Πρόταση ίδρυσης μουσείου υδάτινης ιστορίας Θράκης!

Το 2003,  όντας στρατιωτικός, μετατέθηκα σε Μονάδα του Λιτοχώρου του Νομού Πιερίας.

Στην πρώτη οικογενειακή έξοδο στο Λιτόχωρο, ρωτήσαμε τους ντόπιους  για τα αξιοθέατα και γενικότερα για πιθανά ενδιαφέροντα  μέρη  του Λιτοχώρου που θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε.

Η απάντηση τους μας άφησε άναυδους. Το Λιτόχωρο φημίζεται για την Ναυτική του παράδοση και για το Ναυτικό του Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του Δημαρχείου.

Νιώσαμε έκπληξη και  παράπονο ως καταγόμενοι από την Αλεξανδρούπολη, μια παραθαλάσσια πόλη που ουσιαστικά αναπτύχθηκε από το λιμάνι, με τεράστια ναυτική ιστορία και με έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους της Ελλάδας.

Η αρχαία Μεσημβρία, ο Έβρος που ήταν πλωτός, τα ευρήματα πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων  μέχρι το Διδυμότειχο, τα σκαριά που έφεραν οι πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες και η τέχνη του ψαρέματος είναι μέρος της ναυτικής  ιστορίας της Θράκης.

Έχουμε χρέος να στηρίξουμε αυτή την όμορφη προσπάθεια διάσωσης της μνήμης , και καταγραφής της ιστορίας και να την προβάλουμε για να την μάθουν οι σημερινοί και οι επόμενοι .

Για τους παραπάνω λόγους χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι ιδρυτικό μέλος  του νεοσύστατου σωματείου φίλων υδάτινης ιστορίας Θράκης. Προτείνω το σωματείο να αναλάβει την πρωτοβουλία και να προχωρήσει στην ίδρυση Μουσείου Υδάτινης ιστορίας Θράκης.

Ως ιδανικό χώρο που θα μπορεί να στεγάσει το Μουσείο προτείνουμε να είναι  μία εκ των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι.

Θεωρούμε ότι με την πρόταση μας θα αξιοποιηθεί ο χώρος με τους καλύτερους  όρους και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί  ένα σοβαρό πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης!

 

Γιάννης Παπαβλασακούδης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

 

Στα παρακάτω μπορεί να δει κανείς τους χώρους της έκθεσης γυρίζοντας 360 μοίρες μέσα στο χώρο.

Μουσείο αλιείας, Παλαμός, Τζιρόνα 360

Spain fishing museum 360

Museo dei Pescatori

The Tuna FISHING MUSEUM

Museo della pesca 1

Museo della pesca 2

Scottish Fisheries Museum

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *