Festival, πραγματοποιήθηκε το 2017 με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου αντι bullying βιβλίου του Νίκου Μιχαλόπουλου , με τίτλο «ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ; ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ», επίσημο βιβλίο του συλλόγου ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, που κατέχει την Πανευρωπαϊκή Προεδρία για θέματα bullying και αγκαλιάστηκε από τη μαθητική κοινότητα με πρωτοφανή ανταπόκριση και με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, ακόμα και από ειδικά σχολεία. Έπαθλο του διαγωνισμού, για τους προκριθέντες στον τελικό, η κυκλοφορία του επίσημου cd του διαγωνισμού με τα τραγούδια τους.
    Με αφορμή τη διοργάνωση του φεστιβάλ, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θεσμό για την πόλη και με πολλές ακόμα εκδηλώσεις γύρω από το καυτό αυτό θέμα την εβδομάδα πριν τη διοργάνωση του τελικού, θα μπορούσε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να εξελιχθεί σε Δήμο -πρότυπο κατά του φαινομένου.
  • Προώθηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων για Οργάνωση νέων Hot αθλητικών αγώνων.
  • Διοργάνωση Αθλητικού Camp την καλοκαιρινή περίοδο.
  • Επιβράβευση όλων των αθλητών που διακρίθηκαν (1η, 2η και 3η θέση) στα Επίσημα Πρωταθλήματα εντός και εκτός Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε κίνητρο στα παιδιά  και ανταμείβουμε τους κόπους των  οικογενειών τους. Τους δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν παλεύουν μόνοι τους αλλά είμαστε δίπλα τους.
  • Στενή συνεργασία και έμπρακτη στήριξη των ναυταθλητικών σωματείων του Δήμου. Τα θαλάσσια σπορ πρέπει να κυριαρχούν σε ένα Δήμο που έχει το προνόμιο να βρέχεται από την θάλασσα.
  • Προώθηση των «BEACH SPORTS» μέσω της δημιουργίας γηπέδων BEACH VOLLEY – BEACH HANDBALL – BEACH SOCCER στην Δημοτική Πλαζ, στο δημοτικό κάμπινγκ και στη Δυτική χερσαία ζώνη του Λιμένα. Στόχος η ψυχαγωγία των πολιτών που ασχολούνται με αυτά τα αθλήματα αλλά και η διοργάνωση Πανελληνίων και Βαλκανικών τουρνουά.
  • Συνεργασία με την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος και της τοπικές λέσχες Μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου για την διοργάνωση αγώνων. Λαμπρό παράδειγμα η εντυπωσιακή ανάπτυξη του σιρκουί καρτ PICK PATRAS.
  • Παροχή κάθε υλικοτεχνικής υποδομής στους Ναυταθλητικούς ομίλους που προβάλλουν διεθνώς τον Δήμο. Η ιστιοπλοΐα ωριμάζει τα παιδιά αναπτύσσοντας την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την αυτοκυριαρχία τους.

Όλα τα προηγούμενα στοχεύουν σε μία καλύτερη διαχείριση πόρων και είσοδο στη νέα εποχή μέσω της  ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών.

Τίποτα λιγότερο από ένα μοναδικό «Sports BRAND» με ξεκάθαρη στρατηγική και μεσο-μακροχρόνιους στόχους.

Είναι ο τομέας που πρέπει να απογειώσει την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Πρώτο μέλημα του Δήμου θα είναι να  συνεργαστεί με τους επαγγελματίες του τουρισμού (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τουριστικοί πράκτορες, επιχειρήσεις εστίασης, υπηρεσίες μεταφορών, ξεναγοί, συλλογικοί φορείς εργαζομένων στους ανωτέρω τομείς, μουσεία κ.α.) προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε μια ενιαία τουριστική πολιτική  και στρατηγική για την προσέλκυση τουριστών – επισκεπτών σχεδιάζοντας μαζί την τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας για τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι σήμερα ο τουρισμός μας είναι συμπτωματικός και εξαρτάται μόνο από τις πολιτικές και οικονομικές διακυμάνσεις της γείτονος και μόνο χώρας .

Δεν θα επενδύσουμε σκέψη, ενέργεια και χρήματα σε λάθος κατευθύνσεις με άναρχη και άστοχη διαχείριση, κυνηγώντας τουρίστες που δεν ήρθαν και όπως φαίνεται δεν θα έρθουν ποτέ.  Άμεσος στόχος μας είναι το γεωγραφικό τόξο από την Θεσσαλονίκη έως την Κωνσταντινούπολη συμπεριλαμβανομένων και των δύο βόρειων μας  χωρών  της ευρωπαϊκής ένωσης, Βουλγαρίας και   Ρουμανίας. 

Οι ειδικοί και μόνο θα σχεδιάσουν, ένα εύστοχο σχέδιο δράσης, αφού ακούσουν τις προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αυτών δηλαδή που θα εφαρμόσουν  την θεωρία στην πράξη με στενό συμπαραστάτη τον Δήμο και με κεντρικό μήνυμα το από «ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» στο «ΕΦΙΚΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» μέσα από την δύναμη που έχει ο Τόπος η Ιστορία του και οι Άνθρωποι του .

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

  • την δημιουργία εξειδικευμένου φορέα – επιτροπή εποπτευόμενου από την ΤΙΕΔΑ, με καταστατικό σκοπό το marketing τόπου (place marketing – place branding), την τουριστική ανάπτυξη και προβολή  με την ουσιαστική συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό (Ξενοδόχοι, Τουριστικοί πράκτορες, επιχειρήσεις εστίασης κ.α.) και των θεσμικών φορέων (Σύνδεσμος ξενοδόχων Θράκης, Επιμελητήριο Έβρου, Εμπορικός Σύλλογος, Επαγγελματικά Σωματεία – Σύλλογοι, Μουσεία κ.α.)  του Δήμου.

Βασική ευθύνη του φορέα θα είναι η διερεύνηση  της ικανοποίησης των μέχρι σήμερα επισκεπτών και της   αναγνωρισιμότητας της περιοχής μας από τους ξένους τουρίστες,  που  στόχο πρέπει να  έχει  την ικανοποίηση των αναγκών των αγορών – στόχων στις οποίες απευθυνόμαστε . 

Δύο είναι τα σημεία που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα στον σχεδιασμό για να κριθεί ως επιτυχημένος . 

α) Οι επιχειρήσεις μας  και οι κάτοικοι μας να αποκτούν ικανοποίηση από την κατανάλωση των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρονται. 

β) οι προσδοκίες των αγορών – στόχων  να ικανοποιούνται σε τέτοιο βαθμό που τα αγαθά και οι υπηρεσίες που τους παρέχει ο τόπος μας, να  είναι αυτά τα οποία επιθυμούν να λάβουν. 

Άμεσοι   στρατηγικοί στόχοι του ενιαίου φορέα

  • Ενίσχυση της ταυτότητας της περιοχής μας  που θα στηρίζεται στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.
  • Δημιουργία επικοινωνιακής πολιτικής, και στρατηγικής ενίσχυσης του υπάρχοντος branding για τον Δήμο με την τοποθέτηση μας στις αγορές-στόχο ως προορισμό μοναδικής ταυτότητας.
  • Αύξηση των αφίξεων τα επόμενα 5 χρόνια και επέκταση σε νέες αγορές .
  • Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου μέσω της ανάπτυξης νέων μορφών τουρισμού (π.χ. αγροτουρισμού ,πεζοπορικού, ιαματικού  ,υπερηλίκων ) και προσέλκυση νέων επισκεπτών για αυτές τις μορφές και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. 
  • Αύξηση του ημερήσιου ποσού που διατίθεται ανά επισκέπτη

Άμεσοι  τακτικοί στόχοι

  • Την δημιουργία κεντρικής και υπεύθυνης διαχείρισης της ιστοσελίδας του Δήμου όπου θα υπάρχουν  επικαιροποιημένες και οργανωμένες ανά κατηγορία, συγκεντρωμένες, μορφοποιημένες και ομαδοποιημένες σε ενιαία αισθητική, το αυτονόητο, σε όλες τις  γλώσσες που χρειάζονται. Τη σύνδεση της επίσημης αυτής  σελίδας του Δήμου με το διαδίκτυο για την προβολή μας και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την υποδοχή των επισκεπτών, την καθοδήγηση και την εξυπηρέτηση τους. Ειδικότερα :
    • Εφαρμογή για smartphones & tablets με πλήρη τουριστικό οδηγό (Ενημέρωση, αξιοθέατα, φαγητό, ποτό, διασκέδαση, ψώνια) για τον επισκέπτη.
    • QR CODE σε όλα τα επισκέψιμα σημεία με link στην ιστοσελίδα με πλήρη σχετική ενημέρωση για το καθένα.
    • Ψηφιακό “ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ” όπου οι επισκέπτες του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα γίνονται οικειοθελώς μέλη του “ALEXANDROUPOLIS FAN CLUB”. Έτσι θα έχουν την δυνατότητα  να ενημερώνουν το τοπικό  ‘’trip advisor” για  πιθανά αρνητικά φαινόμενα που αντιμετώπισαν κατά την παραμονή τους στο Δήμο, να καταθέτουν δημιουργικές προτάσεις και απόψεις, και φυσικά να είναι σταθεροί αποδέκτες πρόσκλησης  με την δημιουργία αυτόματα βάσης δεδομένων υποψηφίων εκ νέου επισκεπτών, για κάθε νέα τουριστική πρόταση που θα γίνεται σε τακτική η έκτακτη βάση. Τα μέλη του FAN CLUB  θα συμμετέχουν σε κληρώσεις και διασκεδαστικούς διαγωνισμούς που θα γίνονται τακτικά με θέματα του Δήμου (Αξιοθέατα, ιστορία κλπ) , ανταποδίδοντας τους την συμμετοχή με  όμορφα αναμνηστικά δώρα που θα προσφέρουν επιχειρήσεις-χορηγοί.
    • Διαδικτυακή σύνδεση με οργανισμούς τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό για “ψηφιακή γνωριμία” .
  • Άνοιγμα σε νέες αγορές
  • Ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού.
  • Βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με στόχο την αύξηση των αφίξεων,
  • Αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής των τουριστών και τη μείωση της εποχικότητας.
  • Δημιουργία βάσης δεδομένων και καταχώρηση των στοιχείων.
  • Δημιουργία πακέτων φιλοξενίας
  • Δημιουργία συμβουλίου εθελοντών ξεναγών και παροχή εκπαίδευσης και γνώσης για ομαδικές ή και κατά μόνας ξεναγήσεις στην περιφέρεια του Δήμου, στους οικισμούς και στον αστικό ιστό.
  • Ανάδειξη και προβολή των Προϊστορικών θέσεων της περιοχής
  • Αναβίωση των µύθων του Δήμου (Σπηλιά του Κύκλωπα, Αρχαία Εγνατία, Διέλευση Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπάρτακος  κ.α.).
  • Επιδίωξη αεροπορικών συνδέσεων με χαμηλού κόστους  εταιρείες  και πρωτίστως  με Ολλανδία και Γερμανία 

Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός λόγω της πολυμορφίας του δείχνει να απομακρύνεται από το μοντέλο « ήλιος-θάλασσα » και με τα νέα δεδομένα ευνοούνται οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού .

ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ:

ΜΑΖΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    • Συνεδριακός Τουρισμός

Τα ταξίδια αυτά έχουν σχέση με επαγγελματικούς ή επιστημονικούς σκοπούς και τα  άτομα που συμμετέχουν σε μία τέτοια μορφή τουρισμού προέρχονται συνήθως από υψηλά κοινωνικά στρώματα με αποτέλεσμα να συμβάλλουν οικονομικά στην ανάπτυξη του τόπου επίσκεψης . Για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδριακού τουρισμού πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και οργανωτικές ικανότητες. Στον Δήμο μας λειτουργούν ξενοδοχεία υψηλών παροχών και εγκαταστάσεων  σε Πανελλαδικό επίπεδο τα οποία διαθέτουν άριστες υποδομές και ολοκληρωμένη επάρκεια για την φιλοξενία μεγάλων επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και σεμιναρίων.Η επανεκκίνηση αυτής της μορφής τουρισμού θα πρέπει συνδυαστικά να  συμπλεύσει πέραν της κατ επανάληψη υψηλής παροχής υπηρεσιών με τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου και κυρίως με την πυκνότητα και  την έλευση ανταγωνιστικών μεταξύ τους εταιρειών ως προς τις  τιμές και  τα δρομολόγια .

  • Εκθεσιακός τουρισμός

 Η μορφή αυτή του τουρισμού περιλαμβάνει τα άτομα που ταξιδεύουν ως εκθέτες, επισκέπτες, ή δουλεύουν στην οργάνωση μίας εμπορικής έκθεσης. Στη σύγχρονη εποχή οι εκθέσεις αποτελούν μεγάλα οικονομικά γεγονότα και συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.Ήδη πραγματοποιούνται στο δήμο μας  η Αγροκτηνοτροφική έκθεση Φερών και η Εμπορική έκθεση του Επιμελητήριου Έβρου καθώς και μικρότερες θεματικές εκθέσεις .

  • Θρησκευτικός Τουρισμός.

Αφορά προσκυνητές τουρίστες που με κίνητρο το θρησκευτικό συναίσθημα επισκέπτονται μία περιοχή. Η επίσκεψη αυτή μπορεί να είναι σε ναούς, εκκλησίες, μοναστήρια. Στα όρια του δήμου μας  η θρησκεία και η πίστη είναι πανταχού παρούσες. Από την  Αγία Αναστασία Μάκρης και την η ιερά μονή Παναγιάς του Έβρου επίσης στην Μάκρη  έως την ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου  στο Αετοχώρι  και την καθολική  εκκλησία . Μένει μόνο η οργανωμένη και στοχευμένη ανάδειξη των λατρευτικών χώρων και μνημείων ασύγκριτης πολιτισμικής αξίας όπως η Κοσμοσώτειρα Φερών ,για την οποία αναφερόμαστε  λεπτομερώς σε άλλη ενότητα .

    • Πολιτιστικός Τουρισμός

Έχει σχέση με τη πολιτιστική κληρονομιά μίας περιοχής η οποία είναι σημείο αναφοράς για επίσκεψη από τους τουρίστες. Είναι μορφή τουρισμού που μπορεί να γίνει καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και στην περιοχή μας μπορεί άνετα να συνδυαστεί και  με τον θρησκευτικό και με τον περιηγητικό και με τον ιατρικό .

  • Ενδυνάμωση του Πανελλήνιου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών
  • Διεθνές Φεστιβάλ Ποντιακής ,Θρακιώτικης ,Κεμανέ ,Κρητικής κλπ λύρας
  • Λαϊκός πολιτισμός (χοροί, πανηγύρια, δρώμενα )
  • Εισαγωγή παραστατικών τεχνών (performance, street theatre, σύγχρονος χορός)
  • Λαϊκό θέατρο (θέατρο σκιών Τουρκία –Ελλάδα )
  • Εκθέσεις ζωγραφικής
  • Φεστιβάλ κινηματογράφου με συγκεκριμένη θεματική( πχ παιδικός κινηματογράφος ) .
  • Παγκόσμια ημέρα της μουσικής,
  • Ωδεία,
  • Μουσικές μπάντες.
  • Ημέρα της ποίησης
    • Περιβαλλοντικός Τουρισμός – Φυσικές ομορφιές

Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο τεράστιας αξίας τουριστικό προϊόν που διαθέτουμε και ονομάζεται ΔΕΛΤΑ του ΕΒΡΟΥ. Ο παγκοσμίως γνωστός βιότοπος μας , με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές του πρέπει να αποτελεί βασικό προϊόν  της φυσιογνωμίας του Δήμου και της ταυτότητας του. Για το Δέλτα αναφερόμαστε λεπτομερώς στην ενότητα των Φερών .

  • Οικοτουρισμός

Αποτελεί  μορφή τουρισμού η οποία συνδέεται με διάφορες μορφές τουριστικής δραστηριότητας στη φύση όπως αναφερθήκαμε ανωτέρω στην ενότητα της Μακρης Αλεξανδρούπολης («τουρισμός φύσης» ή «φυσιολατρικός τουρισμός»). Ο  οικοτουρισμός συμπληρώνεται από ορισμένες άλλες μορφές τουρισμού (περιηγητικός/πεζοπορικός τουρισμός για τον οποίο γίνεται λεπτομερή αναφορά στην αντίστοιχη ενότητα και τον τουρισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων (τουρισμός περιπέτειας) που δεν συμβάλουν εξ ορισμού απαραίτητα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στο φυσικό περιβάλλον και εν μέρει έχουν έντονο το στοιχείο της περιπέτειας.Την τιμητική έχει η περιοχή μας όχι μόνο για τον υδροβιότοπο του Δέλτα του Έβρου αλλά για το ότι η πόλη μας είναι αφετηρία ή συνδυαστικός σταθμός με το δάσος τη Δαδιάς όπου αναπτύσσεται  οικολογικά αξιόλογη και ως επί το πλείστον περιοχή θεσμοθετημένης περιβαλλοντικής προστασίας  όπου  εμπεριέχονται δραστηριότητες που μπορεί να έχουν επιστημονικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα (τουρισμός παρατήρησης των οικοσυστημάτων). Στηρίζουμε το Δέλτα του Έβρου  – για το οποίο θα γίνει εκτενής αναφορά στην ενότητα των Φερών- και λέμε ναι σε αυτό το ρευστό πολιτισμικό σύνολο που καταργεί τις πολιτικές και προάγει τις σχέσεις των ανθρώπων. Υποστηρίζουμε την καταγραφή των ιδιοκτησιών των καλυβών και όχι το «ξήλωμα» τους με την αξιοποίηση ως οργανωμένων και ασφαλών δομών φιλοξενίας (τουρισμός περιπέτειας ) .

  • αγροτουρισμός

Σε αυτή την ήπια μορφή τουρισμού όπου οι επισκέπτες  μας θα πρέπει να γνωρίζουν τους αγροτικούς μας χώρους ,τις αγροτικές ασχολίες ,τα τοπικά προϊόντα ,τις παραδοσιακές κουζίνες και τα πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής μας .Στην κατηγορία  αυτή εντάσσεται η πρόταση μας για την ευρύτερη περιοχή της Μάκρης. Οι ελαιώνες της περιοχής αυτής έχουν την τιμή να παράγουν την ειδική ποικιλία της ελιάς Μάκρης. Μπορεί να μην έχουμε τα δέντρα των πέντε χιλιάδων  και πλέον ετών ,έχουμε όμως εκατοντάδες των χιλίων ετών .Είναι υποχρέωση μας να αναδειχθεί το σύνολο του ως ιστορικός ελαιώνας και μαζί με αυτόν και η  Μάκρη ως ένα άλλο ευρύτερο σύνολο.

  • Πλατεία Μάκρης – ανάδειξη νερόμυλου  και οθωμανικών λουτρών – χαμάμ
  • Αγία Αναστασία Μάκρης
  • Η προϊστορική τούμπα και η ονομαζόμενη Σπηλιά του Κύκλωπα  όπου υπάρχουν απομεινάρια  Νεολιθικού οικισμού εγκαταλελειμμένα σήμερα  καθώς και βυζαντινά οχυρωματικά έργα.
  • Μια περιοχή με σημαντική αλλά άγνωστη ταυτόχρονα ιστορία από τον μύθο ,την προϊστορία (νεολιθική εποχή) μέχρι την σημερινή πολιτισμική κληρονομιά. Στα πλαίσια της αγροτουριστικής ανάπτυξης θα πρέπει να συνδέσουμε την διατροφή με την πανίδα και την καλλιέργεια. Να δημιουργήσουμε περιπατητική διαδρομή για τους επισκέπτες το καλοκαίρι αλλά κυρίως για τους στοχοποιημένους επισκέπτες του χειμώνα, μέσα στον ελαιώνα και την ταξιδιωτική εμπειρία  της ηρεμίας κάτω και ανάμεσα στα υπεραιωνόβια δέντρα .
    • Περιηγητικός – πεζοπορικός Τουρισμός .

Δημιουργία και ανάδειξη διαδρομών με διεθνείς προδιαγραφές , τουριστικού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με μουσεία, Πανεπιστήμια, Αρχαιολογική Υπηρεσία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικούς, ορειβατικούς, ποδηλατικούς, προσκόπους, εθελοντές πυροσβέστες ενώνοντας  το χθες και το σήμερα (Ζώνη, Δίκελλα, Μακρη,  Κίρκη, Άβαντας, Νίψα, Λουτρά, Δορίσκος, Φέρες κ.α.).

Προβολή ανεκμετάλλευτων μέχρι σήμερα σημείων με ενδιαφέρον όπως :

  • τα πατητήρια στον Άβαντα,
  • η περιπατητική Διαδρομή Ελαιώνος Μάκρης ,
  • η περιπατητική διαδρομή των κάστρων του Άβαντα
  • οι Ανεμόμυλοι Μελίας και η γυρω περιοχή με ιστοριοδιφική  και αισθητική αξία , 
  • τα προβιομηχανικά κτίρια Κίρκης,
  • διαδρομές από και προς Via Egnatia
    • Ιατρικός – Θεραπευτικός – Ιαματικός Τουρισμός.

Όλα από την αρχή θα πρέπει να γίνουν στον χώρο της Τραιανούπολης που φιλοξενεί τις ομώνυμες ιαματικές πηγές που προσφέρουν υψηλής αξίας ποσιθεραπεία και  λουτροθεραπεία .

Από το 1995  (!) σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΤΙΕΔΑ  έχει η λουτρόπολη υπαχθεί σε  ολοκληρωμένο εκσυγχρονισμό βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών της με σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και πλήρως ανακαινισμένο και εμπλουτισμένο υδροθεραπευτήριο (νέοι ατομικοί λουτήρες , υδρομασάζ, εισπνοθεραπεία, ποσιθεραπεία κτλ.) Καθημερινά οι επισκέπτες δέχονται τις συμβουλές και τη βοήθεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού…. Μια επίσκεψη στο φωτογραφικό υλικό της ιστοσελίδας και μόνο εξηγεί απολύτως τους λόγους αποτυχίας  της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού

    • Τουρισμός Υπερηλίκων

Υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρωπαϊκά προγράμματα για την τρίτη ηλικία τα οποία αξιοποιούν έντονα κυρίως οι λαοί της Βόρειας Ευρώπης.Ένα από τα  χαρακτηριστικά των τουριστών αυτών είναι το υψηλό μορφωτικό επίπεδο και οικονομική άνεση.  Ο Δήμος μας πρέπει να αποτελέσει ένα σοβαρό προορισμό δημιουργώντας δομές δημιουργικής απασχόλησης, ενημέρωσης για την ιστορία και τον πολιτισμό μας προσφέροντας ταυτόχρονα ευκαιρίες και υπηρεσίες ψυχαγωγίας και χαλάρωσης στους υπερήλικες επισκέπτες μας

    • Σχολικός Τουρισμός

Οι σχολικές εκδρομές έχουν ιδιαίτερη σημασία σε δύο εποχές του χρόνου (Χειμώνα, Άνοιξη). Ο Δήμος μας οφείλει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του σε όλα τα επίπεδα (αξιοθέατα, νεανική διασκέδαση κλπ) και να τα επικοινωνήσει  δυναμικά και στοχευμένα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Οι μαθητές που θα επισκέπτονται τον τόπο μας πρέπει να τον βάζουν θετικά για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά τους ως μια πανέμορφη ανάμνηση και μια εμπειρία που θα ήθελαν να ξαναζήσουν.

    • Παιδικός Τουρισμός.

Αγροτικές παιδικές κατασκηνώσεις στην περιοχή των Φερών  με δημιουργικές δράσεις γύρω από τον πρωτογενή τομέα. Μέσα από την 15ήμερη σπορά και  καλλιέργεια φυτών, ψαρέματος στις όχθες του Έβρου, αρμέγοντας κατσίκες, αγελάδα, πρόβατα κ.λπ  έρχονται τα παιδιά μέσα στην ύπαιθρο σε άμεση επαφή με τη οικολογία . Σε συνεργασία με τι φάρμες της περιοχής θα γίνονται παρουσιάσεις στα παιδιά και με την χορήγηση προϊόντων τους θα έρχονται σε δημιουργική επαφή με την προετοιμασία και μαγειρική με υλικά της   θρακικής  γης.

    • Γαστρονομικός Τουρισμός
    • Δημιουργία Ινστιτούτου Γαστρονομίας σε επίπεδο Θράκης,
    • Θεματικά γεύματα
    • Γιορτή πίτας
    • Γιορτή κρασιού με αναβίωση εθίμων, τον Οκτώβριο, στην εποχή της ,τότε που προσφέρει η γη τα προϊόντα της  και όχι τον Αύγουστο που οι δραστηριότητες μας και οι γιορτές μας πρέπει να αναπτύσσονται μπροστά στην θάλασσα
    • Φεστιβάλ Παγωτού & Σοκολάτας τον Ιούνιο κάθε έτους.
    • Αθλητικός Τουρισμός

Υποστήριξη και ενίσχυση όλων των εκδηλώσεων που έχουν σχέση με την θάλασσα και το Θρακικό πέλαγος με ιδιαίτερο βάρος στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες που προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο το Δήμο μας στην ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρέπει να επενδύσουμε τουριστικά στο Θρακικό πέλαγος,  ένα πλεονέκτημα που αμέτρητες πόλεις θα ζήλευαν. Όμως και ο ορεινός όγκος προσφέρεται για πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις που θα προσελκύσουν αθλητές όπως π.χ.  η δημιουργία κατάλληλων ήπιων υποδομών (ξενώνες φιλοξενίας, αθλητικοί χώροι κλπ) για προσέλκυση μικρών ομάδων Μπάσκετ, Βόλεϊ, χάντμπολ κλπ με στόχο την ολιγοήμερη προπονητική προετοιμασία και την ξεκούραση. 

  • NAYTIKH EΒΔΟΜΑΔΑ

Αναβίωση της Ναυτικής εβδομάδος ως επίσημης γιορτής της Αλεξανδρούπολης.

Ζούμε σε έναν Δήμο που απλώνεται μπροστά στην θάλασσα και εμείς της γυρνάμε την πλάτη. Με δυο οργανωμένα ναυταθλητικά σωματεία  η πόλη , με σύστημα ναυτοπροσκόπων, με δυο δημοτικά κολυμβητήρια – το ένα σύγχρονο και κατάλληλο για τη διοργάνωση  επίσημων αγώνων, με πλήθος εθελοντών, κατά την θερινή περίοδο ενδεικτικά μπορούν να λάβουν χώρα παράλληλες :

  • Αθλητικές και Προσκοπικές δραστηριότητες.
  • Γνωριμία με  ιδιαίτερα αθλήματα όπως το  Κανόε – Καγιάκ & SUP,
  • Ναυτοπροσκοπικά παιχνίδια και επιδείξεις
  • Πολίτες όλων των ηλικιών να  κάνουν μια πρώτη γνωριμία με το άθλημα της κολύμβησης όπου οι ενήλικες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βασικές αρχές κολύμβησης και τα παιδιά με την παρουσία εθελοντών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε θαλάσσια παιχνίδια
  • εκθέσεις θεματικές
  • γνωριμία με τα  εντευκτήρια των ναυταθλητικών ομίλων  και  παρακολούθηση των προπονήσεων των Σχολών Ιστιοπλοΐας
  • γνωριμία με την Ιστιοπλοΐα τριγώνου «ΟΡΤΙΜΙΣΤ» & «LASER»
  • Βραδινή Κωπηλασία Προσκόπων με Φανούς.
  • Ράλι θρακικού πελάγους με αγωνιστική διαδρομή Αλεξανδρούπολης –Σαμοθράκης –Θάσου –Μακρης
  • Συμμετοχή των  ενώσεων επαγγελματικών φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, σωματείων φωτογραφίας, Συλλόγων Ερασιτεχνών και επαγγελματιών  Αλιέων Κεντρικό λιμεναρχείο ,ΟΛΑ κλπ

Όλοι πραγματικά μια γιορτή μπροστά στην θάλασσα. Ενδεικτικά : 

  • Αθλητικά σωματεία με τη  διοργάνωση αγώνων beach volley και  beach handball
  • Οικολογικές οργανώσεις με την ενημέρωση και δράση για την περιβαλλοντική προστασία των ακτών και των θαλασσών της χώρας.
  • Σύλλογος αιμοδοτών με εθελοντική αιμοδοσία υπέρ των πασχόντων από Μεσογειακή αναιμία.
  • Επιδείξεις- συναυλίες με την συμμετοχή των μαθητών μαθητριών  από το Μουσικό Σχολείο της πόλης, το δημοτικό ωδείο, την  ορχήστρα του Δημου μας.

Πρέπει να περάσουμε στους νέους ανθρώπους

ότι ο τόπος μας αξίζει

Αν δεν τον αγαπήσουμε εμείς

δεν θα πείσουμε κανέναν επισκέπτη!

Με βάση το νέο ΓΠΣ, θα οργανώσουμε τις δυνάμεις του Δήμου, ώστε να προβάλλει ως Δήμος  της Καινοτομίας και του Πολιτισμού και να λειτουργεί ως νέο Ελληνικό, Μεσογειακό Περιφερειακό Κέντρο της Ευρώπης στην Ανατολή με έξι στρατηγικούς  στόχους:

  • Πρώτη στρατηγική επιδίωξη μας είναι η αξιοποίηση της θέσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης στη Βαλκανική, στην Ευρώπη και τον Κόσμο, με ενεργοποίηση των σημαντικών υποδομών τις οποίες διαθέτει. 
  • Δεύτερη στρατηγική επιδίωξη είναι η συστηματική δημιουργία περιβάλλοντος υποβοήθησης της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των νέων, με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού περιβάλλοντος και δημιουργίας κέντρου στήριξης των επιχειρήσεων και των εξαγωγών. Καινοτομικές παρεμβάσεις στην Αγορά της πόλης και των μεγάλων οικισμών, ώστε να γίνει ελκυστική,  ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της.
  • Τρίτη στρατηγική επιδίωξη είναι η τουριστική ανάπτυξη η οποία αποκτά συγκεκριμένο περιεχόμενο με την αξιοποίηση του ξενοδοχειακού δυναμικού του Δήμου (συνεδριακός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, τουρισμός προορισμού και περιηγήσεων) και την αξιοποίηση του κόμβου των συνδυασμένων θαλάσσιων, οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών συγκοινωνιών. Ο πολιτισμός επίσης αποκτά αναπτυξιακό περιεχόμενο και συνδέεται με τον τουρισμό με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και με την ανάδειξη των μνημείων και της ιστορικής κληρονομιάς, όλων των περιόδων.
  • Τέταρτη στρατηγική επιδίωξη είναι η ενεργειακή  ανασυγκρότηση  (Γεωθερμία, παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), εφαρμογές στον  αγροτικό τομέα (Θερμοκηπιακές καλλιέργειες, υδροπονία κλπ).
  • Πέμπτη στρατηγική επιδίωξη είναι οι δράσεις για την αειφόρο και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, (π.χ. ΔΕΛΤΑ του Έβρου), για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής στην Πόλη με φροντίδα στην υγεία και στην υγιεινή. Ο νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός  θα εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους, θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της πόλης, την  οικιστική ανάπτυξη, το κυκλοφοριακό, τους ελεύθερους χώρους και θα θωρακίσει το Δήμο της Αλεξανδρούπολης στο σύνολό του, από τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις της μεγέθυνσης. Σημαντική είναι επίσης η δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων από ακραία φαινόμενα (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές  κλπ).
  • Έκτη στρατηγική επιδίωξη είναι η καινοτομία και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους στρατηγικούς στόχους και τις εκατοντάδες επι μέρους δράσεις που προκύπτουν από αυτούς, αλλά και να παρέχουν στους δημότες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με διαφάνεια και χαμηλό  κόστος.

Ως αυριανή  Δημοτική αρχή  δεσμευόμαστε  να:

  1. σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε επιχειρησιακά σχέδια με στόχο την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου.
  2. δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο. Το σχέδιο αυτό αφού περάσει από την διαδικασία της διαβούλευσης με τους φορείς και τους δημότες θα είναι 15τες και θα εγκρίνεται με δημοψήφισμα από τους δημότες και θα αποτελεί δέσμευση η υλοποίηση του για όλες τις δημοτικές παρατάξεις.
  3. διερευνούμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για την ίδρυση  αναπτυξιακής διαδημοτικής εταιρείας (Α.Ε Δήμων Αλεξ/πολης και Σαμοθράκης) με βασικό στόχο την μεγαλύτερη ευελιξία στην εκπόνηση, παρακολούθηση και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που αφορούν την ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Στην διοίκηση της εταιρείας αυτής θα συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις των  Δήμων Αλεξανδρούπολης & Σαμοθράκης και εκπρόσωποι φορέων όπως εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο, σύλλογος ξενοδόχων, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΟΛΑ κλπ
  4. υλοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 180 του Νόμου Κλεισθένη και συμμετέχουμε σε εταιρικά σχήματα που έχουν στόχο την ανάπτυξη στην περιοχή, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας , και την προβολή του Δήμου.
  5. διευρύνουμε και να αξιοποιήσουμε την εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου για  την αγροτική παραγωγή. 
  6. αξιοποιήσουμε  τα θερμικά και ιαματικά  πεδία της περιοχής  στον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα στα πλαίσια εκμετάλλευσης  εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
  7. διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα αντισταθμιστικά από την αιολική ενέργεια σε δράσεις που ωφελούν τους οικισμούς που έχουν τις εγκαταστάσεις στην περιοχή τους.
  8. σχεδιάσουμε και να αξιοποιήσουμε τις  εφαρμογές λύσεων  γεωθερμίας με  την δημιουργία  ινστιτούτου γεωθερμικών μελετών και έρευνας  με προτεινόμενη έδρα τα παλαιά μεταλλεία της Κίρκης.
  9. διεκδικήσουμε την άμεση  δημιουργία κόμβου στο ύψος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, γιατί όπως γνωρίζουμε,  η διασύνδεση του νοσοκομείου υλοποιείται από  τους δύο υπάρχοντες  κόμβους, γεγονός που προσθέτει σημαντικότατο χρόνο, στη μεταφορά ασθενών ή τραυματιών, στοιχείο που είναι κρίσιμο για την ζωή κάποιων συνανθρώπων μας.
  10. μεταφέρουμε κατόπιν διαβούλευσης και μελέτης σκοπιμότητας την Λαϊκή αγορά από την Οδό Παπαναστασίου στην παλιά της θέση στο παραλιακό δρόμο (από πλατεία ελευθερίας έως Αποθήκες ΚΥΔΕΠ). Έτσι διευκολύνουμε  την πρόσβαση  των καταναλωτών από όλους τους οικισμούς του Δήμου μέσω της Αστικής συγκοινωνίας και παράλληλα τονώνουμε την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις της περιοχής που είχαν μαραζώσει οικονομικά μετά την μετακίνηση της.
  11. επιδιώξουμε την απόκτηση των αποθηκών της πρώην ΚΥΔΕΠ και με ανάπλαση να δημιουργήσουμε δημοτική αγορά, Ιχθυαγορά και κρεαταγορά όπως προέβλεπε το χωροταξικό του 1985
  12. ενημερώνουμε τους δημότες σχετικά με σχέδια επενδύσεων   γεωστρατηγικού χαρακτήρα. Να μελετάμε και να παρακολουθούμε  τους όρους της επένδυσης και κυρίως τους περιβαντολλογικούς. Η επένδυση του LNG, θεωρούμε ότι συμβάλει στην προβολή της γεωστρατηγικής θέσης του Δήμου μας. Όμως υπάρχει η εκτίμηση ότι ασφαλέστερη περιβαντολλογικά θα ήταν η διαδικασία «κλειστού» κυκλώματος με επεξεργασία σε εγκατάσταση στην ακτή και όχι στην θάλασσα. Η επιλογή αυτή έχει την επιπλέον δυνατότητα λειτουργίας ατμοηλεκτρικού σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία, στα πλαίσια των αντισταθμιστικών που θα πρέπει πάντα να ζητά η Δημοτική αρχή, με την διαδικασία του εικονικού συμψηφισμού παραγόμενης με καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα κάλυπτε ανάγκες κυρίως σχολικών κτιρίων .

Δηλώνουμε ΚΑΘΕΤΑ αντίθετοι με μεταλλευτικές δραστηριότητες σχετικές με την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή.

Γαλάζια Οικονομία

Μετεξέλιξη της Αλεξανδρούπολης σε πυλώνα της Θαλάσσιας Οικονομίας στο Βόρειο Αιγαίο.

Η “γαλάζια” οικονομία αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν 500 δισ. ετησίως. Υπάρχει, όμως, δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης σε ορισμένους τομείς νέας παραγωγικής πραγματικότητας. Στους τομείς αυτούς -με εξαίρεση την αλιεία, όπου η ανάκαμψη των αποθεμάτων που έχουν εξαντληθεί θα απαιτήσει ένα φάσμα Ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων -οι περισσότεροι τομείς αναμένεται να παρουσιάσουν ταχύτατη ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες, παράλληλα με την αύξηση στο παγκόσμιο εισόδημα, την κατανάλωση και τον πληθυσμό. Για παράδειγμα, η ναυτιλία, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα μπορούσε να μεγεθυνθεί δύο έως και τρεις φορές μέχρι το 2030 ενώ παράλληλα εως και το 70% μπορεί να φτάσει το ποσοστό συνεισφοράς στην εθνική οικονομία από τις πλωτές πλατφόρμες παραγωγής “γαλάζιας ενέργειας”, παρέχοντας από 1,7 έως 3,6 GW σε όλο το Αιγαίο.

Ο Δήμος θα δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα στην ευρύτερη περιοχή. Η στρατηγική αυτή θα αναγνωρίζει ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι μοχλοί της ευρωπαϊκής εθνικής και τοπικής οικονομίας, με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία και αειφόρο ανάπτυξη.

Κύριοι άξονες αυτής της πολιτικής θα είναι:

  • Η  ενίσχυση της γνώσης
  • Η  αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων
  • Η  ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα θαλάσσιου σχεδιασμού
  • Η  ενίσχυση της έρευνας στο θαλάσσιο περιβάλλον
  • Η  δημιουργία δομής στήριξης θαλάσσιας επιχειρηματικότητας

Πρώτες δράσεις:

  • Δημιουργία Ναυτικού ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης με ενδεικτικά μαθήματα ειδικότητας όπως:  Ναυσιπλοΐα, Ευστάθεια, Φόρτωση, Ναυτική Τέχνη, Έκτακτες Ανάγκες, Τήρηση Φυλακής Γεφύρας, Ναυτικές Επικοινωνίες, Ναυτιλιακές Γνώσεις, Ναυτικά Αγγλικά κτλ
  • Δημιουργία  παραρτήματος του Ινστιτούτου Αλιείας που έχει έδρα την Καβάλα με συμμετοχή εκπαιδευτικών  και συλλογικών φορέων του θαλάσσιου χώρου και των παραγωγικών τάξεων της περιοχής, για να αποτελεί τον πρωτοποριακό επιστημονικό μηχανισμό στην προώθηση της τοπικής και περιφερειακής γαλάζιας ανάπτυξης.
  • Μελέτη  σκοπιμότητας και συνθηκών για την ίδρυση διαδημοτικής αναπτυξιακής εταιρείας με τον Δήμο Σαμοθράκης με κέντρικό σκοπό την αξιοποίηση της Γαλάζιας Οικονομίας.
  • Δημιουργία Μουσείου Υδάτινης ιστορίας Θράκης
  • Αναβίωση  της Ναυτικής Εβδομάδας
  • Στήριξη και συνεργασία με τους Αθλητικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα (NOA, Ο.Φ.Θ.Α,  κ.α)
  • Στόχος είναι η δομή στήριξης θαλάσσιας επιχειρηματικότητας  να στηρίξει τις προσπάθειες του δήμου και των επιχειρήσεων της περιοχής για τους στόχους της γαλάζιας οικονομίας με κάθε δυνατό μέσο και δυνατότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (π.χ  LEADER Αλιείας μέσα από το επόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας) ώστε να δημιουργηθούν οι ευκαιρίες τόσο για τη δυνατότητα βελτίωσης των αλιευτικών υποδομών και ενίσχυσης των αλιέων, όσο και γενικότερα, η στήριξη δράσεων τοπικής ανάπτυξης, η δημιουργία νέων μορφών επιχειρηματικότητας και η δημιουργία υποδομών.

Τα προβλήματα και οι προοπτικές του Πρωτογενούς τομέα καταγράφηκαν μετά από διαβούλευση με συμπολίτες μας που έχουν επενδύσει την ζωή τους στην Αγροτική Οικονομία και διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία και σαφή άποψη για τον τρόπο που πρέπει να πορεύεται μια Δημοτική αρχή στον τομέα αυτό.

Θέτουμε ως προτεραιότητα τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού του Δήμου, γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της περιοχής, εκτός των άλλων, περνάει υποχρεωτικά και μέσα από την ανασυγκρότηση του Αγροτικού Τομέα και τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ποιοτικού και βιώσιμου γεωργικού και κτηνοτροφικού μοντέλου μέσα από:

  • την ενίσχυση των δυναμικών καλλιεργειών, όπως δενδρώδεις, αμπελώνες, αρωματικά, κηπευτικά,
  • την παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας,
  • την δημιουργία θερμοκηπιακών μονάδων μέσα από την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου και του φυσικού αερίου,
  • την δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων που θα αξιοποιούν τα εργαλεία της ευφυούς γεωργίας/κτηνοτροφίας και θα επενδύουν στην κυκλική οικονομία, και
  • την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων (λάδι,  κρασί,  αλιεύματα, αρωματικά φυτά, κηπευτικά, κτηνοτροφικά προϊόντα) τόσο σε αγορές του εξωτερικού όσο και στην τοπική αγορά μέσα από την ανάδειξη της πλούσια παραδοσιακής κουζίνας.
  • Η μεταφορά κατόπιν διαβούλευσης και μελέτης σκοπιμότητας της Λαϊκής αγοράς από την Οδό Παπαναστασίου στο παραλιακό δρόμο (Απο πλατεία ελευθερίας έως Αποθήκες ΚΥΔΕΠ).
  • Δημιουργία θεματικού τομέα στις παιδικές κατασκηνώσεις με τίτλο “ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ” όπου θα υπάρχει διδακτική, βιωματική, δημιουργική απασχόληση των παιδιών σε ευχάριστες δράσεις όπως το ψάρεμα, οι καλλιέργειες, το άρμεγμα κλπ.   Στόχος μας η δημιουργία Παιδικής Αγροτικής κατασκήνωσης στην περιοχή Φερών.

Για αυτούς τους λόγους, εστιάζουμε στους παρακάτω άξονες:

  1. Αποκατάσταση Αγροτικής Οδοποιίας

Η καλή κατάσταση του αγροτικού δικτύου για να μπορούν να πηγαίνουν οι αγρότες/ κτηνοτρόφοι στους χώρους εργασίας τους (χωράφια, κτηνοτροφικές μονάδες) αποτελεί πρωταρχική ανάγκη. Δυστυχώς, η σημερινή κατάσταση στην αγροτική οδοποιία σε όλη την περιοχή του Δήμου μας δεν είναι απλώς τραγική αλλά και επικίνδυνη, ειδικά μετά από βροχές και άλλα καιρικά φαινόμενα,  η πρόσβαση είναι σχεδόν απαγορευτική!

Συνεπώς, η διάνοιξη και συντήρηση των δρόμων ώστε αυτοί να παραμένουν σε καλή κατάσταση είναι ένα ουσιαστικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί.

Γι αυτό, εμείς θα προβούμε στις παρακάτω ενέργειες:

  • Την επιδιόρθωση (μέσα από συμβάσεις με εργολάβους) των κεντρικών οδών, σύμφωνα με επιστημονικές μεθόδους, και όχι απλώς με πασαλείμματα.
  • Την συνεχή παρουσία των μηχανημάτων του Δήμου για συντήρηση/ επιδιόρθωση των δρόμων, όπου προκύπτει ανάγκη και όχι μέσα από πελατειακές σχέσεις. Αυτό φυσικά σημαίνει επίσης ότι τα μηχανήματα του Δήμου θα συντηρούνται τακτικά ώστε να είναι πάντα σε ετοιμότητα, και όχι όπως σήμερα όπου τα περισσότερα είναι παρατημένα.
  • Την οριοθέτηση και τον καθαρισμό των ρεμάτων Μέγα Ρέμα, Ρέμα Ειρήνη και Ρέμα Ιτέας που μπορεί να φέρει μεγάλο απόθεμα αδρανών υλικών ως υλικό για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας.
  • Ενημέρωση στους χρήστες των αγροτικών οδών για την σωστή τους χρήση με στόχο την ευκολότερη συντήρησή τους στο μέλλον.

2. Βελτίωση Αρδευτικού Δικτύου

Η άρδευση είναι ζωτικής σημασίας για τις καλλιέργειες. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει παραγωγή. Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις σε αυτό τον τομέα σήμερα είναι μηδαμινές. Η ειρωνεία εδώ είναι ότι είμαστε η περιοχή με το πλουσιότερο υδάτινο δυναμικό, αλλά με το μικρότερο ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων στην Περιφέρεια!

Αναγνωρίζοντας την σημασία της αξιοποίησης του νερού για την τόνωση της αγροτικής δραστηριότητας, το σχέδιό μας περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:

  • Αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου για όλες τις αγροτικές περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
  • Προώθηση της μελέτης για το αρδευτικό του Πετάλου για την εύρεση χρηματοδοτικού προγράμματος για την υλοποίησή του.
  • Υλοποίηση ενός προγράμματος κατασκευής μικρών υδροταμιευτήρων.
  • Ενέργειες για την αξιοποίηση του φράγματος της Καβησού και για την επαναδιεκδίκηση του φράγματος της Ιτέας.

3. Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών

Η στροφή από τις εκτατικές καλλιέργειες (σιτάρι, βαμβάκι κλπ) σε νέες και δυναμικές, υψηλής στρεμματικής προσόδου και εντάσεως εργασίας και με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως οι δενδρώδεις, το επιτραπέζιο αμπέλι, τα κηπευτικά κλπ, αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Εμείς θα υποστηρίξουμε μια τέτοια αλλαγή μέσα από βοηθητικές ενέργειες για τους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, προτείνουμε:

  • Την εκπόνηση μελέτης για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, που θα προτείνει τις καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή (εδαφοκλιματολογικές συνθήκες) και που παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον (εξαγωγές).
  • Ενημερωτικές δράσεις, όπως ημερίδες και επιμορφωτικά ταξίδια, προκειμένου οι αγρότες να αποκτήσουν γνώση και εμπειρίες βλέποντας από κοντά πετυχημένα παραδείγματα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και το εξωτερικό.
  • Θεματικές ημερίδες και συνέδρια για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχέσεων μεταξύ παραγωγών και εταιριών μεταποίησης, χονδρεμπόρους, αλυσίδες σουπερμάρκετ κλπ (στη βάση της συμβολαιακής γεωργίας).

4. Ενίσχυση της Κτηνοτροφίας

Αναγνωρίζοντας την σημασία για την ευρύτερη περιοχή των Φερών για την τοπική ανάπτυξη, η περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα.

Η μελλοντική λειτουργία του δημοτικού σφαγείου αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη αλλά από μόνη της δεν επαρκεί για την τόνωση της κτηνοτροφίας. Θα πρέπει παράλληλα να γίνουν κάποιες ενέργειες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Αναλυτικά, αυτές περιλαμβάνουν:

  • Την Δημιουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων

Πρόκειται για οριοθετημένες κτηνοτροφικές ζώνες στις οποίες υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για τη καλύτερη λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή καλύτερες συνθήκες εργασίας, μείωση του κόστους, προστασία του περιβάλλοντος και καλύτερη αξιοποίηση των βοσκοτόπων, βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, βελτίωση των συνθηκών για τα εκτρεφόμενα ζώα, και αναβάθμιση του αγροτικού τοπίου. Η θέση του κτηνοτροφικού πάρκου προτείνεται να είναι στην περιοχή που βρίσκεται το υφιστάμενο σε μη λειτουργία κτηνοτροφικό πάρκο, ή/και στην περιοχή κτηνοτροφικής πύκνωσης «Τσάι Μπαϊρα».

Για την δημιουργία του θα συσταθεί φορέας υπό την αιγίδα του Δήμου που θα αναλάβει και την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, όπως η οδική πρόσβαση, δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμός και διαχείριση αποβλήτων για τις μονάδες που θα εγκαθίστανται εντός του πάρκου.

Σίγουρα είναι ένα μεγάλο και φιλόδοξο εγχείρημα, εντούτοις, είναι ένα σημαντικό βήμα που θα βάλει την κτηνοτροφία μας σε γερά θεμέλια για το μέλλον.

5. Βελτίωση Βοσκοτόπων

Για την βελτίωση των βοσκοτόπων στην περιοχή θα εκπονηθεί μελέτη βοσκοϊκανότητας καθώς και ένα σχέδιο διαχείρισης για την περιοχή του Δέλτα.

Η πρώτη θα αναλύσει την δυνατότητα των βοσκοτόπων και θα υπολογίσει τον μέγιστο αριθμό ζώων που μπορούν να βόσκουν ανά εκτάριο, ενώ το διαχειριστικό σχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα και ενέργειες για να ενισχυθεί η κατάσταση των βοσκοτόπων, και να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων.

Ενδεικτικά κάποια μέτρα που θα περιλαμβάνονται αφορούν:

  • Μέτρα βελτίωσης βοσκήσιμης ύλης (όπως εναλλαγή περιοχών βόσκησης).
  • Καθαρισμός περιοχών όπου η βλάστηση έχει πυκνώσει ώστε να μην προκαλεί δυσκολίες στα ζώα (όπως τραυματισμούς, απώλειες ενωτίων κλπ).
  • Ζώνες ανάπτυξης κτηνοτροφικών φυτών.
  • Εντοπισμός σημείων για κατασκευή χώρων παραμονής των ζώων (σκέπαστρα) και ποτίστρες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κτηνοτρόφου.

Τα οφέλη από τα παραπάνω μέτρα είναι πολλά και αφορούν: α) την μείωση του κόστους εκτροφής των ζώων (καθώς αυτά θα τρέφονται για περισσότερο διάστημα από την φύση και συνεπώς θα μειωθεί η ποσότητα ζωοτροφών), β) την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, και γ) τη εισαγωγή νέων κτηνοτρόφων στο επάγγελμα.

  • Προγράμματα κατάρτισης για τους κτηνοτρόφους. γύρω από νέες μορφές συνεργασίας (συστέγαση εκμεταλλεύσεων), και μεθόδους αύξησης της αξίας των προϊόντων (συσκευασία, brand, νέα προϊόντα).   
  • Υποστηρικτικές ενέργειες, σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ, για την πιστοποίηση ως ΠΟΠ/ΠΓΕ των δύο βασικών προϊόντων, του μοσχαρίσιου και του αιγοπρόβειου κρέατος της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα.     

6. Αξιοποίηση της Γεωθερμίας και του Φυσικού Αερίου

Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Άνθειας-Αρίστηνου καθώς και του δικτύου φυσικού αερίου μπορεί πραγματικά να «απογειώσει» τον αγροτικό τομέα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για απασχόληση και επενδύσεις στην γεωργία.

Εμείς στοχεύουμε στην δημιουργία βιώσιμων μονάδων (θερμοκήπια συμβατικά ή που θα χρησιμοποιούν την μέθοδο της υδροπονίας) που θα χρησιμοποιούν την προσφερόμενη ενέργεια για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων υψηλής αξίας.

Ειδικότερα, προτείνουμε:

  • Για το Γεωθερμικό Πεδίο θα επισπεύσουμε την χρήση του ζεστού νερού για όλες τις μορφές της πρωτογενούς παραγωγής, μέσα από ένα σχέδιο διαχείρισης (δυναμικό του γεωθερμικού πεδίου, τιμολόγηση, λειτουργία κλπ). Επιπλέον, θα θεσπιστούν κίνητρα για την εγκατάσταση θερμοκηπιακών μονάδων, με έμφαση στα συλλογικά σχήματα.
  • Για το Φυσικό Αέριο, στοχεύουμε στην δημιουργία ενός δικτύου παροχής ζεστού νερού που θα συνδέει τον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου στους Κήπους, με γεωργικές εκμεταλλεύσεις θερμοκηπιακού τύπου ή θερμαινόμενων καλλιεργειών (λ.χ. θερμαινόμενο σπαράγγι).     

7.Προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας

Η κυκλική οικονομία βασίζεται στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών (βιομάζα) και των κτηνοτροφικών αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας. Με άλλα λόγια, αυτό που μέχρι σήμερα πετιέται ή παραμένει στο χωράφι ή σε ένα βουστάσιο στην ουσία περιέχει ενεργειακή αξία και κατ’ επέκταση δημιουργεί κέρδη. Συνεπώς, η στροφή σε επενδυτικά σχέδια για την κυκλική οικονομία θα μπορέσει να αναζωογονήσει την αγροτική οικονομία.

Πρότασή μας είναι η λειτουργία δύο μονάδων, μία για συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – θερμότητας από βιομάζα στην περιοχή της Τραϊανούπολης (δυναμικότητας περίπου 0,5 MW) και μία μονάδα βιοαερίου στις Φέρες (0,5 MW). Οι μονάδες αυτές, εκτός από ένα συμπληρωματικό εισόδημα για αγρότες και κτηνοτρόφους μέσα από την πώληση των υπολειμμάτων/αποβλήτων, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας μέσα στις μονάδες αυτές και έσοδα για τους μετόχους της εταιρείας που μπορεί αν είναι και οι ίδιοι οι παραγωγοί (π.χ. μέσα από τη σύσταση μιας Ενεργειακής Κοινότητας).

Επιπλέον, η πρώτη μονάδα θα συμβάλλει και στον καθαρισμό των δασικών περιοχών από συσσωρευμένες ποσότητες υπολειμμάτων που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Στην μονάδα αξιοποίησης κτηνοτροφικών αποβλήτων, εκτός από την παραγόμενη ενέργεια, θα παράγεται επίσης ως παραπροϊόν κοπριά που θα μπορεί να πωληθεί ως οργανικό λίπασμα/εδαφοβελτιωτικό.

Για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται πρώτα η εκπόνηση δύο μελετών:

  • Μια μελέτη καταγραφής της διαθέσιμης βιομάζας από υπολείμματα καλλιεργειών και από δασικά υπολείμματα της ευρύτερης περιοχής, που θα περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για την χωροθέτηση της μονάδας και σχέδιο λειτουργίας της (μια τέτοια πρόσφατα εκπόνησε και ο Δήμος Ορεστιάδας).
  • Μια μελέτη καταγραφής της διαθεσιμότητας σε πρώτες ύλες (κτηνοτροφικά απόβλητα, λάδια, κλπ) για την δημιουργία μονάδας βιοαερίου, επίσης με προτάσεις για την χωροθέτηση της μονάδας και σχέδιο λειτουργίας.

8.Ενίσχυση της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Ως Δημοτική Αρχή θα αναπτύξουμε ηλεκτρονική εφαρμογή για την διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα.

Στόχος της εφαρμογής αυτής θα είναι η ένωση των στοιχείων όσο το δυνατόν περισσότερων υπηρεσιών (αρχαιολογία, πολεοδομία, δασαρχείο, υπηρεσία περιβάλλοντος, κλπ) ώστε όποιος θέλει να ιδρύσει μια επιχείρηση σχετική με τον πρωτογενή τομέα να έχει την δυνατότητα να κάνει χρήση αυτής της εφαρμογής για την συλλογή των απαιτούμενων δεδομένων/εγγράφων αντί να ταλαιπωρείται πηγαίνοντας στην κάθε υπηρεσία ξεχωριστά.

Για παράδειγμα εάν κάποιος αποφασίσει να ιδρύσει μια κτηνοτροφική μονάδα, χρειάζεται να πάρει βεβαιώσεις από πολεοδομία, αρχαιολογία, δασαρχείο, υπηρεσία περιβάλλοντος, κλπ. Με την χρήση της εφαρμογής, αυτός θα εισάγει τις συντεταγμένες του τεμαχίου, όπου θα του δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες λ.χ. σχετικά με το αν βρίσκεται ή όχι σε περιοχή κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Στην περίπτωση που δεν ανήκει, η εφαρμογή του θα δίνει τη δυνατότητα να τυπώνει απευθείας την βεβαίωση της αρχαιολογίας. Αν η αρχαιολογία δεν έχει στοιχεία, θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση για την γνωμοδότηση της υπηρεσίας. Με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργεί η διαδικασία και για τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.   

9.Δημιουργία Κεντρικής Δημοτικής Αγοράς

Η λαϊκή αγορά είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός που δίνει την δυνατότητα εφοδιασμού των δημοτών με βασικά προϊόντα διατροφής (φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας κλπ) κατευθείαν από το χωράφι. Από την άλλη πλευρά, δίνεται η δυνατότητα στους τοπικούς παραγωγούς να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους κατευθείαν στον καταναλωτή.

Για την ενίσχυση του θεσμού αυτού αλλά και για την καλύτερη ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών για προμήθεια φρέσκων τροφίμων σε καθημερινή βάση, προτείνουμε την δημιουργία μιας σκεπαστής Κεντρικής Δημοτικής Αγοράς, η οποία θα φιλοξενεί ντόπιους παραγωγούς και εμπόρους. Μέσα από αυτή, ο κάθε παραγωγός και έμπορος θα μπορεί να πουλάει τα προϊόντα του, όσες φορές την εβδομάδα επιθυμεί, αντί μόνο για δύο φορές την εβδομάδα που ισχύει σήμερα με τις δύο λαϊκές (Πέμπτη, Σάββατο).

Η Κεντρική Δημοτική Αγορά έχει πολλά οφέλη, όπως:

H προστασία των παραγωγών και των εμπορευμάτων τους από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (καύσωνες, βροχή κλπ),

  • Η καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών-δημοτών.
  • Η ενίσχυση της εικόνας της πόλης, δημιουργώντας ένα σημείο αναφοράς για τους δημότες και ένα πόλο έλξης για τους τουρίστες (όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις), όπου ο καθένας θα μπορεί άνετα να κάνει την βόλτα του μέσα σε αυτή χωρίς το άγχος του καιρού ή του κυκλοφοριακού.
  • Η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και την βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά το μηνιαίο μίσθωμα ενός χώρου στην Αγορά, αυτό θα καθοριστεί με τρόπο ώστε το ύψος του να καλύπτεται πλήρως από τα οφέλη που θα προκύπτουν από την συμμετοχή του κάθε παραγωγού-εμπόρου σε αυτή.

Σχετικά με τον χώρο εγκατάστασής, ο χώρος που συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα είναι οι αποθήκες της ΚΥΔΕΠ. Η επίλυση των προβλημάτων που συνοδεύουν αυτόν το χώρο και η εξεύρεση λύσης ικανοποιητικής για όλους, αποτελεί για εμάς δέσμευση. Αυτός ο χώρος μπορεί να στεγάσει και την Ιχθυαγορά

Οι δημότες-καταναλωτές και οι παραγωγοί/έμποροι μας δικαιούνται να αποκτήσουν μια δημοτική αγορά αντάξια των προσδοκιών τους!

10.Συνεργασίες με Φορείς που εμπλέκονται στον Πρωτογενή Τομέα

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, ρόλο πρέπει να έχουν όλοι οι φορείς που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα, δηλαδή το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ. (επιστημονική γνώση), η Δημοσυνεταιριστική (τεχνική στήριξη) καθώς και άλλοι φορείς όπως τα Κ.Ε.Κ. και το Γραφείο Δια Βίου Μάθησης (εκπαίδευση και κατάρτιση).

Περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου αγροτικοί συνεταιρισμοί, πανεπιστήμια και δημόσιοι φορείς συνεργάζονται πάνω σε ζητήματα καλλιέργειας/εκτροφής, οργάνωσης μονάδων και προώθησης προϊόντων, είναι παραδείγματα επιτυχούς συνεργασίας.

Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει και άλλες ενέργειες όπως η δημιουργία διετών δομών εκπαίδευσης πάνω σε θέματα γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής υπό τη σκέπη του πανεπιστημίου. Η περιοχή των Φερών πληροί τις προϋποθέσεις ώστε αυτός ο θεσμός να πάρει σάρκα και οστά στο μέλλον, που μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.

Για όλα τα παραπάνω απαιτείται η επανεργοποίηση του θεσμοθετημένου Συμβούλιου Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο, μεταξύ των άλλων, θα αναλάβει και τον συντονισμό των ενεργειών με τους φορείς αυτούς εκ μέρους του Δήμου για τον σχεδιασμό και την στρατηγική για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της περιοχής μας.

11. Στήριξη νέων Αγροτών / Συλλογικών Σχημάτων

Στόχος μας είναι η στήριξη των νέων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα καθώς και των συλλογικών σχημάτων, στο πνεύμα «η ισχύς εν τη ενώσει».

Γι αυτό προτείνουμε, μεταξύ άλλων, τα εξής μέτρα:

  • Θα διαθέσουμε δημοτικές εκτάσεις και θα δημιουργήσουμε κίνητρα για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Θα στηρίξουμε τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τις Ομάδες Παραγωγών (ν.43854/2016) για την παραγωγή και διάθεση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από μικρούς παραγωγούς.
  • Θα διευκολύνουμε την δημιουργία συνεταιρισμών μέσα από την διεκδίκηση για μείωση του ελάχιστου αριθμού ατόμων από τους 20 στους 10 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και από τους 10 στους 5 που απαιτείται για έναν Αλιευτικό Συνεταιρισμό ή έναν Αγροτικό με μέλη αποκλειστικά καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων.
  • Θα προωθήσουμε τις τοπικές συμπράξεις με αγρότες (Συνεταιρισμούς, Ομάδες κλπ) για να δημιουργήσουμε Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κοιν.), ένας νέος θεσμός που έχει ως στόχο να ενισχύσει την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών από επιχειρήσεις, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιώτες, ώστε εκτός από καταναλωτές να γίνουν και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είτε θα πωλούν στο δίκτυο είτε θα συμψηφίζουν με το ρεύμα που δαπανούν. Με τις συμπράξεις αυτές μειώνεται σημαντικά το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας άρα και το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

12.Στήριξη της Αλιείας

Η αλιεία αποτελεί μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την περιοχή, που απασχολεί πολλές οικογένειες που τροφοδοτούν την τοπική αγορά με φρέσκα, υψηλής ποιότητας, ψάρια και λοιπά θαλάσσια είδη.

Για την στήριξη αυτού του τόσο σημαντικού κλάδου, δεσμευόμαστε για την κατασκευή της Ιχθυαγοράς το συντομότερο δυνατόν, ώστε να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο και να δώσει μια νέα ώθηση στην οικονομική αυτή δραστηριότητα.

Επιπλέον, στα σχέδιά μας είναι και η αναβάθμιση των υποδομών της Ιχθυόσκαλας, ένα πάγιο αίτημα των συνδημοτών αλιέων μας.

Είναι θλιβερό το ότι την 4η Οκτωβρίου κάθε χρόνου (παγκόσμια ημέρα των ζώων) βλέπουμε στα social media αμέτρητα πολιτικά πρόσωπα (Βουλευτές, Δημάρχους, Περιφερειάρχες, Συμβούλους κλπ) να “ανεβάζουν” φωτογραφίες με ζώα και να στέλνουν ευχές για να δείξουν τα φιλοζωικά τους αισθήματα και να μένουν μόνο εκεί .

Το πρόβλημα όμως παραμένει και είναι μεγάλο. Τα αδέσποτα συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και κατά συνέπεια να ταλαιπωρούν τους πολίτες. Μια καλύτερη τύχη γι αυτά τα πλάσματα, θα βελτίωνε και την καθημερινή ζωή των Δημοτών.

Με στοχοπροσήλωση και  ενδιαφέρον θα εξασφαλίσουμε  την χρηματοδότηση των υποδομών  για την λύση του προβλήματος και την επούλωση της πληγής.  Έτσι θα δράσουμε:

  1. Δημιουργία ειδικού τμήματος “ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΖΩΩΝ” στην  Δημοτική Αστυνομία, με πλήρη υποστήριξη από πλευράς υλικοτεχνικής επάρκειας, για την αυστηρή επίβλεψη και τον εντοπισμό φαινομένων όπως η κακοποίηση των ζώων ,αφού προηγουμένως :
  • πραγματοποιηθεί  ψηφιοποίηση όλου του αρχείου και μητρώου των αδέσποτων του δήμου,
  • γίνει δήλωση των  δεσποζόμενων ζώων προκειμένου να βοηθάμε τους δημότες με το να τους θυμίζουμε τον ιατρικό έλεγχο του κατοικίδιού τους, να τους επιδοτούμε στειρώσεις και να γίνεται τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπ,
  • γίνει συνεπικούρηση στις υιοθεσίες και φιλοξενίες αδέσποτων ζώων του δήμου,
  • τεθεί σε κυκλοφορία αυτοκίνητο για την μεταφορά τους τηρώντας την υγειονομική νομοθεσία (αποστείρωση),
  • διαμορφωθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού, που γίνεται σε σύμπραξη με τις φιλοζωικές οργανωμένες δομές ,
  • γίνονται τακτικές ενημερώσεις σχολείων και εκδηλώσεις με ένα πρόγραμμα στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων.
  1. Με την τοποθέτηση  ηλεκτρονικού τσιπ σε όλα τα καταγεγραμμένα ζώα και την χρήση scanner (αναγνώριση με μικροτσίπ) θα ελέγχονται τα δεσποζόμενα για την υγιεινή τους κατά τις περιπατητικές τους δραστηριότητες, την αμέλεια ιατρικού ελέγχου και εμβολιασμού τους, την εφαρμογή της νομοθεσίας κλπ.
  2. Καταγραφή και περισυλλογή  των αδέσποτων από τους δρόμους.
  3. Κτηνιατρική εξέταση και φροντίδα των ζώων που θα περισυλλεγούν.
  4. Αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στο κυνοκομείο και η αναβάθμιση του σε μεγαλύτερο.
  5. Διαμόρφωση του χώρου για επισκεψιμότητα, προκειμένου να υποδεχτεί μαθητές από σχολεία και οικογένειες, με απόλυτη ασφάλεια για τους πολίτες.
  6. Ξενάγηση, περιήγηση, ενημέρωση και γνωριμία με τα αδέσποτα.
  7. Ονοματοδοσία από μαθητές ως νονοί/νονές σε ένα αδέσποτο επιλογής τους.
  8. Κάθε αδέσποτο θα φωτογραφηθεί και οι φωτογραφίες όλων θα καταχωρούνται στην ειδική σελίδα της ιστοσελίδας του Δήμου, ώστε να υπάρχει πρόσβαση από όλο τον κόσμο για δυνατότητα ελεγχόμενων υιοθεσιών. Πρόγραμμα επιδότησης υιοθεσιών (π.χ με τροφές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ).
  9. Θα θεσπίσουμε ετήσια γιορτή  Φιλοζωίας (PET-TOP FESTIVAL) όπου οι πολίτες θα παρουσιάζουν τα πρώην  και νυν αδέσποτα που υιοθέτησαν καθώς και θα βραβεύονται για την φροντίδα που παρέχουν.
  10. Ενημέρωση οργανωμένη και υπεύθυνη  σχετικά με την περισυλλογή, καταγραφή, κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο υγείας, την ηλεκτρονική σήμανση, στείρωση, τον αντιλυσσικό εμβολιασμό, την υιοθεσία ή την επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων, την περίθαλψη σε τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα, την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα φιλοζωίας.
  11. Μέσω των οργανωμένων δομών θα προσκαλέσουμε τον πολίτη να μην παρατάει ή σκοτώνει το ζωντανό του άλλα να το παραδίδει στο Δήμο.
  12. Ειδικά για την περίπτωση των κουταβιών θα πρέπει η επιμέλεια και ο πολιτισμός μας για αυτά να επικεντρωθεί σε τρία σημεία :
  • Σε ξεχωριστό χώρο φιλοξενίας των κουταβιών μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολίων τους και τη ειδικής διατροφής που χρειάζονται
  • Σε χώρο αναρρωτηρίου με συνεχή φύλαξη και ανταπόκριση της φροντίδας  του Δήμου κάθε στιγμή της ημέρας κ νύχτας,
  • Στην επανένταξη στον φυσικό χώρο τους και στην  διασφάλιση της  σίτισης τους (ποιοτική τόσο εντός  όσο και εκτός του χώρου φιλοξενίας ) ,με συμμετοχή πάντα των  εθελοντών.
  1. Στην διαμόρφωση ειδικών χώρων (αυλές με φυσική και τεχνητή σκίαση ) για τα ζώα που μεγάλωσαν μέσα σε κυνοκομείο και η κοινωνικοποίηση τους είναι διαφορετική ,ελεύθερα μέσα σε αγέλες .
  2. Θα εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία ως προς την αποτέφρωση των αδέσποτων νεκρών ζώων και όσων ιδιοκτητών νεκρών ζώων, το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους.
  3. Την δημιουργία Δημοτικού κοιμητηρίου ζώων για όσους επιλέγουν την υγειονομική ταφή.
  4. Η κατασκευή περιφραγμένων χώρων «βόλτας» σκύλων, προκειμένου να δοθεί μία ικανοποιητική λύση στο χρόνιο πρόβλημα κατόχων και μη κατόχων σκύλων.

Στόχος μας  είναι :

Να αναδείξουμε  το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται ενεργά,

  • Να προσελκύσουμε  οργανωμένα και αξιόπιστα εθελοντές( πχ άτομα για την περισυλλογή φοβικών),
  • Να αναδιοργανώσουμε την φιλοζωική μας δράση  με ανοιχτή πρόσκληση   προς συμμετοχή  στους κτηνιάτρους του Δήμου μας ,
  • Να ενισχύσουμε οικονομικά   τις δράσεις τους,
  • Να αποτελέσει  δομημένη βάση η  ψηφιακή πλατφόρμα αποτελεσματικής προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες και ,
  • Οι κάτοχοι ζώων  να τηρούν τις υποχρεώσεις τους σαν ιδιοκτήτες και να συνεργάζονται με τον Δήμο προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί το θέμα «αδέσποτα» πολιτισμένα, δίνοντας στις έννοιες «ευαισθησία και υπευθυνότητα» το πραγματικό τους νόημα.

Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε στην  εικόνα πολιτισμού της κοινωνίας μας, με τους τρόπους συμπεριφοράς  μας ,την αξιοπρεπή διαβίωση, την αγάπη και την ειλικρινή φιλοζωία.

Δημότης συμμετέχει στον έλεγχο του Δήμου!!!!

Πρώτα ΕΣΥ!  Ο νέος Δημότης. Γεμάτος ενέργεια,  με  όμορφα όνειρα αλλά και  απογοητεύσεις. Με υψηλούς στόχους και αποφασιστικότητα για επιτυχία.

Πρώτα ΕΣΥ!  Η γυναίκα. Η μάνα.  Η σύζυγος. Το στήριγμα της οικογένειας στον καθημερινό αγώνα.

Πρώτα ΕΣΥ!  Ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς. Το βασικό κύτταρο  του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής ανάπτυξης.

Πρώτα ΕΣΥ!  Το άτομο με ειδικές ανάγκες που διεκδικείς ίσες ευκαιρίες σε όλους του τομείς της κοινωνικής ζωής του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Πρώτα ΕΣΥ!  Ο άνθρωπος της καινοτομίας και της τεχνολογίας στον Ψηφιακό κόσμο που υπηρετείς τον πολίτη.

Πρώτα ΕΣΥ!  Ο υπερήλικας, ο συνταξιούχος  που συνέβαλες με τον κόπο, τον ιδρώτα  και την δουλειά ετών στην εξέλιξη του Δήμου μας.

Πρώτα ΕΣΥ!  Ο φιλόζωος με την αγάπη σου για τα ζώα και το περιβάλλον και με  τις υπέροχες ευαισθησίες που ομορφαίνουν την καθημερινότητα μας.

Πρώτα ΕΣΥ!  Ο άνεργος. Με την καθημερινή αγωνία και αναζήτηση, την αμφιβολία και την ανασφάλεια για το  αύριο.

Πρώτα ΕΣΥ!  Ο επιστήμονας που με την γνώση και την υψηλή  κατάρτιση υπηρετείς τον συνάνθρωπο!

Πρώτα ΕΣΥ!  Ο εργαζόμενος, ο επαγγελματίας, ο επιχειρηματίας! Η ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας!

Πρώτα ΕΣΥ!  Ο υπηρέτης του Πολιτισμού, που λατρεύεις την παράδοση, την λαογραφία, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα μας.

Πρώτα ΕΣΥ!  Ο Αθλητής με την επιμονή, την αγωνιστικότητα και την αγάπη σου για την Νίκη.

Πρώτα ΕΣΥ!  Ο Δημότης, ο συμπολίτης, ο συνάνθρωπος και φίλος μας!

ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!